x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Lansati la "Cantarea Romaniei"

Lansati la "Cantarea Romaniei"

05 Mai 2004   •   00:00

Cam toti interpretii mioritici s-au lansat pe scena celebrului festival comunist „Cantarea Romaniei". Ce-i drept, acesta era printre singurele manifestari culturale ce-i scotea pe micul ecran.

SIMONA ECOVOIU

Nici vorba de playback la decedatul festival „Cantarea Romaniei". Acolo macar se luau premii pe bune, nu era neaparat nevoie de look sau de pile. Printre cei care s-au prezentat onorabil la drasticul concurs s-a numarat si Andreea Antonescu. Ea a obtinut un premiu interpretand nu muzica dance, ci muzica populara. Iar Sanda Ladosi s-a lansat tot la „Cantarea Romaniei", cu pianul in brate. Suparat pe „Cantarea Romaniei" este Pepe, caci nu i s-a permis sa urce pe scena, pe motiv (vezi, Doamne) ca nu il tinea vocea. Culmea este ca cei mai multi dintre cantaretii enumerati mai jos au fost premiati nu pentru voce, ci pentru alte calitati.

Fruntasa la muzica populara

Andreea Antonescu si-a inceput cariera muzicala la 6 ani, in Galati, orasul natal. Primul concurs, la care si-a anuntat dragalasa-i prezenta, a fost „Voi fi o stea". Premonitie? Mama si bunica ei si-au dat seama ca micuta Andreea promite din punct de vedere vocal, asa ca s-au gandit sa o inscrie si la celebrul festival. Ciudat este ca, desi Andreea era atrasa de muzica usoara, ea a fost nevoita sa interpreteze atunci un cantec popular. Si asa de bine a glasuit in dulcele-i grai moldovenesc ca a si pus mana, la 7 ani, pe locul 1, la categoria ei de varsta.

I-auzi una, i-auzi doua!

Desi ne asteptam ca fostul solist al trupei Valahia Mihai Traistariu sa cucereasca, cu vocea lui, pretentiosul juriu, iata ca lucrurile nu au stat tocmai asa: „Am participat, in clasa a IV-a, la «Cantarea Romaniei», dar nu la sectiunea interpretare, ci la dansuri populare. Eram imbracat in hainute galbene si trebuia sa formam pe scena steagul Romaniei", isi aminteste Traistariu, care asteapta cuminte sa intre in Cartea Recordurilor pentru cea mai buna voce.

S-a remarcat ca pianista

Sanda Ladosi a studiat pianul la Targu-Mures, dar a activat in timpul gimnaziului si in corul scolii. La doar 11 ani, cea care ne reprezinta anul acesta la Eurovision a aparut la Festivalul „Cantarea Romaniei" in calitate de pianista. Iar talentul muzical i-a fost rasplatit cu Premiul I pe tara.

„Traiasca Romania, traiasca tricolorul!"

Si Laurentiu Cazan are amintiri din acele vremuri: „Participam mai ales in timpul stagiului militar. Stiam ca mi se da permisie, asa ca, macar din acest motiv, acceptam sa cant. Insa de fiecare data am iesit pe scena tuns la chelie si nimeni nu m-a luat la rost ca arat ca un puscarias. Probabil pentru ca aveam o voce mult prea buna. Am «delectat» publicul, ca sa spun asa, cu melodii patriotice precum «Traiasca Romania, traiasca tricolorul!»".

I s-a interzis sa cante

Eram ferm convinsi ca si Pepe s-a numarat printre concurentii cu cravata rosie de pionier. Insa latin lover-ul ne-a contrazis: „Tanjeam si eu, ca de altfel toti colegii mei, sa ajung pe scena. Erai mare si tare daca luai un premiu la «Cantarea Romaniei», te puneau la panoul de onoare. Desi eu am avut voce dintotdeauna, profii de muzica mi-au interzis sa fac parte din corul scolii, pe motiv ca falsez".
×