x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Omul cu chitara are zece ani

Omul cu chitara are zece ani

de Catalina Iancu    |    26 Oct 2007   •   00:00
Omul cu chitara are zece ani

"N-ai vrea?"... "Da!" Aşa a inceput in urmă cu zece ani colaborarea dintre Ducu Bertzi şi Mihai Cosmin Popescu. Impreună au adus "Omul cu chitara" la Radio Romănia Actualităţi. De un deceniu, in fiecare vineri, de la ora 23:00.


PROTEST - Ducu Bertzi şi Mihai Cosmin Popescu aduc "picătura de cultură"
"N-ai vrea?"... "Da!" Aşa a inceput in urmă cu zece ani colaborarea dintre Ducu Bertzi şi Mihai Cosmin Popescu. Impreună au adus "Omul cu chitara" la Radio Romănia Actualităţi. De un deceniu, in fiecare vineri, de la ora 23:00.


  • Jurnalul Naţional: Unde, cănd, cum şi de ce a apărut "Omul cu chitara" pe unde scurte?
Ducu Bertzi: A apărut dintr-o necesitate. Imi doream o emisiune de folk şi nu numai folk, o emisiune a oamenilor cu o chitară intr-o perioadă in care intălneam in concerte tot mai mult oameni cu CD-ul. Mi-am dat seama că trebuie făcut ceva in sprijinul celor care s-au indrăgostit pe viaţă de acest instrument.
Mihai Cosmin Popescu: M-a sunat Ducu intr-o seară de octombrie şi mi-a spus că directorul canalului Radio Romănia Actualităţi, pe atunci Viorel Popescu, i-a propus o emisiune săptămănală de folk. "N-ai vrea?..." şi am zis da imediat, chiar dacă mai aveam aproximativ 20 de emisiuni pe lună. Şi am rămas impreună de atunci. De la data de 7 noiembrie 1997, vinerea, de la ora 23:00.


  • Căţi oameni cu chitarele lor v-au colindat la emisiune?
Aproape tot ce mişcă in folkul romănesc a fost in direct la noi.
Emisiunea nu are obligatoriu invitaţi. Şi totuşi, la ocazii excepţionale sau la cererea ascultătorilor i-am avut in studio pe Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Marius Baţu, Vlady Cnejevici, George Stanca, Eugen Cristea, Mircea Radu, Victor Socaciu, Dinu Olăraşu, Mircea Florian, in primăvară pe Moţu Pittiş...


Din culise

  • Ce intămplări nemaivăzute s-au desfăşurat in culise (şi de răs, şi de plăns)?
Imi aduc aminte că Doru Stănculescu venise la una dintre emisiunile de inceput şi voia să fumeze in studio. I-am spus că nu se mai poate (era o perioadă in care se putea asta) şi a fost foarte iritat că "obiceiurile bune" nu se mai păstrează... Ulterior s-a şi lăsat de fumat.

De un Revelion care cădea in noaptea de joi spre vineri ne-am inregistrat din timp emisiunea de la 1 ianuarie. In dimineaţa de 31 decembrie mă sună Ducu şi imi spune că el nu mai pleacă din Bucureşti şi că vrea să facem emisiunea in direct. Il iau cu binişorul, ii spun că o să fim obosiţi, el nu şi nu, să mergem in direct. Aşa am făcut. Morţi de oboseală, am inceput emisiunea cu semnalul de... final.


  • Cum aţi descrie specia folkist? Ce are şi ce nu are faţă de ceilalţi artişti?
Folkistul este mult mai inclinat spre meditaţie, atent la mesaj, iar uneori e creator complet, ceea ce il detaşează net de alte categorii de artişti. Nu are mişcare de scenă, e static, fiind obligat să stea la microfon, de aceea e lipsit de spectaculozitate, nu e sexy, nu se imbracă cu haine strălucitoare, nu e la ultima modă, nu poartă gel şi uneori are chiar burtă (toate aceste "calităţi" pentru unii organizatori sunt determinante, aşa că sare folkul din schemă). Era să uit, folkistului ii lipsesc silicoanele.

Folkiştii sunt nişte copii mari, care ştiu să te cucerească cu o voce, o chitară şi o poezie. Atăt de simplu la prima vedere şi totuşi atăt de greu. Mulţi dintre ei umblă "cu capul in stele", dar asta ii face mai frumoşi şi mai buni. Faţă de ceilalţi artişti, aş zice că au un plus de cultură şi o fiţă in minus.


  • Trei motive pentru care "Omul cu chitara" trebuie să se facă auzită?
Promovează muzica de calitate, are mesaj, este vie şi e făcută din tot sufletul.
Unii dintre noi mai au nevoie de "picătura de cultură", s-au săturat de politică şi de circ. Emisiunea este un protest faţă de kitschul care ne inconjoară. Dacă am dispărea brusc, cred că am lăsa multe regrete in urmă.


  • Cum veţi petrece aniversarea?
Ne vom alătura Clubului Eliad, care implineşte tot zece ani (am crescut şi imbătrănit impreună). Vom face transmisii de acolo, iar cănd totul se va sfărşi ne vom intreba cănd au trecut zece ani din viaţă.

Prin muncă vom sărbători, cum ar zice amicul Ducu. Vom fi in direct cu Dinu Olăraşu, cu Marius Baţu, cu Mircea Bodolan şi cu cei care vor mai fi prezenţi in această seară, de la ora 21:00, la Casa Eliad. Va cănta şi Ducu, bineinţeles. Eu voi fi in studio, in direct cu cei care vor avea un mesaj pentru noi.

×
Subiecte în articol: antimonden ducu