x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Maria Tănase i-a dat aripi

Maria Tănase i-a dat aripi

de Dana Cobuz    |    20 Dec 2009   •   00:00
Maria Tănase i-a dat aripi

Doar trei ani a stat Minodora Nemeş în preajma Mariei Tănase, în perioada 1960-1963. Deşi lumea o privea ca pe fiica pe care artista nu a avut-o niciodată, Minodora este onestă şi spune răspicat, după atâta vreme, că Maria nu şi-a declarat niciodată intenţia de a o adopta. Amănuntul nu o împiedică însă pe bănăţeancă să facă risipă de cuvinte respectuoase la adresa celei care, pentru ea, a rămas "Doamna Maria".

Minodora Nemeş a plecat din România la 10 ani de la moartea artistei, la 6 decembrie 1973. "La Timişoara venise un domn Milu din Banatul sârbesc. El avea un restaurant în Chicago şi căuta o solistă de muzică populară românească. Cineva m-a recomandat, domnul Milu a venit să mă cunoască şi, la câteva săptămâni după aceea, am primit invitaţie în America. Mi-am făcut paşaport, am luat viza şi am plecat să cânt în Chicago", povesteşte Minodora.

"Fiica adoptivă" a Mariei Tănase (cum încă o privea lumea) nu prea mai avea motive să se întoarcă în ţară, nefiind încorsetată în obligaţii familiale sau profesionale. După doi ani de şedere în America, Minodora se putea lăuda că învăţase deja engleza şi se obişnuise cu un alt stil de viaţă. A cunoscut un român din Banatul iugoslav, George Manciu, cu care s-a şi căsătorit. Împreună au un băiat, George jr, acum în vârstă de 33 de ani. Pe când fiul ei avea doar un an, Minodora i-a făcut chemare mamei sale, care de atunci i-a rămas alături.

Familia Manciu-Nemeş a trăit din veniturile aduse de un mic bar pe care l-au avut în Chicago. Minodora renunţase la cântat, după ce formaţia care o acompaniase se destrămase. Astăzi, Minodora Nemeş lucrează ca educatoare la o grădiniţă. Nu mai cântă deloc, cu excepţia cântecelor religioase, la slujbele de duminică de la cele două biserici ortodoxe pe care le frecventează în America. Minodora nu s-a împăcat nici până acum cu ideea că fiul ei nu şi-a dorit sub nici o formă să urmeze o carieră în muzică, fiind mai degrabă fascinat de cifre şi de calcule: George jr a urmat Facultatea de Business Administration şi lucrează în sistemul bancar.

În cei 36 de ani de când a părăsit ţara, Minodora s-a întors la Bucureşti doar de două ori: în 1990 şi în 2009. De fiecare dată, a mers la mormântul doamnei Maria. Să-i mărturisească, în gând, că încă urmează sfaturile pe care artista i le-a dat din toată inima: "Să fii tu însăţi, să nu imiţi pe nimeni şi să fii modestă!". Nu poate uita nici azi cum, "înainte de a muri, doamna Maria a dat telefon la cabinetul ministrului Bodnăraş, spunându-i acestuia «vă rog să o ajutaţi cum puteţi pe această fată. Am luat-o de la Caransebeş şi nu vreau să o las pe drumuri»".

După ce doamna Maria nu a mai fost, Minodora a sunat la acelaşi cabinet. I s-a repartizat o garsonieră în cartierul Drumul Taberei şi a fost angajată la Orchestra "Barbu Lăutarul" a Filarmonicii George Enescu. Doamna Maria îşi făcuse datoria mai mult decât o mamă. ÎI oferise Minodorei libertatea de a nu-şi datora nimănui... libertatea.

×
Subiecte în articol: antimonden