x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden O minune la "Mamaia": 4 în 1 la "Creaţie"

O minune la "Mamaia": 4 în 1 la "Creaţie"

de Dana Andronie    |    24 Aug 2009   •   00:00
O minune la "Mamaia": 4 în 1 la "Creaţie"



În sfârşit, anul acesta, "Mamaia" a avut unde să se desfăşoare decent: la Teatrul de Vară Soveja din Constanţa, o sală cu o capacitate de 1.500 de locuri. Cea de-a 39-a ediţie a festivalului a costat nu mai puţin de 17,6 miliarde de lei (peste 400.000 de euro). Şi asta "doar" fiindcă e perioadă de criză! Dacă vă vine să credeţi, anul trecut s-au cheltuit cu 20% mai mulţi lei. Ei, da!   

Cu bugetul alocat pentru acest an festivalului s-a renovat Teatrul de Vară din Constanţa (a intrat la pachet)! Deci e bună şi criza asta la ceva! Păcat că sonorizarea a fost chiar... "cri­zată". Multe microfonii, prea multe incidente tehnice au ajutat-o pe "Mamaia" să fie... surdă. Ceea ce s-a auzit la televizor a fost cu totul altceva faţă de ceea ce a auzit publicul de aici. Păcat! Sonori­za­rea este cel mai important lucru la un festival de muzică, mai ales de nivel naţional.


ÎN ISTORIE
Am înţeles că s-au făcut economii, dar această "economie" i-a costat, în cele din urmă, prea scump pe organizatori. La fel de buni precum sunetul de la "Mamaia" 2009 au fost prezentatorii! Acest "deta­liu" l-a remarcat însuşi preşedintele juriului - Mădălin Voicu. La un moment dat, nici microfoanele nu mai voiau să-i audă pe Adrian Dumitrescu şi pe Albertina Ionescu. S-au oprit de câteva ori, acele secunde transformându-i în cei mai buni prezentatori. Tăceau perfect! Să le fie de bine şi să se ducă sănătoşi în treburilor lor, că nimeni nu-i mai vrea la "Mamaia" ca amfitrioni. În cel mai bun caz, în sală, ca spectatori.   

Bine că unele lucruri se uită! Totuşi, în "analele" festivalului rămân câştigătorii fiecărei ediţii. Concurenţii care au reuşit să se califice în finala "Mamaia" 2009 sunt: la Interpretare - Loredana Căvăş­dan, Ruxandra Dragomir, Daniela Cojocaru, Mareş Pană, Ligia Moldovan, Olga Fesenko (Alexa), Cristina Bondoc, Cristina Vasiu, Florin Moldovan, Alin Ignat, Renata Tolvai, Oana Micuţ şi Lore­dana Ciobotaru. La "Creaţie" - Ga­briel Gheorghiu ("Te strig"), Ivan Cara­gea ("Te-am ales pe tine"), Mircea Romcescu ("Vino... măcar în vis"), Andrei Kerestely ("Ai tot ce vrei"), Andrei Tudor ("Tu nu vezi cerul"), Călin Sorin şi Dan Manciulea ("Na-na"), Marius Moga şi Mihai Coporan ("Cine-ţi cântă"), Adrian Romcescu ("Vreau doar iubirea ta"), Cristian Faur ("Prin ochii tăi pot visa"), Mihai Alexandru ("Să vii să mă iei"), Tony Tomas ("Spune-mi şi mie"), Olimpia Panciu şi Mircea Romcescu ("Unde eşti copilărie") şi Cristian Faur ("Pentru ea, jumătatea mea").  

Dacă Faur a concurat cu el însuşi, ajungând în finală cu două piese - una chiar interpretată de el - şi se aştepta să ocupe două locuri pe podium, membrii juriului au hotărât să nu existe locul II şi III la "Creaţie".

Este un moment unic şi irepetabil în muzica românească, cel puţin în acest mileniu: Mircea Romcescu, Andrei Tudor, Adrian Romcescu şi Cris­tian Faur să primească aceeaşi medalie de aur la "Creaţie"!

Să sperăm că rivalităţile "profesionale" nu-i vor face pe cei patru să se păruiască după festival, ca într-o emisiune cu blonde, unde fiecare se luptă să arate că are cel mai blond neuron! Măcar pe considerentul că sunt compozitori... Şi măcar din respect faţă de propria creaţie ar trebui să se bucure de această premieră din istoria Festi­valului "Mamaia".

