x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Litoral 2004 - "Mamaia Copiilor", razboiul parintilor

Litoral 2004 - "Mamaia Copiilor", razboiul parintilor

14 Iul 2004   •   00:00
Litoral 2004 - "Mamaia Copiilor", razboiul parintilor

Nu exista festival in Romania care sa nu se termine cu cantec. Zeci de Cerbi si de Mamaite au sfarsit cu imaginea sifonata, din cauza aranjamentelor de culise. Cel mai fierbinte este "Mamaia Copiilor", care s-a incheiat zilele trecute. Dar scandalul continua.

CATALINA IANCU

La unele competitii participa si concurenti care n-au ce cauta pe scena. Dar au parinti cu bani. Iar altii care au talent sunt trimisi la plimbare. O gaselnita a organizatorilor este aceea de a refuza piesele pe care le-au pregatit copiii si le baga pe gat melodiile anumitor compozitori. Iar parintii sunt obligati sa scoata din buzunar o avere, daca ne gandim ca un singur negativ costa intre 300 si 1.000 de euro. Dar ce nu fac unii pentru a-si vedea copilul pe scena? S-a ajuns pana intr-acolo, incat parintii sponsorizeaza festivalul, iar copiii lor participa la concurs!

PE OCHI FRUMOSI. Pe de o parte, batalia se da intre parintii care cred ca odrasla lor este cea mai buna. Pe de alta parte, are loc razboiul compozitorilor la "Sectiunea Creatie". La editia 2004, la "Mamaia Copiilor", taraboiul a fost mai mare ca niciodata. Castigatoarea premiului doi, Alina Dinca, a refuzat premiul in direct, concursul fiind transmis la TVR. Mama Alinei ne-a declarat: "A fost un protest la adresa organizatorilor. Daca ar fi castigat un copil mai bun decat ea nu s-ar fi suparat. Atat publicul, cat si juriul au sustinut-o. Corina Chiriac i-a dat nota maxima. Dar altcineva a hotarat rezultatele finale".

CONFLICT. Parintii il arata cu degetul pe Adrian Paunescu. "Domnul Paunescu a transformat concursul intr-un fel de Cenaclul Flacara in miniatura sau, mai grav, intr-un festival al defavorizatilor. Acorda premiile importante doar copiilor saraci", ne-au declarat cativa parinti. Anul trecut, sustin acestia, castigator a fost Noni Ene, baiatul din reclamele la branza topita, care s-a plans chiar si in presa de situatia financiara precara. In timp ce unii sustin ca nu e chiar atat de sarac precum spune. Anul acesta a luat trofeul Gabriel Miroiu un copil ai carui parinti sunt divortati, si nici el nu se poate lauda cu o situatie materiala demna de invidiat. Copiii sustin ca nu au nimic cu el, dar piesa lui a fost compusa de Dumitru Lupu, care este unul dintre organizatori. Iar faptul ca are parintii despartiti n-ar trebui sa fie un criteriu de selectie. Daca la editia trecuta s-a stiut ce premii se vor da, o excursie la Disneyland si un ARO, anul acesta copiii habar n-aveau pentru ce se lupta. Iar la "Creatie" s-au acordat doar premii simbolice.

Compozitoarea Gabriela Sauciuc pregateste de ani buni cativa copii, dar editiile anterioare au dezamagit-o atat de mult, incat nu mai vrea sa auda de concursuri organizate in Romania. "Am hotarat sa ma retrag, deoarece nu vreau sa plece copiii cu sufletul sfaramat de la astfel de evenimente." Ofensata este si textiera Dana Doroftei, care este hotarata sa faca o scrisoare deschisa catre Adrian Paunescu si sa-l intrebe pe acesta de ce o marginalizeaza. "Consider ca Adrian Paunescu are ceva cu mine si cu sotul meu, compozitorul Nicolae Caragea. Totul se repercuteaza asupra copiilor, care nu sunt vinovati cu nimic."

PROTEST. Nemultumitii au facut o scrisoare deschisa catre presedintele Ion Iliescu, deoarece festivalul "Mamaia Copiilor" se desfasoara sub inaltul patronaj al Guvernului si al sefului statului. Copiii s-au plans, iar parintii au scris: "Domnule presedinte, (…), va rugam sa determinati organizatorii sa fie corecti si cinstiti cu noi si ceea ce s-a intamplat in acest an sa nu se mai repete. Va rugam sa le spuneti ca noi, aproape toti copiii din Romania, suntem tot atat de saraci precum cei care primesc de o vreme incoace toate premiile bune. Dar suntem multumiti ca parintii nostri nu sunt despartiti, ca sa putem castiga un trofeu. Va mai rugam sa le spuneti ca ne-ar putea aprecia un juriu de specialitate, care sa ia in calcul atat modul de interpretare, cat si creatia pe care noi o prezentam, caci rezultatele finale au fost impotriva noastra. Acolo primeaza anumite interese". In concluzie, dezamagiti de cele ce s-au intamplat, o parte dintre copii au spus ca nu vor mai participa la nici un concurs in Romania, ci doar in strainatate, caci acolo premiile se dau pe drept.’

