x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Raţa Zăvoranu şi Prăjitura Maximus

Raţa Zăvoranu şi Prăjitura Maximus

de Dana Cobuz    |    12 Oct 2008   •   00:00
Raţa Zăvoranu şi Prăjitura Maximus

POFTĂ BUNĂ!  •  MĂNCĂRURI ŞI BĂUTURI CU NUME DE VIP-URI
În străinătate, vedetele îşi asociază numele cu maşini şi parfumuri scumpe. La noi, VIP-urile "botează" de-ale gurii.



POFTĂ BUNĂ!  •  MĂNCĂRURI ŞI BĂUTURI CU NUME DE VIP-URI
În străinătate, vedetele îşi asociază numele cu maşini şi parfumuri scumpe. La noi, VIP-urile "botează" de-ale gurii.

Păi, cum să nu ţi se facă foame când citeşti în meniu ce ingrediente s-au folosit la "raţa Oana Zăvoranu"? Şi cum să nu salivezi mâncând "poponeţul" lui Maximus, plin nu cu câh, ci cu ciocolată fierbinte?! V-am deschis apetitul? Să deschidem atunci şi meniul cu felurile de mâncare şi băutură înnobilate cu nume de vedete autohtone.

PIEPT DE RAŢĂ.
Personalitatea vulcanică a soţiei lui Pepe, dar şi debitul ei verbal l-au inspirat probabil pe bucătarul Petre Petrache să boteze un fel de mâncare cu carne de măcănitoare "raţă Oana Zăvoranu". Pentru un pic mai mult de 10 euro vă puteţi satisface curiozitatea de a gusta din acest fel de mâncare, gătit din piept de raţă condimentat, cu mămăliguţă la grătar şi garnitură de vinete cu conopidă gratinată.

La restaurantul deschis de impresara Ana Maria Prodan (şi cumpărat ulterior de atacantul Fiorentinei), una din vedetele meniului a fost, pentru un sezon, "pizza Adi Mutu".

Curioşi ce găsiţi pe blatul copt în cuptor cu lemne? Pe lângă obişnuitele mozzarella, ciuperci, ardei, măsline şi un sos de roşii făcut după o reţetă specială, Mutu a ţinut să se afle jambon de Parma şi parmezan Granna Padanno. Ambele ingrediente speciale sunt importate din Italia şi costă suficient de mult încât să ridice preţul unei pizza la 19 lei.

Dulciurile par favorizate în această goană de a denumi produse gastronomice după personaje celebre. Cea mai nouă găselniţă cu multe calorii se numeşte "Maximus" şi este o prăjitură ce a fost inspirată de venirea pe lume a celui mai tânăr membru al familiei Prigoană. "Un fel de negresă plină cu sirop de ciocolată fierbinte", după cum a descris-o Adriana Bahmuţeanu, mama juniorului cu prăjitură omonimă. "Maximus" este preparat din fondant de ciocolată, cu îngheţată şi fructe, costă 15 lei şi a avut parte chiar de o lansare la care părinţii lui l-au cam... mâncat!

Mult mai ieftin a fost "Măruţă", doar doi lei. Vorbim despre o prăjitură care a făcut carieră pe Litoral, în vremea în care actuala gazdă a emisiunii "Happy Hour" invita artiştii pe "plaja" lui de la Costineşti. Acest preparat a "murit" o dată cu terminarea sezonului estival. De o "viaţă" scurtă vorbim şi în cazul prăjiturii Elodia, inventată anul trecut de patroana unei cofetării din Târgovişte. Combinaţia blatului de tort cu crema de vanilie şi cea de ciocolată nu a rezistat prea mult în vitrine, asocierea unui desert cu numele unei femei dispărute nefiind de bun augur.

BĂSESCU E DULCE-AMĂRUI.
Politicienii au avut şi ei parte de bucate dulci. Dana Deac şi Mia Plăcintar din Turda au vrut să atragă clienţi în cofetăria lor punând numele "Petre Roman" unei prăjituri cu cremă de vanilie, aluat foetaj şi nucă de cocos, acum vreo 10 ani. Le-a reuşit, aşa că au mai inventat o prăjitură democrată: le-a ieşit un "Traian Băsescu" dulce-amărui, care conţine cacao, fulgi de migdale şi caramel.

Să nu trecem cu vederea nici băuturile... lăutăreşti. Catanga şi soţul ei, Aurel Pădureanu, au lansat două cocteiluri omonime. Cel al Corneliei nu are nici strop de alcool şi este realizat din frişcă lichidă, banane, lapte şi struguri, iar cocteilul Pădureanu este făcut din cola, Cinzano şi Martini.

Reţetele lui Papadopol

Actorul Alexandru Papadopol are nu doar un restaurant ce-i poartă porecla ("La Papi"), ci şi feluri de mâncare botezate similar. În meniu veţi regăsi specialităţile: "Alla Papi" (salată verde, roşii, sos anchois, piept pui, schwaitzer, file anchois, focaccia), Pollo "alla Papi" (piept de pui, ciuperci, şuncă, caşcaval, sos de vin) şi clătite "alla Papi" (clătite, finetti, ananas, nucă, îngheţată).

×
Subiecte în articol: antimonden