Concurentul cu cea mai urmărită prestaţie de la Mamaia - Florin Moldovan - (recte Naomi) a reuşit să fie perfect(ă)! Doar că, în finală, a interpretat aceeaşi piesă de anul trecut - "Salcia" lui Horia Moculescu -, iar membrii juriului l-au depunctat pentru această alegere. Merită însă tot respectul pentru profesionalismul cu care s-a prezentat pe scenă. Păcat că vocea sa intră la categoria unisex, iar industria muzicală nu ştie cum să o folosească. Abia ştie să se ocupe de celelalte specimene cu ţâţe, cap frumos şi fără coarde (vocale).
DE CE RAMONA BĂDESCU ŞI MILLENIUM?
Deşi foarte mulţi concurenţi au fost copia fidelă a unor artişti consacraţi, câţiva au reuşit să arate că au şi voce, şi personalitate. Or fi buni epigonii, dar originalul este mai valoros decât o copie. E adevărat, mai sunt şi excepţii, dar acesta este un alt subiect.

Loredana Căvăşdan a interpretat piesa "Cui îi pasă de mine"... Se pare că membrii juriului au arătat că le pasă... de cali­tă­ţile sale vocale. În finală, s-a prezentat cu "Şi mama-mi spune" şi a arătat că are stil! Olga Fesenko (alias Alexa) a umplut scena. A interpretat corect, s-a mişcat, a avut atitudine. S-a văzut că are şcoală! Cristina Bondoc şi Renata Tolvai sunt două voci care merită să pătrundă pe piaţa muzicală autohtonă. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla în această viaţă. Alin Ignat a fost "Aproape de cer". A avut o interpretare curată şi poate că vom mai auzi de el şi cu altă ocazie...

Trupa de backing vocals de la "Mamaia" 2009 - Pinky - s-a ridicat la nivelul unui festival internaţional. N-au concurat, dar noi putem să le dăm o notă: 10 cu felicitări!

Ne mănâncă şi pe noi pizma şi ne întrebăm retoric ce a căutat Ramona Bădescu să cânte sâmbătă seară alături de Millenium la "Mamaia"? Putea să fie po­zitivă şi să facă playback. Aşa a fost total... negativă! Millenium este o trupă de profesionişti, iar lacunele oltencei italiene au fost, în felul acesta, şi mai vizibile. Ce face banul! Plăteşti cui trebuie şi ajungi să susţii un recital la un festival de muzică uşoară, chiar dacă ai o voce invizibilă!

P.S. Sâmbătă seară, în finala de la "Creaţie", Mircea Romcescu a cântat "Vino... măcar în vis" pentru Florin Bogardo. Un remember de recunoştinţă. Singurul.


3.000 de euro pentru 12 oameni
Marele trofeul "Mamaia" 2009 (un autoturism Skoda Fabia) a fost câştigat de Alexa. La secţiunea "Interpretare", podiumul arată astfel: Locul I (1.500 de euro) - Loredana Ciobotaru, locul II (1.000 de euro) - Cristina Vasiu şi Renata Tolvai, locul III (500 de euro) - Cristina Bondoc şi Alin Ignat. La "Creaţie", anul acesta patru compozitori, patru textieri şi patru interpreţi trebuie să împartă suma de 3.000 de euro (buget alocat pentru toate cele trei locuri de la această secţiune).

Creatorii premianţi (Mircea Romcescu cu piesa "Vino... măcar în vis", Andrei Tudor cu "Tu nu vezi cerul", Adrian Romcescu - "Vreau doar iubirea ta" şi Cris­tian Faur cu "Prin ochii tăi pot visa") n-ar fi visat niciodată că vor avea ceva (atât de puţin) de împărţit! Juriul celei de-a 39-a ediţii -  format din Mădălin Voicu (preşedinte), Corina Chiriac, Viorel Gavrilă, Titus Andrei, Nicolae Costin, Gabriela Scraba, Mircea Drăgan, Cristian Zgabercea, Mirela Pană, Lucian Luca, Paul Eduard Schneider, Berti Barbera, Diana Radu Stan - va fi ţinut minte multă vreme de acum încolo. Au intrat în istoria Festivalului "Mamaia"!  Marius Moga a primit şi el un premiu... de la TV Neptun. Trupa Big Deal a fost aleasă să primească Premiul "Teo Peter" (1.500 de euro).

×
Subiecte în articol: antimonden