DEFAVORIZATI

"Domnul Paunescu a transformat concursul intr-un fel de Cenaclul Flacara in miniatura sau, mai grav, intr-un festival al defavorizatilor. Acorda premiile importante doar copiilor saraci" - Parintii

RUGAMINTE

"Domnule Ion Iliescu, va rugam sa le spuneti organizatorilor ca noi, aproape toti copiii din Romania, suntem tot atat de saraci precum cei care primesc toate premiile bune" - Copiii

PACALEALA
Este de neimaginat insa ce i s-a intamplat Luciei Dumitrescu, fetita care a castigat anul acesta festivalul pentru copii "Delfinul de aur". Trofeul a valorat 30 de milioane de lei. Din care 10 milioane bani cash, o bijuterie in valoare de 15 milioane si alte… maruntisuri. In loc de bijuterie a primit un ceas, care in magazine costa 4.600.000 de lei, cu tot cu adaos comercial. Iata ce ne-a dezvaluit mama Luciei, Ioana Dumitrescu: "In momentul in care am cerut, telefonic, explicatii doamnei director Doina Bentu despre valoarea trofeului obtinut de Lucia, a intervenit sotul acesteia, care nu avea nici o legatura cu organizarea concursului (asta numai daca acest festival nu a fost o afacere de familie). Mi-a spus sa fiu multumita si cu atat si sa nu cer socoteala. Iar la "Mamaia Copiilor", anul trecut, Lucia a fost invitata sa cante in gala festivalului, cu conditia sa schimbam piesa. Si au participat copii ai caror parinti au sponsorizat festivalul. De exemplu, firma Mateo Onesti sau JAC din Bucuresti, aceasta din urma sponsorizand festivalul cu vestimentatia prezentatorilor".

DIVERTISMENT

Lui Helciug calul i-a furat sandvisul

A trecut si Dan Helciug pe la mare. Se-ntorcea omul de pe Litoral cand, in apropiere de Mangalia, ghinion! Cantaretul statea la bariera si manca linistit un sandvis, cand cineva i-a luat mancarea de la gura. Cin’ sa fie, cin’ sa fie? Un biet cal care de foame a bagat capul pe geamul masinii si i-a furat sandvisul. (Miruna Mihalcea)

CINE CU CINE

Jean Paler este un vesnic curtezan. S-a laudat nu demult ca a trait si cu o femeie de 60 de ani. Dar cine se astepta ca el sa se reprofileze pe pustoaice? La ziua Mirabelei Dauer, petrecere ce a avut loc la Marea Neagra, comicul a venit la brat cu o minora. Draguta si bogata. Gurile rele sustin ca tanara este fiica de primar. Oare tatal junei are habar pe unde si cu cine ii umbla odorul? (Simona Ecovoiu)

COCKTAIL

  • Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac au petrecut cateva zile la Hotel Rex din Mamaia. Nu prea le-a stat gandul la distractii, stiindu-se cu un dosar pe cap. Tiriac Jr. a fost tratat cu respect de chelneri, chiar daca celebrul sau nume a fost cam terfelit cu acuzatie de trafic de cocaina.

  • Daniela Gyorfi s-a declarat mereu nemultumita de marimea bustului sau (si, culmea, poarta la sutien numarul 4). Ea a declarat ca la anul si-a propus o operatie de marire si remodelare a bustului, asa ca strange bani la ciorap. Si chiar se straduieste! Din cauza numeroaselor concerte pe care le sustine pe Litoral, alaturi de Liviu Guta, cantareata se simte foarte slabita. Odata chiar era sa cada pe scena, din cauza oboselii.

  • Cu ocazia zilei de nastere, Andreea Banica a primit de la iubitul ei, Lucian, un superb colier de aur cu pandativ si perla, iar de la colega ei de scena, o pereche de cercei, tot din aur. Asta e, ban la ban trage!

  • Mihai Mitoseru face glume pe seama lui Fizz. Actorul are un numar special in spectacolul "De ce ma minti?", pe care il prezinta imbracat intr-o haina lunga de blana, parodiindu-l, astfel, pe interpretul care sustine ca are nevoie de o femeie "care sa stie meserie". (Simona Ecovoiu)
  • ×