x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Litoral 2004 - Polonezii se intorc pe litoralul romanesc

Litoral 2004 - Polonezii se intorc pe litoralul romanesc

15 Iul 2004   •   00:00

Pe vremea lui Ceausescu, litoralul romanesc gazduia mii de polonezi. Veneau cu Fiat-uri mici, in care inghesuiau spre vanzare guma de mestecat, cafea inka si sapunuri cu parfum occidental. Vara aceasta, prima data dupa ’89, polonezii au sosit in mod organizat, dand semnalul ca Polonia vrea sa practice din nou turismul de masa catre Romania.

RADU TUTUIANU

"Plaja se umplea de noi. Vindeam Biseptol, cafea, sapun, prosoape", spune Maria Grzybek. Din amintirile despre concediul la mare in Romania comunista, Maria pomeneste cat s-a mirat cand, la iesirea din autocare, pe polonezi ii asteptau copii romani care cereau de mancare, de imbracat. "Pe atunci, eram si noi o tara saraca din blocul comunist, dar cand am venit aici si ne-au inconjurat copiii, ne-am inspaimantat." Maria face ochii mari si se intristeaza. "A fost de neimaginat ca vom gasi atata saracie." Sotul ei, Edward, isi petrecea de asemenea concediul la Marea Neagra. Pe-atunci beneficia de bilete prin sindicat, lucra ca sef de brigada in minerit. Din acele timpuri mai tine minte cum venea Ceausescu pe Litoral in fiecare sambata. "Militienii pazeau strazile, ii supravegheau pe turisti, iar armata misuna primprejurul cazematelor de langa Neptun."

NUDISTII APAR PESTE TOT. Soarta a facut ca familia Grzybek sa ajunga in iulie, acum o saptamana, in aceeasi statiune ca acum 20 de ani, in Venus. "Pe-atunci statiunea era mai mica. Nemtii si suedezii construiau hotelurile si totul era mai placut. Astazi, Venus e galagioasa. Pana noaptea tarziu, la geam se aude bum-bum, de la muzica." Edward Grzybek, 56 ani, se intreaba daca a venit la Marea Neagra pentru odihna sau pentru discoteca. "In ’84, pe malul marii gaseai ordine si liniste. Mergeam pe plaja in sectorul de nudisti si vindeam acolo parfumuri. Astazi, nudisti gasesti peste tot. Nu mai au locul lor protejat cu panouri."

ROMANIA LE DA APA CALDA. Maria Grzybek spune ca o sa revina in vacanta in Romania. Dar peste trei-patru ani. Nu-i place la Venus pentru ca plaja e murdara, plina de alge in putrefactie, urat mirositoare. In plus, a vazut la marginea nisipurilor niste conducte ruginite, cu gura larg deschisa catre apa marii. "Cum pot sa inot aproape de locul unde se scurge o conducta murdara? Trebuie sa respectati normele ecologice. Daca veti urmari profitul rapid fara grija pentru mediu, veti pati ca noi." Acum 15 ani, tarmul polonez a devenit insalubru. Din cauza dejectiilor, reziduurilor menajere, plajele de la Marea Baltica s-au umplut de gunoaie si nimeni nu mai putea sa inoate in mare. "Aruncai o piatra in apa si ramanea deasupra, pe gunoaie", explica Edward. Poluarea de la polonezi ii afecta si pe suedezii de pe tarmul celalalt al Balticii; scandinavii i-au sprijinit pe ecologistii din Polonia si plajele au redevenit curate. Dar polonezii au ramas cu un mare necaz: marea lor e rece - "16 grade C". Cu speranta in glas, turistii polonezi implora vremea sa fie calda, fara ploi. "Vrem sa inotam. De asta am ales plaja romaneasca."

MENIURI DOAR IN ROMANESTE. Andrzei si Marek sunt doi "pani", domnisori, de vreo 25 ani. Andrzei se arata necajit ca nu stie romaneste si ca nu poate intra in vorba cu romancele. Nici engleza n-o cunoaste prea bine si de aceea tace pana i se lungesc ochii dupa "fetele frumoase, cu pielea maslinie". Colegul Marek, absolvent de Contabilitate, spune ca din cauza limbii romanesti a patit destule in Romania. "Am cerut la vanzatoare o "karta telefoniczna", am incercat sa intreb daca-i pentru telefon public. Ea nu m-a inteles si mi-a dat cartela pentru celular. Si acum mai caut o cartela telefonica sa sun in Polonia." La fel, polonezii nu inteleg nimic din meniurile care li se pun in fata; toate-s numai in limba romana, pe care sarmanii polonezi n-au invatat-o in scoala.

