x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Preselectie - Avem voci, n-avem piesa

Preselectie - Avem voci, n-avem piesa

de Catalina Iancu    |    19 Ian 2007   •   00:00
Preselectie  -  Avem voci, n-avem piesa

Cu chiu, cu vai, juriul a ales 24 de piese pentru Eurovision. Daca Pirandello a avut "Sase personaje in cautarea unui autor", Televiziunea Romana a avut miercuri vreo 40 de "jurati" in cautarea unui autor care sa aduca o piesa demna de Eurovision.

Cu chiu, cu vai, juriul a ales 24 de piese pentru Eurovision. Daca Pirandello a avut "Sase personaje in cautarea unui autor", Televiziunea Romana a avut miercuri vreo 40 de "jurati" in cautarea unui autor care sa aduca o piesa demna de Eurovision.

Degeaba! Anul acesta, pentru Romania va fi Eurovision fara cantec. In sensul ca avem voci bune, dar n-avem piesa. Dintre cele 290 de melodii care s-au inscris, au ramas in cursa 255. Deci, cu 130 mai multe decat anul trecut! Dintre toate acestea, Ionel Tudor si Cornel Fugaru au votat doar vreo patru de caciula. Asa ca, in asteptarea "piesei de rezistenta", s-au tinut de glume: "Asta e simfonia a doua de Brahms", "L-am respins si pe Beethoven", "E «Ora satului» cumva?" "Sa stingem lumina, sa aprindem brichetele", au fost doar cateva dintre replicile savuroase cu care au mai destins atmosfera cei doi compozitori.

Preselectia a stat sub semnul indigo. Si nu ne referim doar la trupa cu acelasi nume (care si-a inscris nu mai putin de cinci melodii), ci si la faptul ca majoritatea cantecelor au fost trase la indigo. Lalaite, prafuite, expirate sau inspirate (de la altii). Caci s-au recunoscut de la o posta copii dupa ABBA, Ingrid, ba chiar si dupa Michael Jackson. Daca au fost pana si manele despre integrare, va imaginati! Si texte cu "badea" o gramada: "badea la hora", "badea la moara", badea peste tot! Mai lipsea Badea de la Antena 1!

CALIFICATI. Cu toate acestea, juriul n-a prea avut ce sa aleaga. A fost mai mult un vot de blam sau, cum spunea un reprezentant al radioului, "la caterinca". Cu chiu, cu vai s-au ales cele 24 de piese care vor intra in semifinalele selectiei nationale pentru Eurovision Song Contest 2007. Dupa marea (d)eliberare, care a durat mai bine de opt ore, membrii celor cinci jurii - al presei, al radiourilor, al compozitorilor, al caselor de productie si al organizatorilor (TVR) - au decis ca in semifinale sa intre: "Music in My Soul" - Jasmine, "European - a Beautiful Sin" - Desperado si Tony Poptamas, "Let the Music Play" - Ionut Ungureanu, "Love Struck" - Indiggo, "Stay United" - Spitalul de urgenta, "You and Me" - Alexandra Badoi, "Dulce-amaruie" - Nico, "Where Were You" - Desperado si Tony Poptamas, "In lumea mea" - Moni-K, "Deci 20" - Trupa Veche, "Prinde-ma, aprinde-ma" - Andreea Balan, "Dracula, my love" - Andra si Simplu, "Make-It" - Giulia Nahmany, "No poder vivir" - Marcel Pavel, "Nu pot sa uit" - Tibi Scobiola, "Hungry for Love" - Andreea Balan, "Rubber Girl" - Gabi Huiban, "Nu insista" - Daniela Raduica, "Soapte" - Celia, "Crazy" - Morandi si Wassabi, "Gozalo" - Mandinga, "Sinada" - New Effect, "Well-o-wee" - RedNex featuring Ro-Mania si "I Will Love You" - trupa Respect. Ca rezerve au intrat in ordinea punctajelor inca patru piese care pot inlocui eventualele melodii retrase din competitie.

Caci nici n-a inceput bine show-ul si castigatorii au inceput sa renunte la concurs. S-au retras, pe bune, din semifinale, Andreea Balan si Mandinga. Andreea are un contract in Germania pe care nu vrea sa-l rezilieze, iar Mandinga urmeaza sa faca public motivul nemultumirilor.
RUSINICA!
"Dragii mei, nu mai faceti bancuri! Fata asta, Andreea Balan, canta de mica, s-a pregatit atatia ani. Va rog frumos, putin respect! Pai, se poate asa ceva? Acum fara gluma: daca s-a calificat Andreea Balan cu doua piese, inseamna ca degeaba am stat aici atatea ceasuri!"
  • Ionel Tudor, compozitor
  • Originalitate 0
    "Este ingrozitor ce se intampla. Nu mai exista pic de originalitate! Practic, noi nu avem locul intai. Notarea incepe de pe la locurile cinci-sase in jos! Eu cred ca oamenii care s-au prezentat aici n-au stiut unde vin si ce au de facut. Au impresia ca daca au adus o piesa pe-un CD au terminat treaba. Este inadmisibil!"
  • Cornel Fugaru, compozitor
  • Program
    Interesant este ca trupa suedeza RedNex, care va canta cu Romania, s-a clasat printre ultimele. Andreea Balan a trecut linia cu doua piese, Andra si Nico cu cate una, Costi Ionita a scapat cu doua compozitii, iar printre "picati" s-au regasit Paula Seling, Krypton, Aurelian Temisan sau Adrian Enache. Prima semifinala va avea loc sambata, 27 ianuarie, de la ora 20:10, iar cea de-a doua, sambata, 3 februarie 2007. In fiecare dintre semifinale se vor alege, prin votul juriului de specialitate si al publicului, cate sase melodii care vor intra in finala desfasurata la data de 10 februarie. Toate cele trei etape vor fi difuzate in direct pe TVR 1. In perioada imediat urmatoare, interpretii calificati vor filma cu echipa TVR videoclipurile care vor fi difuzate in zilele de dinaintea semifinalelor, respectiv a finalei.
    ×
    Subiecte în articol: antimonden andreea s-au