x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Nimeni nu e profet în ţara lui, Brel

Nimeni nu e profet în ţara lui, Brel

de Loreta Popa    |    02 Noi 2008   •   00:00
Nimeni nu e profet în ţara lui, Brel

La trei decenii de la moartea lui Jacques Brel, Galeria Sothesby’s, filiala pariziană, a scos la licitaţie 94 de obiecte, printre care un stilou, o pipă şi mai multe manuscrise conţinând cântece.

Brel s-a născut la data de 8 aprilie 1929, în Schaarbeek, Belgia, un cartier din Bruxelles, dar a trăit mai toată viaţa la Paris.

UN ARTIST. După terminarea cursurilor şcolare, Jacques se angajează la fabrica tatălui său, unde va lucra până la vârsta de 24 de ani. Deşi ar fi trebuit să calce pe urmele tatălui, preluând afacerea familiei, Brel este mai degrabă interesat de cultură. Alăturându-se tinerilor umanişti catolici din Franche Cordée o întâlneşte pe Thérèse Michielsen, “Miche”, cu care se căsătoreşte în 1950. Din 1954, Brel începe o carieră solo. Îşi părăseşte slujba şi  se mută la Paris, stă la Hotel Stevens şi dă lecţii de chitară artistului Francesco Frediani, ca să-şi plătească chiria. Francesco Frediani a fost şi martorul primului succes al lui Brel de la Olympia.

DEPARTE. La sfârşitul anilor ’50, “Miche” şi cele trei fiice se întorc la Bruxelles, trăind de atunci vieţi separate. Sub influenţa lui Georges Pasquier, “Jojo” şi a pianistului Gérard Jouannest şi François Rauber, stilul lui Brel se schimbă. Fiecare dintre cântecele sale, crispate şi chinuite, s-a bucurat de maniera inconfundabilă, dureroasă şi profundă imprimată de Jacques Brel. În 1968 debutează în musicalul “Omul de la Mancha” şi în filmul “Toţi suntem criminali”. În 1973 se îmbarcă pe un iaht, planificând o călătorie în jurul lumii. Când a atins Insulele Canare, Brel, un fumător înrăit, descoperă că are cancer la plămâni. Se întoarce la Paris pentru tratament. În 1975 ajunge în  Insulele Marchize şi decide să rămână aici. Se întoarce la Paris pentru un ultim album, dar moare în 1978, la 49 de ani, fiind înmormântat în arhipelagul Insulelor Marchize, Polinezia franceză, la doar câţiva metri de pictorul Paul Gauguin.

 

94 de chitare, discuri, fotografii, postere

Obiectele au fost scoase la licitaţie la cererea celor 30 de nepoţi ai lui Sylvie Rivet, fosta amantă a lui Brel, decedată şi ea. De cealaltă parte se află familia legală a artistului, alcătuită din “Miche”, soţia, şi cele trei fiice ale lor, care deţin drepturile de autor pentru toate cântecele care poartă semnătura lui Brel. Văduva starului a acţionat în judecată demersul urmaşilor lui Rivet, însă nu a avut câştig de cauză. În plus, soţia lui Brel a încercat, fără succes, să cumpere colecţia de 94 de chitare, discuri, fotografii, postere şi manuscrise. Nepoţii lui Rivet au refuzat.

 

Aşteptări depăşite

La 30 de ani după moarte, Brel încă mai vinde în jur de 200.000 de albume pe an. Colecţionarii şi fanii artistului belgian Jacques Brel au cheltuit aproape 1,27 de milioane de euro, depăşind cu mult aşteptările Casei de licitaţii Sotheby’s din Paris, pentru a intra în posesia obiectelor scoase la licitaţie.

×
Subiecte în articol: vip brel