POLONEZI CURIOSI. Si Marek, si Kasia, si Wojku, si altii din grupul de la Venus se plang ca in vacanta asta de o saptamana in Romania nu au mancat inca mancare traditionala romaneasca. "Doar sarmale - nemaipomenite. Dar altceva romanesc n-am gasit." Ghidul polonezilor, Robert Romanowski, precizeaza ca turistul polonez "nu-i ca englezul, care oriunde in lume mananca pranz englezesc si bea ceai la ora 17:00. Polonezul e curios, vrea sa manance diverse feluri de mancare din tara in care merge". Nici Robert nu stie romaneste si de aceea ar dori ca in magazinele de pe Litoral cumparatorii, strainii in special, sa poata citi etichetele produselor, sa stie ce cumpara. "Din pacate, pe Litoral nu exista supermarketuri."

PRETURI MICI PANA LA INTEGRARE. Salariul minim pe economie in Polonia este de 200 euro, adica 8 milioane lei, si de aceea pentru polonezi preturile romanesti sunt mici, la jumatate. Marek tine sa remarce ca "o sticla de bere in Polonia costa 1 euro, aici doar 50 de centi. 20.000 lei, nu?" Panul crede ca, o data cu intrarea Romaniei in UE, situatia se va echilibra, nu va mai fi asa o diferenta intre preturile din cele doua state. Polonezii de la Venus, mai ales cei in varsta, considera ca dupa intrarea Poloniei in UE mai multe necazuri au aparut. "Preturile au crescut, salariile au ramas la fel, numarul somerilor n-a scazut, iar strainii vin si cumpara tot. Pana si aeroportul din Varsovia nu mai apartine statului polonez, ci spaniolilor." Nostalgici si conservatori, pensionarii polonezi sustin ca vor sa revina pe Litoral, dar in alta statiune; vor sa vada Transilvania - pe care o numesc "Elvetia romaneasca". Si le pare rau ca despre "tara asta frumoasa" stiau ca-i locuita doar de hoti si cersetori.

DIN COMUNISM

"Imi amintesc cand venea Ceausescu pe Litoral. De obicei venea sambata. Militienii pazeau strazile, ii supravegheau pe turisti, iar armata misuna primprejurul cazematelor de langa Neptun" - Edwad Grzybek turist polonez, 56 de ani

"SUNTEM CA MAGELLAN, IN RECUNOASTERE

Robert Siuta-Romanowski, ghidul polonez, spune ca pana in 1984 polonezii veneau la mare in Romania. Dar, din acel an, contactele turistice s-au imputinat, fiind preferata Bulgaria ca destinatie de vacanta. Dupa ’89, polonezii ajungeau la noi doar prin intermediul agentiilor de turism suedeze, pe locurile ramase neocupate de scandinavi. "In ultimii ani, programele turistice promovate din partea Romaniei ii invita intruna pe polonezi pe Litoral. Iar vara aceasta, aproximativ 1.200 de turisti din Polonia au avut curajul sa aleaga Litoralul romanesc, prin excursia organizata de un birou turistic din Cracovia. Suntem ca Magellan. Am venit in recunoastere si, daca ne place, vom spune si celorlalte agentii de turism poloneze ca merita sa cumpere locuri in Romania", zice Robert. Turistii din Polonia petrec o saptamana la Venus si una in Bulgaria, la Nisipurile de Aur. Excursia costa 500 euro/pers., la care se adauga alte cheltuieli de pana la 400 euro, incluzand micile "expeditii" in Delta Dunarii - la pelicani (70 euro - 12 ore) si-n Constanta, la cumparaturi (15 euro). "Suntem la inceput. Anul viitor vom merge la Costinesti sau Neptun. In Venus, conditiile de cazare sunt bune, dar plaja si viata de noapte ne-au dezamagit." Robert considera ca in Romania hotelurile de trei stele sunt mai ingrijite decat cele din Bulgaria. "In cinci ani cred ca Romania va atrage o mare parte din turistii care merg acum pe tarmul bulgar in Grecia. Acolo, preturile-s mai mari si conditiile mai proaste."
×