x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Mi-ar fi placut sa conduc un santier"

"Mi-ar fi placut sa conduc un santier"

26 Feb 2004   •   00:00
"Mi-ar fi placut sa conduc un santier"

A jucat in peste 50 de filme romanesti si straine, a incantat publicul amator de teatru si are o viata plina de amintiri si de succese. La 92 de ani, marele actor traieste intr-un apartament de langa Teatrul Nottara, impreuna cu sotia sa, Magda.

Colea Rautu a intrat in pielea atator personaje, incat nici el nu mai stie in ce roluri ar mai fi putut sa joace. "Am jucat si sarac-sarac, si sarac-bogat, si meserias, si muncitor... N-am ce sa-mi obiectez. Am jucat cinstit. Pe bune! Atat cat s-a putut... lumea zice c-a fost bine..." Si acum, la 92 de ani, i-ar placea sa joace un batran pirat, intr-un film de aventura, cu cafturi.

"Eram un uratel... placut"
Marele actor s-a nascut pe 28 noiembrie 1912, la Balti, oras industrial din Basarabia. In Bucuresti a venit prin anii ‘33, ca sa joace fotbal in echipa uzinelor lui Mociornita, unde se faceau bocanci pentru armata. Intamplator zareste un anunt care cauta tineri coristi. A fost acceptat in cor, dupa ce a interpretat piesa "Oci ciornii". A cantat in "Vaduva Vesela" in locul lui Ion Dacian, care se imbolnavise. Talentul de muzician si dansator i-a fost remarcat si de Constantin Tanase, care l-a primit in scoala sa. La Constantin Tanase a cantat aproape patru ani. "Tanase era om bun, dar cu toane. Nu te puteai lipi de nici o fata. Pasamite era gelos, pentru ca el avea toate balerinele. M-a si dat afara din cauza uneia, dar tot fetele m-au bagat inapoi. Eram un uratel... placut." Rutkovschi (caci asa il cheama dupa tata) a trait o copilarie frumoasa, la bunicii sai din Soloca, undeva la 3-4 km de Nistru. Colea Rautu povesteste cu mult drag despre acele vremuri si tine minte detalii sau senzatii de acum 80 de ani. "Frumoasa copilarie am avut. Nu ca a humulesteanului, a lui Ionica... Ii mai tin minte pe cainii mei de cand eram copil, pe Haiducu si pe Taganu’. Odata a venit un fotograf de la targ sa ne faca poze. Ai mei mi-au dat un costumas frumusel, cu pantalonasi pana la genunchi si cu cate trei nasturi pe parti, cu camasuta si cravata asortata. Dar atunci m-am gasit si eu sa intru intr-un cotet de gaini. Ce m-am murdarit! Si normal, cate palmute la cur mi-am luat, dar s-a terminat cu bine. Ma mai stergeam inca la ochi cand sa faca fotograful poza. In rest, am fost cuminte."

"N-am avut parte de batai prea multe"
De asemenea, tanarului Colea ii placea sa doarma cu copiii de tarani, care noaptea se duceau cu caii la pascut. "Auzeam cate in luna si in stele. Se facea foc, coceam porumbi. Noaptea dardaiam de frig, pentru ca eram imbracat doar in niste pantalonasi scurti. Ce bataie mancam dimineata cand ajungeam acasa. In tinerete am fost un tip cuminte si bine crescut. Si foarte energic. Desi eram belicos. N-am avut parte de batai prea multe sau de scandaluri. Ba chiar imi era frica sa ma incaier. Si acum ma feresc de litigii. Mie-mi place sa fiu la locul meu. Sa stau cu femeia mea." Actorul recunoaste fara nici o ezitare ca are trei mari pasiuni: femeile, florile si caii. Este drept, actoria intra intr-o categorie aparte. De mic ii placeau filmele. Cand avea 9 ani, pleca de-acasa la matineu. "Ma duceam la trei dupa-amiaza si veneam pe la 11 seara. Vedeam cate patru filme. Ma ascundeam sub scaun si ramaneam acolo pana se relua filmul. Dar cand m-am dus la liceul militar, s-a terminat balul..." Colea Rautu se afla acum la a doua casatorie. Prima data a fost insurat cu Geta Enacovici, alaturi de care a si jucat pe scena. Au avut mare succes impreuna, in ianuarie 1951, cu "Mostenire fatala". Colea nu s-a sfiit niciodata sa spuna sus si tare ca din cauza lui s-a ajuns la divort. "Am divortat pentru ca asa s-a intamplat. Eu am fost de vina. Eu mi-am luat maidanul... "

"Vine timpul si mintea o ia razna"
In 1969 a cunoscut-o pe Magda, o femeie deosebita, care-l admira pe Colea inca dinainte sa-l cunoasca. S-au intalnit la un strand. Actorul a fost cel care a trecut la actiune, cerandu-i pur si simplu sa-l caute la telefon. De peste treizeci de ani, Colea traieste alaturi de Magda o frumoasa poveste de dragoste. Isi alina batranetea cu Lali si Tutu, doi maidanezi pe care i-au luat din curtea Teatrului Nottara. Desi ii este greu sa se gandeasca ce s-ar fi facut daca nu ar fi ajuns actor, Colea Rautu ar fi avut totusi ce sa aleaga. "Mi-ar fi placut sa conduc un santier sau sa fiu la bordul unei nave." Maestrul a reusit sa-si pastreze spiritul tanar. Nici la 92 de ani, el n-ar ezita sa calareasca. In fata actorilor si-a castigat faima de a fi unul dintre cei mai buni calareti. Acum, Colea Rautu isi doreste ca anii ce-or sa vina sa nu lase amprente grave asupra sa. "E bine... cat mai esti constient, cat mai poti merge. Dar mi-e frica. Mi-e frica. Vine timpul... si, la un moment dat, mintea o ia razna. Pot sa fac o gafa... in sfarsit... Cum o da Dumnezeu.
(ROXANA I. ANCUTA) "

„Mi-am luat numele mamei ca sa nu mi se mai spuna "care bai, bolsevicul ala?". Toti cu numele care se termina cu "schi" sau "ov" erau bolsevici pentru ca erau rusi. Insa eu, de fapt, sunt polonez de origine. Iar mama e moldoveanca "
Colea Rautu

×
Subiecte în articol: antimonden colea colea rautu