x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Paul Ciuci, strungar in SUA

Paul Ciuci, strungar in SUA

21 Mai 2004   •   00:00

La un sfert de veac dupa ce a compus piesa „Fata din vis", Paul Ciuci ne-a dezvaluit cum s-a nascut acest hit. Liderul trupei Compact a incercat mai multe meserii, inclusiv pe aceea de lacatus.

SIMONA ECOVOIU

  • Jurnalul National: Canti cu trupa Compact de 25 ani. Ai reusit sa faci avere?

    Paul Ciuci : Nicidecum, din banii castigati am reusit sa-mi cumpar doar libertatea de-a face ce vreau. Mi-am mai luat scule, fara de care nu as fi putut canta. La un concert primeam 50 de lei, din care 1 leu ni se retinea pentru curent. Eram boemi. Ce era pe noi era si in dulap. Dar aveam haine misto, cumparate de la bisnitari, si tigari scumpe.

  • Ai totusi si casa, si masina....

    Pai, dupa ’90 am cantat timp de 6 ani in Olanda. Am castigat foarte bine, din acei bani mi-am luat instrumente performante, casa si masina. Am fost si in America, unde am lucrat o luna la strung, intr-un atelier de mecanica fina: program fix, de 10-12 ore, fara rabat de la calitate. Din punctul meu de vedere, America e superba doar ca turist.

  • Ti s-a si gasit inlocuitor cand ai plecat din tara...

    Da, pe Leo Iorga. Semana fizic cu mine si a facut treaba foarte buna. Insa cred ca e mai bun ca tobosar decat ca solist. Sunt in relatii bune cu el, chiar daca revenirea mea nu a fost pe placul lui.

  • Compact a supravietuit 25 de ani!

    Da, pentru ca nu au fost niciodata in competitie cu trupele tinere. Fara sa exagerez, avem 20 de piese pe care le stiu generatii intregi, la vremea lor au fost superhituri. Norocul nostru este ca nu ne-am pierdut farmecul, ca inca facem cu placere ceea ce facem si ca in trupa Compact se rade foarte mult.

  • Cine de cine rade?

    In urma cu 15 ani radeam de combinatiile cu gagici, iar acum radem de reumatism, de parul alb, de oboseala din oase...

  • Cum s-a nascut piesa „Fata din vis"?

    Eram in tren, ma intoarceam de la Bucuresti. Nu aveam chef de nimic, mi-era foarte frig, asa ca am stat mai mult singur. La un moment dat a urcat o fata. Intre noi s-a legat o discutie sincera si calda, asa cum numai in tren se poate intampla. Nu mai stiu despre ce am discutat, nu mai stiu nici cum o chema, dar mi-au ramas intipariti in minte pantofii ei albastri. Ea mi-a dat ideea cantecului.

  • Tu ai scris versurile?

    Da, pe atunci lucram la Fabrica 9 Mai din Turda, ca lacatus de intretinere. Mi-a venit in minte melodia si o cantam mereu ca sa n-o uit. Ba chiar am facut un portativ pe peretele de deasupra atelierului de scule, unde am scris notele si refrenul. Anul trecut am intrat acolo, s-au facut multe modificari in atelier, dar refrenul la „Fata din vis" era tot pe peretele de caramida, asa cum il scrisesem in urma cu 25 de ani.

  • Familia Ceausescu v-a facut necazuri?

    Nu eram prieteni cu neamul lor, dar Nicusor ne mai chema la spectacole. Imi amintesc ca la Satu-Mare am dat de bucluc, caci un fan beat a urcat pe scena si a inceput sa urle. Am fost adusi pe sus la Bucuresti, unde ne-a luat la rost Suzana Gadea. Ne-a zis ca umblam urat imbracati si ca ce facem noi nu se numeste muzica. Ne-a ridicat atestatele pe motiv ca instigam lumea sa plece din tara.

  • Cu dragostea cum stai?

    Tin foarte mult la familie. Sunt casatorit de 7 ani cu Monica, pe care o cunosc de 17 ani, ei ii apartin aproape toate textele hiturilor noastre. Avem o fetita de 6 ani pe care o cheama Vanessa. Pot spune ca as renunta la orice pentru familie. Am cautat mult pana sa gasesc o nevasta pe cinste.

    Fata din vis

    „Imi amintesc de tine
    Stateai in fata mea
    A fost de-ajuns o privire
    Ce n-o pot, n-o pot uita..
    Cu bratele amandoua
    Incerc sa te regasesc
    Sa fim din nou impreuna
    E tot ce pot sa imi doresc.
    Cu gandul pret de o clipa
    Sa te-nteleg as fi vrut
    As fi ramas cu mine
    Dar sa te pierd nu am crezut..."
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden