x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Lupoi se tine cu fasole

Lupoi se tine cu fasole

17 Feb 2004   •   00:00

"Jurnalul National" l-a urmarit ieri pe senatorul PRM Mihai Lupoi, care s-a inscris la reality-show-ul "Testul de supravietuire" lansat de Antena 1.

Cei sase parlamentari ramasi in reality-showul "Testul de supravietuire" organizat de Antena 1 au dat ieri piept cu prima zi in care a trebuit sa se descurce cu salariul minim pe economie.
OANA STANCU

Ceai. Fasole. Ciorba de cartofi. Acesta este "regimul" pe care si l-a propus senatorul PRM Mihai Lupoi pentru a supravietui cu 400.000 de lei pe saptamana, cota parte a salariului minim pe economie din care au fost scazute cheltuielile de intretinere. Dimineata ceai, paine cu margarina si gem. La ora 10:00 - un supliment. Covrig luat de pe strada, din apropierea Senatului.
Pentru pranz, senatorul si-a pregatit singur, sub indrumarea soacrei insa, o fasole cu costita. Delicioasa, se lauda si ne intinde castronul pentru a proba cele spuse. In "program" se mai afla, tot pentru pranz, ciorba de cartofi si mancare de cartofi cu afumatura. Seara ou cu paine si/sau parizer cu paine.

Anemie
Cam acesta ar trebui sa fie meniul pentru intreaga saptamana. Mihai Lupoi isi face griji insa pentru aportul nutritional al acestui regim. "Se poate supravietui, nu zic nu. Eu chiar am luat in serios chestia asta. Dar ar trebui sa consultati un medic pentru a vedea ce efecte are un astfel de regim. Nu pentru mine. Pentru cei care traiesc zilnic asa. Se anemiaza. Se strica gena...", se indigneaza senatorul. Lupoi constata insa ca de acesti bani nu numai ca nu poate cumpara decat acest meniu saracacios, dar fereasca-l Dumnezeu sa se imbolnaveasca si sa aiba nevoie de medicamente. Cat despre haine - concluzia e una: second-hand!

La piata
Cu 400.000 de lei in buzunar, Lupoi a dat piept si cu preturile din piata. Pentru a ajunge acolo a renuntat la masina si a mers cu metroul. A consultat meniul si si-a facut lista de cumparaturi pentru sase zile: margarina, gem, paine, zahar, coasta afumata, zarzavat, ceapa, fasole, oua, o jumatate de kilogram de castraveti, 200 g parizer, 2 kg de cartofi, 1 kg mere, usturoi, bulion si covrigi. Dupa ce a mers la piata cu metroul, la serviciu a mers pe jos. De pe drum inhata si covrigul de la ora 10:00.

Fasolea, imputinata de familie
Problema insa: ratia de fasole a fost imputinata de membrii familiei (sotia si fiul), care au testat atuurile culinare ale senatorului. Din acest punct de vedere paharul de suc natural aflat pe biroul acestuia din Senat poate fi considerat "inlocuitor" sau supliment nutritional care sa mai linisteasca din grija pentru pierderea de vitamine.

Compatimiti de colegi
Ajuns la Senat dupa cinci minute de mers pe jos, Lupoi este ironizat de colegul Costica Balalau (PD): "Sa stii ca mersul pe jos te costa mai mult. Pe de o parte pentru ca tocesti pingelele, pe de alta pentru ca vei manca mai mult, intrucat consumi si mai multa energie!". Alti senatori isi manifesta compasiunea pentru colegii lor intrati in experiment de a trai ca romanul de rand. Norica Nicolai ii ofera Mariei Petre o masa gratuita si tigari.


Bugetul, mai mare decat cosul zilnic
Parlamentarii vor avea, zilnic, la dispozitie o suma cu 6.000 de lei mai mare fata de cea alocata romanilor prin cosul zilnic de consum pentru mancare si transport interurban. Astfel, daca o familie formata din 2,8 persoane are la dispozitie 5.526.343 lei pentru a-si acoperi toate cheltuielile lunare, rezulta ca o singura persoana traieste cu circa 1.900.000 de lei pe luna. Deci circa 500.000 de lei pe saptamana, respectiv 70.000 lei pe zi. Din acesti bani, 20% se duc pe produse nealimentare si 30% pe servicii, dupa cum spun statisticile. Rezulta ca un roman obisnuit cheltuieste pe alimente cam 35.000 de lei pe zi. Parlamentarii participanti la concurs au cate 57.000 de lei pe zi. (Florina Zainescu)


Ce fac ceilalti concurenti inscrisi in competitia lansata de Antena 1
Si ceilalti concurenti s-au confruntat ieri cu regulamentul concursului. Senatorul PD Maria Petre a folosit autoturismul si benzina puse la dispozit ie de Senat. "Pai cu ce voiai sa vin de la Slobozia?", intreaba ea. Daca ar fi venit cu trenul, transportul ar fi fost tot gratuit, gratie statutului de parlamentar, deci nu intra in calcul. Ma asigura insa ca seara va pleca pe jos la domiciliul din Bucuresti, in Pta Cotroceni, si ca azi nu a mancat nimic. "Am cei 40.000 de lei pentru azi intacti. Nu am mancat nimic.
Deseara ma duc la cumparaturi." Deputatul Emil Boc a respectat agrementul si ieri a fost vazut in metroul bucurestean, in drum spre Camera Deputatilor. Apoi, de la sedinta Consiliului Aliantei PNL-PD, cand toti colegii se urcau in masini, Boc a plecat a-pied.


Sinteza cheltuielor si a lichiditatilor

Mihail Lupoi (PRM)
Mic dejun 16.000 lei
Cumparaturi piata 156.000 lei
Transport 16.000 lei
Totalul zilei 188.000 lei
Ramas disponibil 212.000 lei

Maria Petre (PD)
Mancare 35.000 lei (cartofi prajiti + oua)
Transport 8.000 lei
Total 43.000 lei
Rest disponibil 357.000 lei

Emil Boc (PD)
Transport 16.000 lei
Mancare 41.000 lei (macaroane cu lapte, covrig s.a.)
Total 57.000 lei
Rest disponibil 343.000 lei

Raj Tunaru
Mancare 21.000 lei (fasole batuta, trei chifle)
Barbierit 35.000 lei
Total 56.000 lei
Rest disponibil 344.000 lei

Vasile Bleotu (PSD)
Transport 8.000 lei
Mancare 39.000 lei (ceai, ciorba de pui, cartofi prajiti,ou, trei mere)
Total 47.000 lei
Rest disponibil 353.000 lei

Mona Musca (PNL)
Transport, abonament/zi 5.500 lei
Mancare 21.900 lei (ceai, supa, sandvis, lapte, ou)
Total 27.400 lei
Rest disponibil 372.600 lei

"Ar trebui sa consultati un medic pentru a vedea ce efecte are un astfel de regim. Nu pentru mine. Pentru cei care traiesc zilnic asa. Se anemiaza. Se strica gena..."
Mihai Lupoi senator PRM

"Sa stii ca mersul pe jos te costa mai mult. Pe de o parte pentru ca tocesti pingelele, pe de alta pentru ca vei manca mai mult, intrucat consumi si mai multa energie!"
Constantin Balalau, senator PD

×
Subiecte în articol: antimonden lupoi mancare fasole