x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Iubirile, in trei acte + unu

Iubirile, in trei acte + unu

de Roxana Ioana Ancuta    |    24 Iul 2006   •   00:00
Iubirile, in trei acte + unu
FEMEI
Dan Puican este unul din cei mai buni prieteni ai lui Colea Rautu.

 

Regizorul Dan Puican (cu o activitate prestigioasa de 43 de ani de teatru radiofonic) a povestit despre fostele iubiri ale lui Colea, despre dragostea definitiva pe care seniorul o are pentru fotbal, pentru film si pentru Magda.

 

PREFERAT DE REGIZORI. Chiar dinainte de a-l cunoaste personal, Puican il admira pe Colea. Acum 50 de ani, pe vremea cand era un tanar actor la Teatrul de Stat din Baia Mare, Dan Puican a venit special la Bucuresti pentru a-l vedea jucand in rolul curelarului Ion Sorcova, din ""Domnisoara Nastasia"", regia Horea Popescu, pus in scena la Teatrul Giulesti.

 

""Colea Rautu avea 43 de ani si a facut un «Sorcova» nemaipomenit. A fost un spectacol exceptional, in care a jucat si Marga Anghelescu. Dar Colea a fost marea lovitura. Eu il consider insa ca fiind unul dintre cei mai importanti actori de film din Romania. A fost un actor atat de mare datorita firescului lui, un firesc pe care putini l-au avut si marele merit al lui Colea Rautu nu este acela de a fi jucat in foarte multe filme, ci faptul ca, in majoritatea, el a tinut spatele filmelor. Ceea ce a facut el in film a facut fara efort. Era unul dintre favoritii regizorilor, care-l adulau, pentru ca, daca-l aveai pe Colea Rautu in distributie, iti ridica filmul. Dar pe cat de stralucit a fost ca actor, pe atat de nepriceput era ca sofer, desi a condus pana la 90 de ani, cand s-a intamplat sa aiba Colea o depresie, iar Magda, sotia lui, i-a vandut masina.

 

Nu tinea seama de stop... Nu era deloc un sofer bun. Imi aduc aminte, cand am fost acum vreo zece ani la Paris, pentru o saptamana, de o discutie. M-am intalnit acolo si cu Irina, fiica lui, care mi-a spus: «Vin si eu peste o luna la Bucuresti, dar te rog sa ma iei tu de la aeroport. Nu vreau cu tata. Mi-e frica de mor cu el».""

 

OCUPATIA DE DUMINICA. ""Fosta mea sotie, Stela Popescu, si fosta lui sotie, Lelia Columb, erau actrite la Teatrul de Revista Constantin Tanase si, de asemenea, bune prietene. Cu aceasta ocazie ne-am imprietenit si noi doi. Aceasta prietenie s-a dezvoltat si pe teren sportiv, ca sa spun asa. Amandoi suntem suporteri infocati ai echipei de fotbal Rapid. El s-a legat de Rapid fiind actor la Giulesti, chiar in gura stadionului, iar eu, elev la Aurel Vlaicu."" Ani in sir au mers impreuna la meciurile Rapidului, indiferent ca juca in divizia A sau B. Pana acum trei ani, duminica de duminica se duceau la meci. ""Pe la 8:30 ma suna si ma intreba: «Ce facem? La ce ora vii?». Iar eu il luam cu masina si ne duceam la meci, dupa care il aduceam acasa. Era foarte fericit ca avea aceasta ocupatie duminica. Dintre actorii microbisti rapidisti au mai ramas doar Mitica Popescu si Florian Pittis, in afara de Colea Rautu. Eu, Mitica si Colea avem, din partea clubului Rapid, un loc pe viata la tribuna oficiala, fiind seniori ai acestui club de fotbal. Pe vremuri, dupa meciuri, mai mergeam in cabinele jucatorilor, care erau incantati ca un actor atat de mare precum Colea Rautu vine si le strange mana. Cu fotbalistii ne intalneam si la Restaurantul Berlin in fiecare zi de luni. Cum ne vedeau ca intram in restaurant, ne chemau la ei la masa si povesteam impreuna.

 

Insa de vreo trei ani nu mi-am mai permis sa-l iau pe stadion. Varsta isi spune cuvantul. Desi, el inca ma intreaba: «Cand mergem la Giulesti!?». Dar acolo este destul de greu de ajuns. Trebuie sa treci peste o zona cu pietris, ceea ce este mai complicat pentru el. Nu vreau sa se intample ceva si, Doamne fereste, sa-l am pe constiinta. Sigur, ne mai auzim, ne vedem... La fiecare 28 noiembrie sunt la el acasa, la ziua lui de nastere, pe care o serbeaza cu prietenii apropiati. Ii urez si pe aceasta cale multa sanatate si ani multi, pentru ca un asemenea om este o fericire pentru teatrul si filmul romanesc.""

