x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Please "don't" release me!

Please "don't" release me!

de Loreta Popa    |    12 Oct 2008   •   00:00
Please "don't" release me!

LEGENDĂ  •  "THE KING OF ROMANCE", ENGELBERT HUMPERDINCK
Personalităţi care au schimbat faţa show-biz-ului la vremea lor, dar în ciuda ritmurilor de ultimă generaţie, hip-hop sau house, sunt încă apreciate de public, au fan-cluburi şi se menţin în topuri. Această pagină numită Vintage VIP le este rezervată pe drept.



LEGENDĂ  •  "THE KING OF ROMANCE", ENGELBERT HUMPERDINCK
Personalităţi care au schimbat faţa show-biz-ului la vremea lor, dar în ciuda ritmurilor de ultimă generaţie, hip-hop sau house, sunt încă apreciate de public, au fan-cluburi şi se menţin în topuri. Această pagină numită Vintage VIP le este rezervată pe drept.

Nu întâmplător începem cu "The King of Romance", cum mai este numit Engelbert Humperdinck, unul dintre cei mai de succes artişti din istoria muzicală a Marii Britanii ale cărui vânzări-record de 130 de milioane i-au adus uimitorul palmares de 87 de albume de aur şi de platină. Sub titlul "The Living Legends of Sex", revista Maxim a publicat, nu demult, o listă a bărbaţilor care se laudă cu serii record de femei cunoscute. Dacă Elvis Presley ar fi trăit ar fi stat în fruntea listei pentru că se presupune că ar fi avut, în timpul vieţii, aventuri cu 21.000 de femei. Aşa însă, Topul Maxim plasează pe primul loc un necunoscut, Umberto Billo, un paj de hotel din Veneţia, care ar fi avut 8.000 de femei. Al doilea loc este ocupat de actorul american Charlie Sheen, în al cărui cont s-au pus 5.000 de aventuri, iar pe locurile 4 şi 5, la egalitate, se plasează Julio Iglesias şi Engelbert Humperdinck, cu câte 3.000 de femei.  

Început de drum. Se pare că Julio Iglesias şi Engelbert Humperdinck au cucerit în cariera lor acelaşi număr de femei, 3.000. Oare acesta să fie secretul succesului lor?!  Noroc că mai ştiu şi să cânte şi să facă spectacol că altfel... Cine ştie! În urmă cu 40 de ani, publicul făcea cunoştinţă cu un cântăreţ al cărui nume neobişnuit abia dacă putea fi rostit, darămite ţinut minte, Engelbert Humperdinck. Arnold George Dorsey s-a născut la 2 mai 1936 la Madras, India, fiind cel mai mic dintre cei zece copii ai inginerului Mervyn Dorsey şi ai soţiei sale Olive.

Familia s-a stabilit în Leicester, Anglia, când micuţul Arnold împlinea 7 ani. Pe la 11 ani devine interesat de muzică şi învaţă să cânte la saxofon. Abia la 17 ani urcă pe o scenă adevărată, împins de prietenii săi, şi ridică audienţa în picioare câştigând un concurs într-un mic local. Nu numai că a primit ovaţii, dar l-a impresionat în mod special pe comicul Jerry Lewis, care îl include în spectacolele sale ulterioare. De fapt, Lewis i-a şi oferit ideea numelui de scenă, Gerry Dorsey. A început astfel să cânte prin cluburile de noapte, dar imediat după terminarea şcolii, în 1956, este nevoit să renunţe la acest stil de viaţă şi să-şi servească ţara plecând în armată.

Succese. La întoarcere, Dorsey are şansa să înregistreze pentru Decca, în 1958, melodia "I'll Never Fall in Love Again". Are câteva apariţii la televiziunea britanică, majoritatea în emisiunea "Oh, Boy!". Acest lucru îl face din ce în ce mai popular, însă o tuberculoză rebelă îl îndepărtează iar de scenă timp de aproape şase luni. Colegul său de cameră, Gordon Mills, manager al lui Tom Jones, şi îl sfătuieşte pe Dorsey să-şi schimbe numele cu unul mai cunoscut precum al compozitorului austriac Engelbert Humperdinck, care în secolul XIX a adaptat "Hansel şi Gretel" pentru operă. Pentru a crea un mister în jurul cântăreţului, Mills îl sfătuieşte să se abţină de la orice posibil contact cu fanii săi. Mişcarea a prins şi Decca îi va oferi un contract, iar "Dommage Dommage" and "Stay" sunt lansate pe piaţă în 1966. Lovitura de graţie vine abia în 1967, când înregistrează "Release Me", o baladă care va fi pe primul loc în 11 ţări, atât de iubită încât îi împiedică pe cei de la Beatles să ajungă în top cu melodia "Penny Lane/Strawberry Fields Forever". Urmează o decadă de succese, dar şi de poveşti de iubire despre care s-au scris mii de articole, dar admiratoarele dorm şi astăzi cu fotografia lui sub pernă.

Premii.
Engelbert a reuşit să strângă fonduri uriaşe pentru numeroase scopuri caritabile şi a cântat atât în faţa Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cât şi a altor şefi de stat şi de guvern. Albumul de balade "After the Lovin'" a fost nominalizat în 1976 la Premiile Grammy şi puţin mai târziu, în 1978, Engelbert era recompensat cu "Georgie Award" din partea American Guild of Variety Artists. În 1987 înregistrează albumul "Remember I Love You", în duet cu Gloria Gaynor şi primeşte un Glob de Aur ca "Entertainer of the Year". Printre alţi artişti câştigători ai acestui premiu se numără Johnny Carson, Barbra Streisand şi Barry Manilow. Începând din 1989 iubitul cântăreţ se alătură celebrităţilor care posedă o stea pe celebrul "Walk of Fame" din Hollywood. În 2000 a apărut albumul "Engelbert At His Very best", iar în august 2005 îşi vindea motocicleta Harley-Davidson pe eBay donând banii către County Air Ambulance din Leicestershire.


×
Subiecte în articol: vip engelbert engelbert humperdinck