x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden MUZICĂ ŞI CONTRO VERSE/Carla, întotdeauna la înălţime

MUZICĂ ŞI CONTRO VERSE/Carla, întotdeauna la înălţime

de Loreta Popa    |    11 Ian 2009   •   00:00
MUZICĂ ŞI CONTRO VERSE/Carla, întotdeauna la înălţime

Deşi italiancă la origine, Carla Bruni are un quelque chose, un je ne sais quoi. Graţioasă, stilată, emancipată, cu dorinţa de a face mai mult, Carla Bruni a urcat şi pe podiumuri, prezentând colecţiile celor mai renumiţi designeri.



De curând, Carla Bruni a creat vâlvă în jurul ei, revenind la prima dragoste, muzica... Noul ei album, "Comme si de rien n-etait" ("Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat"), este unul cu totul special. Carla cântă despre droguri şi amanţi. Acesta este cel de-al treilea album al Carlei şi primul de când s-a căsătorit cu Sarkozy. Melodiile au fost scrise înainte de a-l întâlni pe soţul ei. Pentru cei care nu mai ţin minte, albumul ei de debut, "Someone Told Me (Quelqu’un m’a dit)", conţinea compoziţii de dragoste şi s-a vândut în peste un milion de exemplare în Franţa şi alte 700.000 de exemplare în alte ţări. Publicul s-a dovedit receptiv şi impresionat de creaţia Carlei. Tonalitatea caldă a vocii ei a fost comparată cu a lui Norah Jones şi a Madelinei Peyroux.

INFLUENŢE. Carla Burni a crescut în Franţa alături de bona englezoaică, dar şi în Anglia, acest lucru punând o amprentă pe educaţia Primei Doamne a Franţei. A petrecut ceva timp în New York, dar şi la Londra, chiar în perioada când lucra ca supermodel (1985 şi 1997). În muzica ei se simt influenţe de la Beatles, Velvet Underground, Bob Dylan şi şi-a compus singură versurile în engleză, la fel de bine ca şi în franceză şi italiană. A fost inspirată de marii poeţi ai vremurilor apuse şi nu numai, care şi-au pus amprenta în textele cântecelor sale: Shakespeare, Emily Dickinson. Carla s-a considerat întotdeauna italiancă, adoră Italia. S-a căsătorit cu Raphael Enthoven, cu care are şi un copil, Aurelien, în 2001. La 17 decembrie 2007, cotidianul francez L’Express a publicat fotografii cu Bruni alături de preşedintele Sarkozy pe aleile Disneylandului din Paris în plină campanie electorală, creându-se astfel o controversă mediatizată naţional şi internaţional. Cuplul şi-a petrecut vacanţa de iarnă în Egipt, apoi au mers împreună şi în Iordania. S-au căsătorit la 2 februarie 2008 la Palatul de L’Elysee într-un cadru cât s-a putut de intim. Carla Bruni s-a născut la 23 decembrie 1967, la Torino, în Italia. Este fiica compozitorului de operă Alberto Bruni-Tedeschi şi a actriţei şi pianistei Marysa Borini. Sora Carlei este şi actriţă, scenaristă şi realizatoarea Valeria Bruni-Tedeschi. Fratele Carlei, Virginio, a murit în iulie 2006. În anul 1973 s-a mutat cu întreaga familie în Franţa, unde a început să ia lecţii de pian şi chitară.

"Este o adevărată cantautoare, care îmbrăţişează stiluri franţuzeşti mai cunoscute, alături de stilul bombastic al anilor ’60. Astfel, am roşit precum o tufă de trandafiri auzind că ea a înregistrat o melodie de dragoste intitulată «Tu es ma came». Ascultându-l, am descoperit un titlu foarte tipic pentru maniera europeană de a cânta folk a Carlei Bruni"
Bertrand Dicale, critic muzical Le Figaro

"În «Tu es ma came», Bruni cântă: «Tu eşti drogul meu/ Mai letal decât heroina afgană/ Mai periculos decât cocaina columbiană». Dar unul dintre cele mai bune cântece ale sale este «Une Enfant»: are versuri de o impudoare emoţionantă, pe un lied de Schumann. Şi cântecul «L’Antilope (Antilopa)», o compoziţie de mandolină şi vioară, este interesant"
Bertrand Dicale,critic muzical Le Figaro

×
Subiecte în articol: vip