 

""Mereu ii spun ca traieste datorita Magdei. Asa-l ingrijeste, i-a daruit si-i daruieste multa dragoste, cum rar se intampla"" - Dan Puican. In fotografie, Colea, Magda, Misu Fotino si sotia lui

 

UN TRIO DE DIVORTATI. A fost o perioada de cativa ani, intre 1969 si 1975, in care Dan Puican, Colea Rautu si Misu Fotino formau un trio de divortati. Petreceau mult timp impreuna, iar in fiecare seara luau masa, ""fara sa facem excese. Doar cativa mici si cate o bere"", numai la restaurante de prima mana: Capsa, Cina, Athenee. ""Am continuat sa mergem acolo, dar cu prietenele noastre. Cu Magda, Maria si Ruxandra, actualele sotii ale lui Colea, a mea si a lui Misu Fotino."" Chiar daca pentru o seara de sambata sau de duminica era destul de greu, intr-o vreme, sa mai gasesti o masa libera la un restaurant remarcant, pentru Colea Rautu se rezolva intotdeauna problema asta. Fie ca masa urma sa fie amplasata chiar pe ringul de dans. ""Colea era cunoscut in toate restaurantele bucurestene, desi unii chelnari se inchinau si spuneau: «Da Doamne sa nu se aseze la mine la masa», din cauza exigentei cu care-i trata. Verifica mereu calitatea alimentelor, iar eu ma ocupam cu verificarea notei de plata.""

 

BAUTURA, AMORURI SI SOTII

 

""Lui i-a placut sa si bea. Toata lumea stie. Colea a baut cisterne de votca. Dar a stiut sa bea, ceea ce este mare lucru. Si i-au mai placut femeile. A avut mari amoruri, iar unul dintre ele a fost cu regretata Irina Rachiteanu. Dovada ca i-a pus numele Irina fiicei lui. Pe vremea cand ei doi se iubeau, eram student in anul I, iar doamna Irina, in anul doi. Institutul era unde se afla acum Teatrul Bulandra. Irina Rachiteanu locuia pe Strada Luigi Cazzavilan. Colea o lua de acasa. Ei mergeau inainte, iar in urma lor, sotul Irinei. Nu uit cat oi trai scena aceasta. A fost iubirea lui stiuta de toata lumea si a durat cativa ani.""

 

COLEA, IUBIT, DAR SI INVIDIAT CATEODATA DE COLEGI

 

""Colea era si ciufut. Nu era un tip chiar comod. Uneori, actorii se mai iau si peste picior. Dar cu el nu puteai face asa ceva. Se supara imediat si-ti raspundea. Isi stia personalitatea si calitatile. De aceea multi spuneau despre el ca este ciufut. In teatru este greu sa ai prieteni. Exista invidie si asta din cauza faptului ca nu toti actorii sunt in prim-plan. Cand si-a ales aceasta profesie, fiecare s-a gandit ca va ajunge in frunte. Ei bine, nu ajung toti in frunte. Sunt actori de prima mana si actori de roluri de mana a doua, dar care pot face creatii pe o bucatica mica. Colea a fost actorul care a facut creatie pe roluri mari. S-au si pretat fizicul si calitatile actoricesti. A fost superinvidiat, mai ales ca era o perioada in care el castiga foarte mult fata de ceilalti actori. El lua cota maxima pentru un film: 40.000 de lei si avea cam doua-trei filme pe an. Va dati seama cati il invidiau, fiindca traiau cu 3.000 de lei pe luna. Era un actor foarte activ, a castigat bine, dar a fost un om generos cu ceilalti. De multe ori dadea mese actorilor cand filmau prin provincie.""

 

A DOUA SOTIE A LUI COLEA

 

""Lelia Columb era o femeie superba, cu picioare lungi. Un fel de Nicoleta Luciu a zilelor noastre. Dar era si desteapta. La inceputul relatiei lor, Colea si Lelia nu prea aveau unde sa se-ntalneasca. Dar gasise Colea o solutie: lua pentru sambata seara bilete la cuseta. Pe cea mai lunga ruta: Bucuresti-Baia Mare. Rezervarile le facea din timp. Si mergea cu Lelia la Baia-Mare. Nu se dadeau deloc jos din tren, iar insotitorului de tren ii dadea Colea bani sa le cumpere de mancare si de baut. Reveneau lunea. Mi-a spus odata: «Clipe atat de frumoase de amor cum am avut atunci, in tren, rar am mai trait».""
×
Subiecte în articol: antimonden răutu colea colea rautu