x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Mărgineanu şi norii de hârtie

Mărgineanu şi norii de hârtie

de Dana Andronie    |    15 Noi 2009   •   00:00
Mărgineanu şi norii de hârtie
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NAŢIONAL

„Gore din Chitila" are acum şi „Melci, scoici, raci" (single ce va fi inclus pe următorul album) şi „nori de hârtie" (ti­tlul albumului cu pricina). La 19 noiembrie, ora 19:30, Mărgineanu nu va avea nevoie de bilet să intre la Sala Palatului. El va fi pe scenă, iar ceilalţi vor da un ban să-l asculte.



Pe scenă, alături de Mihai Măr­gi­neanu (care sărbătoreşte lansarea celui de-al treilea album din viaţa sa tumultoasă şi muzicală) vor mai fi Ma­rius Mihalache, Florin Ionescu (bineînţeles, la tobe), Aurelian Temişan (prieten drag), diverşi instrumentişti şi actori.  

„Mie mi-e cam frică de Sala Palatului, dar dacă Dan Popi (Cat Music - n.r.) are încredere, eu am acceptat", mărturiseşte artistul. Nu pot transpune cu adevărat în cuvinte ceea ce se va întâmpla în cadrul acestui concert, pentru că nici eu - care le-am pus cap la cap, cu mare atenţie la fiecare amănunt - nu pot fi sigur de ce se va întâmpla pe scenă". Nikos Kazantzakis scria în Ale­xis Zorba că fiecare om are câte-o ne­bunie, dar cea mai mare nebunie e să n-ai nici una. Mărgineanu are nebunii cât pentru 100 de oameni!  

Piesa ce dă titlul albumului („Pe sub no­rii de hârtie") este preluată de pe cel de-al doilea material discografic al ar­tis­­­tului. Mihai Mărgineanu este un ad­mi­r­­ator al culturii şi muzicii ţigăneşti, în­să nu este de acord cu unele tradiţii ca­re, du­­pă părerea sa, ar trebui eradicate cel pu­­ţin din mentalitatea oamenilor, da­­­­că nu pot fi interzise. „Pe sub norii de hâr­tie" vorbeşte despre oamenii care îşi că­s­ă­toresc fiicele vânzându-le. „Este o tra­di­ţie care nu-şi mai are locul în se­­co­lul al XXI-lea, într-o societate care are pre­­tenţia să fie civilizată. Nimeni nu ia mă­­­su­ri, pentru că nu interesează pe ni­meni as­ta. Eu vreau doar să ridic un semn de în­t­rebare în rândul celor care în­că proce­dea­ză astfel", declară „Gore din Chitila".

De pe acelaşi album mai face parte şi piesa „Nefasta", pe care autorul o de­di­că părinţilor săi: „Din păcate, ai mei ne pri­vesc acum din cer. Au avut o poveste de dragoste frumoasă ce a durat mai bi­ne de 35 de ani. S-au cunoscut azi, în trei săptămâni au făcut nuntă mare. Du­pă maximum 10 luni am apărut eu, apoi fratele meu. Şi au trăit frumos! Sunt copil făcut din dragoste!".

 Pentru „Pe sub norii de lumină", Mărgineanu a re­făcut „Imnul Aviaţiei": „Ştiam că nu au un imn, aşa că am făcut o variantă cel puţin la fel de bună ca cea iniţială", spune modestul artist... La „Înger", Mărgineanu a cola­borat cu soţia lui Bazooka de la trupa Mandinga: „Cristina era cea mai potri­vită pentru această piesă. În ceea ce priveşte ver­surile, le-am găsit la iubita mea, An­­dreea, în calculator, dintr-o întâmplare. Le scrisese cu ceva timp înainte şi nu voia să mi le dea! Sper să nu mă dea în judecată pentru drepturi...".

×
Subiecte în articol: antimonden