x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Obiceiurile ciudate ale geniilor. Einstein nu purta șosete, Beethoven compunea în cadă iar Pitagora nu suporta fasolea

Obiceiurile ciudate ale geniilor. Einstein nu purta șosete, Beethoven compunea în cadă iar Pitagora nu suporta fasolea

de Giulia Anghel    |    28 Oct 2019   •   15:28
Obiceiurile ciudate ale geniilor. Einstein nu purta șosete, Beethoven compunea în cadă iar Pitagora nu suporta fasolea
Sursa foto: observator.tv

Cu toții am căpătat de-a lungul timpului deprinderi stânjenitoare pe care nu vrem să le împărtășim altora. Mai mult, deși vrem să scăpăm de ele, nu reușim pentru că acestea sunt deja parte din noi. Chiar și unele dintre cele mai strălucite minți ale lumii au avut obiceiuri ciudate, după cum scrie indy100.com

Pitagora

Marele matematician și filozof grec din antichitate a fost și unul dintre părinții vegetarianismului. Cu toate astea, nu-i plăcea fasolea. Aversiunea lui față de această legumă a mers până într-acolo încât le interzicea copiilor săi să o mănânce, ori chiar să o atingă.  Nu este clar dacă repulsia sa venea din motive de sănătate sau nu. 

Leonardo da Vinci

Geniu multivalent, da Vinci nu vroia să piardă timpul dormind, motiv pentru care era adeptul ciclului polifazic și își lua doar o mică pauză de somn la fiecare  24 de ore. Dar el nu a fost singurul care a îmbrățișat această metodă. Și marele inventator, Thomas Edison, folosea același tip de odihnă, fapt ce ar putea explica motivul pentru care cei doi au reușit să descopere atâtea lucruri. 

Nikola Tesla

Un alt inventator care a avut o modalitate neobișnuită  de a se odihni a fost pionierul electricității, Nikola Tesla. Prefera să doarmă doar două ore pe zi, dar asta nu este marea lui ciudățenie. Se spune că își îndoia degetele de la picioare de 100 de ori înainte de culcare, exercițiu care se credea că stimulează celulele nervoase. Totodată, el creștea porumbei, nu suporta bijuteriile și femeile supraponderale. 

Ludwig van Beethoven

Deși a fost unul  dintre  cei mai mari compozitori din lume, felul în care acesta își compunea muzica era cel puțin neconvențional. El scria partiturile în timp ce își făcea baie. Se plimba prin cameră încercând să-și imagineze muzica, dar sfârșea prin a-și umple cada cu apă pentru a putea să compună. 

Honore de Balzac

Celebrul romancier francez este un nume de referință în literatura universală mai ales datorită operei sale, "Comedia Umană". Se crede însă că Balzac bea în fiecare zi circa 50 de căni cu cafea. El a vrut odată că lucreze 48 de ore continuu, cu o pauză de numai trei ore, motiv pentru care cafeaua i-a fost într-adevăr de ajutor. 

Agatha Christie

Celebra autoare de romane polițiste, printre care "Moarte pe Nil" și "Crima din Orient Expres", Agatha Christie nu avea nevoie de un birou pentru a scrie. Ea putea să-și pună pe hârtie ideile oriunde, de la masa din bucătărie. la camera de hotel. Aceasta a folosit însă mereu o mașină de scris, și uneori își începea poveștile fără să știe dinainte care va fi intriga. 

Albert Einstein

Excentricitățile marelui fizician sunt multe și diverse. În copilărie s-a dezvoltat lent și a vorbit târziu. El a considerat ulterior că lipsa comunicării verbale i-a permis să contemple la marile mistere ale lumii, fapt ce a dus la formularea teoriei relativității, care a revoluționat lumea științifică. Pe măsură ce a îmbătrânit, obiceiurile lui Einstein au devenit tot mai ciudate. Și-a lăsat părul lung pentru că nu-i plăcea să meargă la frizer și nu purta șosete întrucât nu considera că are nevoie de ele. Șoferul său a declarat, la un moment dat, că l-a văzut mâncând o lăcustă vie. 

Friedrich Nietzsche 

Considerat unul dintre cei mai importanți filozofi ai Europei, Nietzsche lucra în picioare și certa pe oricine nu făcea la fel ca el. L-a numit odată pe prietenul său, Gustave Flaubert un nihilist pentru că se relaxa în timp ce scria. Alți autori cărora le-a plăcut să scrie stând în picioare au fost Virginia Woolf și Lewis Carroll.

Charles Dickens

Se pare că nemaipomenitele sale romane nu au fost singurele lucruri perfecte pe care le-a făcut scriitorul. Acesta își pieptăna părul în mod obsesiv întrucât nu suporta să aibă un singur fir nelalocul lui. Totodată, el își dicta scrisorile unui asistent și reformula de multe ori propozițiile, motiv pentru care medicii din acele vremuri au speculat că acest fapt ar fi o formă de obsesie. Lui Dickens îi plăcea să aibă mereu în fața ochilor un aranjament alcătuit dintr-o mică vază de flori, o foaie mare de hârtie, un cuțit, o frunză din aur pe care se afla un iepure și o statueză din bronz care reprezenta două broaște grase, care purtau săbii. 

Jane Austen

Romanele lui Jane Austen  sunt îndrăgite de cititori din lumea întreagă, fiind adaptate pentru fim și emisiuni TV. Cu toate astea, ea nu vroia să recitească ce scria înainte să termine. Autoarea cărții  "Mândrie și Prejudecată" se asigura că ușa dormitorului său scârțâie, astfel încât să poată auzi pe oricine ar fi vrut să intre în cameră. 

Igor Stravinsky

Renumitul compozitor rus avea și el un obicei bizar. În fiecare dimineață acesta stătea în cap timp de 15 minute. Aparent el  vroia să-și oxigeneze creierul, ceea ce sună minunat, dar probabil a avut ceva dureri de cap. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: obiceiuri ciudate genii