x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Luminita & Sistem, bronz la Eurovision

Luminita & Sistem, bronz la Eurovision

22 Mai 2005   •   00:00

Cea de-a 50-a editie a "Campionatului european al muzicii" se poate lauda cu un palmares politic, daca tinem cont de felul cum si-au atribuit tarile concurente punctele intre ele, in functie de granite. Totusi, fara votul fratilor de peste Prut, Luminita & Sistem au reusit sa aduca Romaniei medalia de bronz.

  • de DANA ANDRONIE
  • MONDEN
  • TROFEU. Helena a castigat 10.000 de euro, iar grecii vor cheltui milioane de euro pentru organizarea Eurovisionului
    Dupa finala de sambata seara, de la Kiev, am putea spune ca avem vecinii pe care-i meritam. Daca saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al Sulfinei, Simona Hodos, ne spunea ca avem tara pe care o meritam, fratii nostri de granite ne-au umplut de respect! Romania a primit puncte de la Portugalia si Israel (fiecare cate 12), Andorra, Belgia si Malta (7), Islanda (5). Rusii lui Putin, in schimb, ne-au oferit cu generozitate zero. Iar in semn de recunostinta pentru cele 12 puncte acordate de noi, fratii nostri de peste Prut ne-au dat la barter 7 puncte. Au acordat in schimb punctaj maxim Letoniei, iar Rusiei le-au facut cadou nota 10. Noroc cu ucrainenii, care ne-au dat cat i-a lasat inima. Adica nimic. Oricum, fara sa-si dea seama, i-au facut un bine Romaniei. Caci ce ne-am fi facut daca Luminita & Sistem ar fi castigat Eurovisionul?. V-ati pus intrebarea? Daca guvernantii n-au avut puterea sa ajute delegatia noastra sa ajunga cu tot cu butoaie la Kiev, de unde ar scoate milioane de dolari pentru organizarea festivalului Eurovision, cand PIB-ul e precum Muc cel Mic, in comparatie cu al celorlalte tari organizatoare, de pana acum?

    JOCURI. "S-a termint, si romanii au votat moldovenii. Dar a fost corect cum i-au votat moldovenii pe romani? Am vazut concursul in Anglia, si pe tot parcursul au existat comentarii la adresa sistemului de votare preferential politic si geografic. S-a spus ca tarile care au sustinut cel mai mult Eurovisionul (financiar) sunt pe ultimele patru locuri: Marea Britanie, Spania, Franta, Germania. Iar ultima replica a comentatorului BBC a fost: «Se pare ca nimeni in Europa nu mai iubeste Marea Britanie»" (asa ne-a scris un cititor pe pagina de Internet). Nici seful delegatiei noastre, Dan Manoliu, nu banuia ce avea sa-i astepte pe romani. Iata ce declara acesta imediat dupa semifinala: "Exista patru tari din fosta Iugoslavie care sigur se vor ajuta intre ele si mi se pare suspecta accederea in finala a Macedoniei si a Croatiei, care nu aveau ce cauta aici, la fel ca si Letonia si Elvetia. In finala s-au calificat cinci tari din fosta Iugoslavie si isi vor da voturile unii altora. Este normal ca macedonii sa dea voturile sarbilor. Asa cum moldovenii ne vor da noua, si invers".

    PE PODIUM. Butoaiele i-au clasat pe Sistem & Luminita intre primii trei europeni

    DIASPORA N-A DORMIT. Moldovenii ne-au dat la puncte de nu le-am putut duce! Noroc cu alte tari care au apreciat, prin televoting, show-ul Sistemului, ignorand calculele geostrategice. Trebuie s-o mai spunem si pe-asta: degeaba alesii neamului au fost portocalii din cap pana-n picioare la alegeri, ca ucrainenii tot nu ne-au votat. O fi de vina si Canalul Bistroe. Le multumim vecinilor din Bulgaria si din Ungaria, care ne-au acordat o sansa de a prinde un loc fruntas (ne-au dat 8, respectiv 10 puncte). O contributie importanta a avut si diaspora, care n-a dormit. A vegheat la calificarea Romaniei.

