x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Lectie - "In familie este un cocteil de natiuni"

Lectie - "In familie este un cocteil de natiuni"

de Dana Andronie    |    17 Dec 2006   •   00:00
Lectie  -  "In familie este un cocteil de natiuni"

Heidi Schmidt s-a nascut in Colorado, iar acum stie sa traiasca ardeleneste. "Gura ei a gustat un grai dulce". "Se scurge sangele ei in acest pamant/ o tara frumoasa/ o tara uitata/ acasa". Asa "vorbeste" cantecul ei...

Heidi Schmidt s-a nascut in Colorado, iar acum stie sa traiasca ardeleneste. "Gura ei a gustat un grai dulce". "Se scurge sangele ei in acest pamant/ o tara frumoasa/ o tara uitata/ acasa". Asa "vorbeste" cantecul ei...

O cheama Heidi Schmidt si canta dumnezeieste! Am auzit-o prima oara la Bistrita Folk si de atunci nu reusesc sa mi-o scot din inima. Si-a gasit locuinta la mine in suflet. Tot se simte ea o straina... S-a nascut in Colorado, in 1975. A copilarit in Arabia Saudita. Iar acum vorbeste ardeleneste, pentru ca aici e casa ei. Deocamdata.

Jurnalul National: Cate case ai?
Heidi Schmidt: Cate case am? Sa stii ca nu mi-am pus intrebarea asta in viata mea.

Daca iti cer sa-mi dai adresa ta, care este?
Stau in Cluj. Pe Strada Faget, fara numar. (rade)

Un cerc intr-un triunghi

Parintii tai ce natie sunt? De unde vine numele de Schmidt?
Parintii sunt americani. Dar bunicii mei sunt nemti. Din pacate, nu vorbim germana. La mine in familie este un cocteil de natiuni. Cand am avut opt ani, ai mei s-au mutat in Arabia Saudita. Am crescut intr-o tara araba, pana la 15 ani, dar n-am simtit ca acolo e casa mea. Cand m-am intors in State, nu m-am simtit americanca. Parca as fi fost un cerc care incerca sa intre intr-un triunghi. La 24 de ani, am venit pentru prima oara in Romania si am stat o luna.

Cine ti-a aratat drumul spre Romania?
La 16 ani am simtit ca Dumnezeu m-a chemat sa-l urmez. Lucram cu o biserica protestanta din Michigan si in ianuarie 2000 am fost trimisa in Romania. A fost foarte greu la inceput. Dar apoi s-a intamplat ceva in mine, asa cum am si scris in cantec. Cercul si-a gasit cercul! Mi-am dat seama ca aproape toata viata mea m-am simtit o straina...

Stai de sase ani in Cluj, te mai simti straina?
De cateva ori (rade).

"Sunt romanca!"

Ai ascultat folclorul romanesc?
Da. Putin. Imi place Phoenix. Urechea ma atrage la ritmul vostru popular. Am ascultat niste sunete pe care nu le stiam. Eram in masina si incercam sa le cunosc batand ritmul pe volan! Am incercat sa compun o piesa in stilul romanesc, dar n-am reusit. Inca. Seamana cu stilul irlandez.

O sa ramai aici?
Stau pana cand va veni timpul sa ma duc. Mi-am luat casa. Sunt romanca, doar mi-am cumparat o Dacie! Stiu ca suna ciudat, dar voi sta in Romania pana cand Dumnezeu imi va spune: Heidi, trebuie sa pleci in alt loc! N-am venit aici sa sfintesc locul. Sunt profesoara de religie la o scoala din Cluj, dar predau si muzica la chitara clasica.

Cand ai inceput sa compui in romaneste?
Imediat cum am venit (rade).

N-ai avut probleme cu limba?
De cate ori am avut o problema, luam Biblia si citeam. Mi-a dat pace si tarie. Am nevoie sa compun cantece. Am invatat sa vorbesc romaneste de la copii. Cand am ajuns in Cluj, am lucrat la o casa de copii. Nu stiau engleza, iar eu trebuia sa comunic intr-un fel. A fost amuzant. La un moment dat, i-am spus unui copil asa: fo-lo-ses-te foar-fe-ca! Nu-i frumos sa mananci cu mana! S-a uitat la mine si apoi a ras de mine...

Ce inseamna pentru tine muzica folk?
Eu nu cant doar folk, ci pun si putin jazz, ceva latin. Nu cant folk pur. Dar ce este folkul pur? Sufletul, poezia! Exact! Eu sunt foarte salbatica, dar in acelasi timp sunt foarte supusa.

Te referi, bineinteles, la muzica ta!
Bineinteles! (rade) Folkul trebuie sa iasa din inima. Cred ca sunt un folkist! Dar piesele pe care le am le cant cu tot ce am. Am compus multe piese in limba romana. Am inregistrat si un album in romaneste. Ma inspira Romania! Este o tara atat de frumoasa si de "virgina". Cand am descoperit-o ceva a explodat in mine!
"In familia mea este un cocteil de natiuni. Am crescut intr-o tara araba, pana la 15 ani, dar n-am simtit ca acolo e casa mea. Cand m-am intors in State, nu m-am simtit americanca."
  • Heidi Schmidt
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden