x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Marina Voica, general de fanfară

Marina Voica, general de fanfară

de Miron Manega    |    12 Apr 2008   •   00:00
Marina Voica, general de fanfară

Rusoaica Marina Voica a fost, zilele trecute, general al Armatei Române. Nu chiar la propriu, dar nici chiar la figurat.

Rusoaica Marina Voica a fost, zilele trecute, general al Armatei Române. Nu chiar la propriu, dar nici chiar la figurat.

Mai exact, marea artistă (spu­nem asta fără nici o teamă că am putea exagera) a fost într-adevăr îmbrăcată, în general, dar nu pentru a comanda, ci pentru a cînta. Şi nu oricum, ci acompaniată de o fanfară militară de 70 de instru­mentişti, în faţa unui public alcătuit din membrii fanfarei muzicale a Armatei, şefii fanfarelor militare din toată ţara, elevii Şcolii Militare de Muzică “Iacob Mureşan‘‘şi membrii Uniunii Compozitorilor, secţia fanfară.

 

“FELDMAREŞALA‘‘. Mo­men­tul a fost prilejuit de sărbăto­rirea a 75 de ani de viaţă a gene­ralului Sergiu Eremia, fostul director al Ansamblului “Doina‘‘al Ar­matei, iar Marina Voica a fost cadoul-surpriză pentru venerabilul muzician. Cochetă şi drăgălaşă ca Rita Pavone în “Feldmareşala‘‘, Marina Voica şi-a vrăjit publicul select, în frunte cu sărbătoritul, pe care l-a şi invitat la vals în timpul show-ului. Recitalul a fost deschis cu “Bucureşti, Micul Paris‘‘(muzică şi text Marina Voica) şi a continuat cu “Afară plouă, plouă‘‘şi “Prieten drag‘‘. La această ultimă melodie, ar­tista a simţit nevoia să facă ur­mătoarea precizare: “Poate nu ştiţi, dar această piesă, pe care altcineva a consacrat-o, a fost compusă special pentru mine de Radu Şerban. De aceea am să v-o cînt şi dumneavoastră‘‘... “Cîntă cu vocea?‘‘ – se auzeau întrebări mirate în sală, căci oamenilor le venea greu să creadă că, la 72 de ani, Marina mai poate susţine un asemenea recital live. Deşi mignonă şi firavă ca o libelulă, rusoaica îşi depăşeşte, profesional vorbind, cu multe capete colegii de generaţie. Are o tinereţe artistică şi o “poftă‘‘de scenă pe care chiar şi artiştii tineri au pierdut-o.

 

GARDA DE CORP. “Pentru mine, ca fiinţă, acesta este un moment istoric – s-a adresat ea pu­blicului. Nu numai pentru că sînt îmbrăcată aşa frumos, ci pentru că, pentru prima dată în viaţa mea, am avut ocazia să cînt cu o orchestră de fanfară militară.‘‘
Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Şcolii Militare de Muzică “Iacob Mureşan‘‘, din Bucureşti. Artista a venit de la Breaza escortată de propria “gardă de corp‘‘: fraţii Alexandru şi Ninel Cazan, verişorii lui  Laurenţiu Cazan. Acesta din urmă n-a fost prezent. A rămas undeva, în trecut...

×
Subiecte în articol: antimonden marina marina voica