    Lasand la o parte interesele politice si sistemul financiar, reusita romanilor va fi greu de egalat in urmatorii cinci ani (recunoastem, suntem ingaduitori). Luminita & Sistem au castigat medalia de bronz, obtinand cea mai buna pozitie din istoria participarii Romaniei la Eurovision. Desi Luminita a falsat, a urlat si a mai cantat putin prin partile esentiale. Inaintea noastra s-a clasat Malta, cu o piesa copiata, nota cu nota, dupa "Power of Love", a lui Jennifer Rush. Chiara, vocea XXL a Eurovisionului, a ajuns cu ambitusul ei, dar si cu plagiatul, direct pe locul al doilea. Care i s-ar fi cuvenit Ungariei, de pilda. Sau Macedoniei, sau Croatiei. Totusi, la aceasta editie a "Campionatului european de muzica" s-a reusit o dubla performanta istorica: ritmurile orientale si piesele plagiate au fost atat de numeroase, incat s-a ajuns la inflatie. Reprezentantele Bosniei Hertegovina au crezut ca ne pot pacali, cu o inocenta debordanta, ca nu au nimic din ABBA. Da, intr-adevar, au totul, si nimic, din trupa legendara. Iar "vrajitoarele andaluze" s-au umplut de bulion. Cu alte cuvinte, concurentele din Spania semanau leit cu surorile lor din Las Ketchup. Norvegia, cu Wig Wam, a atins apogeul la copiat. Daca am fi facut abstractie de sunculitele solistului, care ieseau prin salopeta mulata, am fi putut jura ca pe scena se afla AC/DC. Si tot asa, tari care mai de care au fost atat de inspirate, incat au recurs la furaciuni.

    MANEAUA EUROPEANA. Ce-i mai lipsea Eurovisionului? Maneaua! De la Marea Britanie pana la Albania si Macedonia, ritmurile orientale mixate cu cele grecesti au acaparat "campionatul european". Cert este ca multe piese, apartinand Ungariei, Macedoniei sau Croatiei, pot fi cotate, ca hituri pe piata internationala a muzicii.

    Marea castigatoare a fost Grecia. Vocea Helenei s-a mulat pe piesa la fel de bine cum trupul sau se unduia pe ritmurile orientale. Am putea spune, din ceea ce s-a vazut cu ochiul liber, ca Helena a simtit muzica din crestetul capului pana-n varful degetului mic de la piciorul stang. Sau drept. Concurenta a fost atat de fericita de rezultatul finalei, incat i-a invitat pe toti cei aflati la conferinta de presa sa vina in Grecia. Iar anul viitor, daca va fi sa mai fim, vom prinde Eurovisionul de la poalele Muntelui Athos.

    CLASARE
    Luminita Anghel & Sistem au reusit o performanta greu de egalat, pe viitor, de colegii lor de breasla. Anul trecut, la Istanbul, Sanda Ladosi a apucat doar locul 18. In 2002, la Talin - Estonia, Monica Anghel si Marcel Pavel au obtinut cel mai bun loc pentru Romania (pozitia 9). In 2003, la Riga-Letonia, Nicola s-a clasat pe pozitia 10. La Stockholm - Suedia, in 2000, Taxi a "parcat" in pozitia 17. La Birmingham - Marea Britanie, in 1998, Malina Olinescu s-a clasat pe locul 22. Iar Dan Bittman, la Dublin - Irlanda, in 1994, n-a prins decat pozitia 21. Pentru Eurovision 2006 s-au calificat: Grecia, Malta, Romania, Israel, Letonia, Moldova, Serbia si Muntenegru, Elvetia, Norvegia, Danemarca. Plus Spania, Marea Britanie, Franta si Germania, cele patru state care finanteaza festivalul international.
    ×
    Subiecte în articol: antimonden ne-au luminita