x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Maratonul florilor de cântec

Maratonul florilor de cântec

de Dana Andronie    |    09 Sep 2009   •   00:00
Maratonul florilor de cântec
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Prima ediţie a Festivalului Folk Maraton (Sala Palatului, 30 septembrie) este mlădiţa de toamnă (care se anunţă de pe acum viguroasă) răsărită în Bucureşti după "văratecul" Folk You!



Nici nu s-au răcit bine chitarele înfierbântate pe plaja de la Vama Veche că, iată, muzica poeziei (sau poezia cântecului) ne oferă o nouă provocare, de data asta pe scena Sălii Palatului. Artiştii sunt de pe acum entuziasmaţi: "Sper din tot sufletul ca Folk Maraton să devină o tradiţie, o sărbătoare a Folkului, aşa cum s-a întâmplat cu Folk You! - spune Zoia Alecu. Folkul are nevoie de cât mai mulţi piloni de rezistenţă, care să-i asigure vizibilitatea, într-o lume muzicală dominată de zgomote şi playback.

Îi invit pe cei 20.000 de spectatori de la Folk You! să-şi cumpere din timp bilete, pentru că Sala Palatului este mai mică decât plaja de la Vama Veche".

SENATORUL FOLKULUI
Emeric Imre va veni la Folk Maraton în formulă completă (Emeric Set). "Ce-ar fi maratonul vieţii fără muzică şi poezie? - se întreabă el inocent-retoric. Prieteni, întâlniţi-ne muzica şi bucuraţi-vă de vorbele ticluite de stări, pentru încă o stare de bine şi fericire curată. Învingeţi alături de noi nebunia şocantă a nonvalorii! Refuzaţi primele locuri din competiţia nebună a vânzării de suflete! Să ne vedem bucuroşi"...

Alina Manole, care nu va lipsi nici ea la Folk Maraton, va aduce pe scenă mirările ei de "lună pătrată" (o sintagmă devenită emblematică pentru muzica ei) şi bucuria reeditării unei magii de cântec şi poezie: "Folk Maraton e un dar complet pentru oamenii frumoşi care ascultă Folk. Gândiţi-vă la acest spectacol ca la o reuniune de gală, fără graniţe, în care vom acorda sufletele toate după muzică şi poezie. Şi dacă e vorba despre poezie, cred că nu există un amfitrion mai special decât actorul şi deopotrivă poetul Dorel Vişan. Aştept ziua de 30 septembrie cu nerăbdarea şi emoţia pe care le dau întâlnirile magice"...

Dorel Vişan va fi, într-adevăr, maestrul de ceremonii, amfitrionul acestui maraton al florilor de cântec, ceea ce va da "festinului" o greutate în plus. Marele actor (şi poet) şi-a asumat acest rol ca pe o misiune de mare responsabilitate. "Senatorul melcilor" va fi, de data asta, "senatorul Folkului".


O stagiune cu stele
Folk Maraton va avea loc la 30 septembrie, la Sala Palatului. În cadrul primei ediţii a festivalului, artiştii care vor urca pe scenă sunt: Nicu Alifantis, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Mihai Neniţă, Marius Baţu, Pavel Stratan, Maria Gheorghiu, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici, Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Zoia Alecu, Emeric Set, Alina Manole şi Ţapinarii.

Spectacolul va fi prezentat de Dorel Vişan. Folk Maraton este organizat de Asociaţia Vreau Bilet, condusă de Pepino Popescu, "port-stindardul" unor mari artişti ca Tudor Gheorghe, Radu Beligan, Dorel Vişan şi Florin Piersic. Stagiunea de toamnă a spectacolelor bucureştene va beneficia de prezenţa acestor nume numai prin Vreau Bilet.

×
Subiecte în articol: antimonden folk maraton