x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Naşul de pe Facebook

Naşul de pe Facebook

de Sînziana Stancu    |    02 Feb 2010   •   00:00
 Naşul de pe Facebook

Unul dintre cei mai periculoşi gangsteri din Marea Britanie folosea din închisoare reţeaua de socializare Facebook, reuşind astfel să îşi conducă în continuare nestingherit afacerile mafiote.



Colin Gunn, un interlop de 42 de ani din Nottingham, care ispăşeşte o pedeapsă de 35 de ani de închisoare pentru conspiraţie la crimă, îşi ameninţa în continuare "duşmanii" din celula închisorii de maximă securitate Long Lartin, unde a fost încarcerat, şi îşi dirija  "locotenenţii" din cartelul său de crimă organizată şi trafic cu droguri, scrie The Times. Numai în ultimele două luni, el a reuşit să corespondeze cu 565 de "prieteni". Într-una dintre corespondenţe, Gunn scria: "Am să vin într-o zi acasă şi abia aştept să mă uit în ochii unora şi să văd că le e frică de mine". În alt mesaj îi ameninţa pe cei care nu îi respectă ordinele întocmai: "E bine că am aici un mijloc prin care să vă ţin la curent cu ce mai fac... Pe unii dintre voi o să vă urechez, iar alţii, care m-au dezamăgit, vor fi arătaţi cu degetul şi umiliţi, ca nişte şobolani împuţiţi!".

ORAŞUL CRIMELOR

"Imperiul" interlop al lui Gunn este unul dintre motivele pentru care oraşul unde banda lui criminală acţionează, Nottingham, este supranumit şi "oraşul asasinatelor" sau "capitala asasinatelor". Gunn a fost trimis în închisoare în 2006, acuzat că a pus la cale uciderea soţilor John şi Joan Stirland. Ei încercaseră să scape de Gunn, care îi ameninţa sistematic cu moartea, refugiindu-se în Trusthorpe, în Lincolnshire, însă oamenii mafiotului i-au găsit şi acolo şi i-au ucis în 2004.

SESIZAŢI DE PRESĂ

Nici o autoritate a penitenciarului sau a sistemului de securitate britanic care supraveghează întreaga reţea online a acestora nu a observat ce făcea Gunn. Publicaţia The Sunday Times a fost cea care a descoperit mesajele de pe Facebook ale lui Gunn şi a tras semnalul de alarmă. Deşi deţinuţii nu au acces la reţelele de socializare prin internet, criminalul a declarat că a obţinut contul de Facebook de la autorităţile penitenciarului, fapt care a fost negat de conducerea Long Lartin. Ministerul Justiţiei de la Londra a închis vineri pagina lui Gunn şi a cerut companiei americane care administrează site-ul să închidă contul respectiv. Societatea civilă e pornită împotriva guvernului britanic din cauza îngăduinţei manifestate faţă de criminali, victimele infractorilor cerând interzicerea unor astfel de facilităţi pentru deţinuţi. Ministrul Justiţiei, Jack Straw, a promis că va închide toate paginile similare, mai ales că Gun nu este singurul caz. Săptămâna trecută, un alt criminal, Jade Braithwaite, care a înjunghiat mortal o fată de 16 ani, a folosit aceeaşi reţea de socializare pentru a-i intimida, în continuare, pe părinţii ei.

×
Subiecte în articol: antimonden