x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Sa ne aplecam in fata lui!

Sa ne aplecam in fata lui!

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    24 Iul 2006   •   00:00
Sa ne aplecam in fata lui!
ESTE UN SPECTACOL
Pe Rautu, care, dupa el si nu numai dupa el, este o ""legenda vie"", Besoiu l-a cunoscut prin intermediul filmului.

 

Ion Besoiu l-a intalnit pe Colea Rautu datorita regizorului Mircea Dragan. ""Era prin anii ’60. El interpreta excelent rolul unui secretar de partid. Amza Pellea era si el in film, si incepusem amandoi sa ne uitam la Colea, sa furam de la el. M-a impresionat modul lui de a juca, foarte modern, cinematografic.

 

MARE OM. Ne-a legat, pe urma, o prietenie deosebita. Am filmat cu el multa vreme si astfel ne-am apropiat. E un tip special. E o sansa pentru un actor sa joace cu el si un noroc pentru cei care-i sunt contemporani, pentru ca este un tip cu o bogatie de experienta de viata. A facut si razboiul. Facea parte din echipele de propaganda ale armatei in timpul razboiului cu Rusia. Si canta foarte bine. Are o voce extraordinara. Am si cantat amandoi in duete, la televiziune.

 

Ultimele filme in care am avut bucuria sa ma intalnesc cu el au fost filmele lui Sergiu Nicolaescu. Era foarte dificil la filmare. Ii teroriza pe operatori si pe regizori. Ii penaliza pentru orice indisciplina. Era foarte riguros, foarte exact si este in continuare. Ii place sa se imbrace elegant, sa se imbrace bine. La costum.

 

MARE CARACTER. Colea este un spectacol. Este o bucurie sa stai de vorba cu el, sa-l cunosti, sa-ti povesteasca amintirile lui. Era prieten foarte apropiat cu tineretul. A fost un mare iubitor de femei, un permanent indragostit. Nu exista o data, indiferent daca o iubea sau era doar o cunostinta, sa nu apara cu o floare. Colea ar putea sa fie o scoala, o bogatie de comportament si eleganta. Din pacate, in ziua de azi, tineretul nu mai are de la cine invata si comportament si profesie. M-a impresionat cand am fost la acordarea Premiilor UNITER acum doi ani. Cand a urcat pe scena, sala s-a ridicat in picioare si l-a bufnit plansul. Il aplauda toata lumea. Atunci a spus ca nu credea ca i se poate intampla asa ceva. Merita din plin sa i se intample asta, si merita in continuare sa ne aplecam in fata lui.""

 

""Eu ii spuneam lui Colea «plisatul», pentru ca are o fata plisata. Regretatul actor Dumitru Furdui ii spunea: «Mai uzbecule, tu ar trebui sa joci la teatru, la uzbeci, pentru ca daca te distribuie in Romeo, tu o sa fii cel mai frumos Romeo la uzbeci!»"" - Ion Besoiu, actor

 

TEROAREA DIN BUCATARIE

 

""Colea e un bucatar extraordinar, marturiseste Besoiu. E o teroare a bucatarilor si a chelnerilor in restaurante. Este foarte pretentios. Ne chema cand traia mama lui, care era din Basarabia si cu care mai vorbea ruseste din cand in cand, si ne initia in ale gatitului. Multe lucruri am invatat de la el, nu numai interpretare cinematografica.""

 

DECORATIILE CARE SE HRANESC CU SANGE DE OM

 

""Imi amintesc o scena hazlie de la Gura Humorului, unde se tinea un cocteil. Ne-au dat o camera in care am dormit: Colea, Amza, eu, Ciubotarasu si George Maruta. Noaptea ne-am dus sa dormim. Cand am intrat in hotel, era un portar adormit. Ne-a deschis, si Amza l-a intrebat daca au cumva pleosnite. Portarul a raspuns ca de cand e el acolo nu a auzit de asa ceva. Am mers linistiti in camera, ne-am bagat in pat, am stins lumina, si deodata Colea a tipat: «Pleosnite!». Am sarit, am aprins lumina si, intr-adevar, pe perna lui era o pleosnita. I-am zis: «Stai, nu o omori, hai la portar sa-i cerem socoteala!». Colea ducea pleosnita pe perna ca pe-o decoratie. S-a aplecat spre portar, care se trezise in tipetele lui: «Ce-i asta, domne? Ce-i asta?». Portarul se uita nedumerit la noi si raspunde: «Pai, daca dumneavoastra, oameni cu carte, nu stiti, eu de unde sa stiu?».""

 

CINSTIT SI FARA DATORII

 

""Prin ’60 - povesteste Ion Besoiu - am jucat impreuna in «Neamul Soimarestilor», de Mircea Dragan. Acolo am avut contactul cu caii. Era o placere sa-l vezi pe Colea calarind. A fost cel mai bun calaret intre actorii nostri. Cand am filmat pe muntii aia de la Campulug Muscel, stateam in gazda. Seara ne plictiseam si jucam poker. In urma cu doi-trei ani ne-am intalnit la teatru. A venit la mine si mi-a spus: «Vezi ca am sa-ti dau 13.000 de lei de la poker de la Campulung!».
×
Subiecte în articol: antimonden colea