x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Lume, lume...

Lume, lume...

06 Apr 2005   •   00:00

Cel mai mare nufar din lume / Radar - Alfa Romeo este in top / Fast-food - Blocat trei zile in lift / Telenovela - Elogiu hartiei igienice / Extraterestri - Lanterne luate drept OZN-uri / 25 de ani - Aniversare "post it"

Cel mai mare nufar din lume

Universitatea din Kiel (Germania) se poate mandri cu cel mai mare nufar din lume. In trei luni, frunzele plantei botezate Viktoria ating o lungime de doi metri si pot suporta o greutate de 80 de kilograme. Floarea poate avea pana la 40 de centimetri si infloreste numai noaptea.

Radar - Alfa Romeo este in top

Cand vine vorba de masini care depasesc limita legala de viteza, Alfa Romeo este autoturismul cel mai des surprins de radar. La polul opus se afla Fordurile Fiesta. Cel putin asa rezulta din studiul realizat de revista Auto Express din Marea Britanie. Clasamentul automobilelor surprinse cel mai des de radar arata astfel: 1. Alfa Romeo GTV; 2. Mercedes clasa E; 3. Alfa Romeo 147; 4. Mercedes CLK; 5. Porsche 911. Cele mai "cuminti" sunt Fordurile Fiesta.

Fast-food - Blocat trei zile in lift

Un distribuitor de fast-food la domiciliu a fost gasit, dupa trei zile, blocat intr-un lift care se defectase. Compania de catering pentru care lucra tanarul chinez, in varsta de 35 de ani, s-a sesizat dupa prima ora de intarziere a distribuitorului. Cu toate acestea, Politia l-a dibuit abia dupa trei zile, intr-o cladire rau-famata din cartierul new-yorkez Bronx. A fost transportat de urgenta la spital, pentru ca suferea de deshidratare. Politia banuieste ca tanarul a fost victima unui asalt, dar inca nu s-a putut obtine o declaratie, pentru ca nici ei nu vorbesc chineza, nici victima, engleza.

Telenovela - Elogiu hartiei igienice

James Buckley Jr. este autorul cartii "Prietenul din toaleta". Dupa cum poate banuiti, cartea este un elogiu adus hartiei igienice. James a fost inspirat tocmai de faptul ca lumea moderna nu trateaza cu respectul cuvenit aceasta inventie, in conditiile in care bietii romani foloseau un burete inmuiat in apa sarata, taranii din Anglia medievala foloseau resturile de la lana proaspat indepartata de pe posesoarele de drept, oile, iar cei din Hawaii utilizau, nu se stie cum, invelisul de la nuci de cocos. Azi, arata lucrarea lui Buckley, hartia igienica e disponibila in mai toate colturile lumii, cu diferente "de cultura", evident. De exemplu, daca mergi pe Coasta de Fildes, o sa constati ca produsul destinat nevoilor fiziologice se cheama "Dallas" sau "Santa Barbara", in functie de telenovelele in voga.

Extraterestri - Lanterne luate drept OZN-uri

Niste nuntasi au bagat in sperieti locuitorii regiunii Felsted din Marea Britanie, dupa ce lanternele thailandeze folosite de petrecareti au fost confundate cu OZN-uri. Ceea ce pentru persoanele prezente la petrecere a reprezentat o incantare pentru bastinasi a fost un cosmar. Ei au alertat reprezentantii Aeroportului Stansted, spunandu-le ca este posibil sa fie invadati de extraterestri. Turnul de control al aeroportului a identificat "sursa" luminilor stranii: un castel din secolul al XVI-lea, unde avea loc receptia casatoriei dintre Joanne Lye si Tom Fradd.

25 de ani - Aniversare "post it"

Ieri, intreaga lume a sarbatorit Ziua Internationala a "post it-urilor", de-acum celebrele hartii lipicioase, suport pentru mesaje scrise. Ziua de 6 aprilie 1980 a fost ziua inaugurala pentru noul produs, care de atunci e folosit in toate magazinele, pe toate frigiderele si in toate birourile. Art Fry este cel care a avut stralucita idee, dupa ce a remarcat ca, de cate ori citea predica, notitele i se-mprastiau inevitabil prin biserica. Azi, dupa 25 de ani de cand au fost inventate post it-urile, studiile arata ca un functionar obisnuit primeste zilnic cel putin 11 astfel de hartiute cu mesaje.

Rubrica realizata de Adriana Paduraru si Miruna Mihalcea
×
Subiecte în articol: antimonden lume