x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Mamaia Copiilor nu mai are loc la Mamaia

Mamaia Copiilor nu mai are loc la Mamaia

de Dana Cobuz    |    27 Iun 2008   •   00:00
Mamaia Copiilor nu mai are loc la Mamaia

DE NEVOIE ● A 8-a ediţie se face la Casa de Cultură din Constanţa
După şapte ediţii desfăşurate fără probleme la Teatrul de vară din Mamaia, Festivalul Mamaia Copiilor a fost mutat, prin "grija" Consiliului Judeţean, la Casa de Cultură din Constanţa.



DE NEVOIE ● A 8-a ediţie se face la Casa de Cultură din Constanţa
După şapte ediţii desfăşurate fără probleme la Teatrul de vară din Mamaia, Festivalul Mamaia Copiilor a fost mutat, prin "grija" Consiliului Judeţean, la Casa de Cultură din Constanţa.

O mutare forţată, cu iz de răzbunare pare migrarea festivalului de muzică uşoară pentru copii din Teatrul de vară către o sală închisă. Părţile în acest conflict surd sînt Aurel Manolache, organizator şi director al Festivalului Mamaia Copiilor, respectiv Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, reprezentat de Cristian Zgabercea, directorul Direcţiei de Cultură.

CE SE ÎNTÎMPLĂ?
Documentaţia necesară repartizării Teatrului de vară pentru Mamaia Copiilor 2008 a fost depusă la CJ încă din octombrie 2007. "CJ nu ne-a aprobat locaţia sub diverse pretexte. Mai întîi că există altă activitate în aceeaşi perioadă, despre care am aflat ulterior că ar fi Festivalul Internaţional de Film. Apoi, cînd am arătat că Mamaia Copiilor se termină la 6 iulie şi acea acţiune începe abia la 14 iulie, directorul de la Cultură (Cristian Zgabercea) m-a trimis la preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu. Acestuia i-am făcut vreo şase solicitări să vorbim, dar nu m-a primit. Fiind vorba de 300 de copii care vor veni la festival, am căutat o altă sală şi aşa am făcut contract cu Casa de Cultură din Constanţa", ne-a declarat Aurel Manolache.

Care ar putea fi motivele pentru care colaborarea între organizatorii Mamaia Copiilor şi CJ s-a întrerupt după şapte ani? "Şi anul trecut au încercat să ne oprească, dar nu atît de ferm. Problemele au început după ce Teatrul Fantasio (n.r. – instituţie de cultură fondată şi condusă de Aurel Manolache), care fusese desfiinţat ilegal, a cîştigat în instanţă procesul împotriva CJ. La proces, Fantasio a fost reprezentat de sindicat, din care eu nici măcar nu făceam parte. Dar, probabil, CJ are ce are cu mine din cauză că a pierdut procesul. O altă explicaţie ar putea fi faptul că nu am vrut să cedez sigla şi drepturile de organizare ale festivalului către Consiliu. Mamaia Copiilor este înregistrată la OSIM pe numele societăţii mele, Euroconcert. Cunoscînd că nu au putere organizatorică, am refuzat să le cedez drepturile. Bănuiesc că nu-i interesa manifestarea de cultură, ci alte lucruri. Dacă Mamaia Copiilor se realizează cu aproximativ două miliarde de lei vechi, CJ organizează Mamaia (muzică uşoară) cu 14 miliarde de lei vechi, bani care se duc în diferite firme... La copii nu era cazul", crede Manolache.

IGIENIZARE. De doi ani, de cînd este în conflict cu CJ, organizatorului Mamaia Copiilor i s-au "tăiat" cazările pentru juriul naţional şi transportul copiilor de la Tabăra Năvodari la Mamaia. Anul acesta, Regia de Transport Constanţa i-a cerut lui Manolache 2.000 de euro pentru transportul copiilor. "Dar festivalul se va da şi în 2008. Din punct de vedere artistic, cred că va fi o reuşită. La preselecţiile pentru festival au venit peste 1.200 de concurenţi. Prezentatori vor fi Alina Sorescu şi doi copii: Adi Jugănaru şi Alexandra Ruge. Mamaia Copiilor se va transmite în direct la TVR 1 şi TVR Internaţional între 3 şi 6 iulie", spune organizatorul festivalului.

"Teatrul de vară este în renovare. Tot aţi ţipat că este insalubru!", ne-a răspuns Cristian Zgabercea cînd l-am întrebat de ce Mamaia Copiilor a fost dată afară din Mamaia. A uitat că acum o săptămînă a comunicat presei că teatrul va intra în renovare abia din toamnă...?! "Păi îl aranjăm pentru festivalurile de acum, film, muzică uşoară şi populară. Este şantier, se realizează o igienizare", s-a grăbit Zgabercea să încheie subiectul.

×