x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Şi în Sighişoara şi în toată ţara

Şi în Sighişoara şi în toată ţara

de Catalina Iancu    |    07 Iul 2008   •   00:00
Şi în Sighişoara şi în toată ţara

FESTIVALURI ● Transilvania se îmbracă în haine de sărbătoare… medievale
"Prin grădini medievale ce rămîn doar în scrisori/ De-ai visat în seri banale că te plimbi adeseori", vorba cîntecului, vei avea de unde alege. Şase oraşe au pus la cale un program pentru a reînvia spiritul medieval românesc.



FESTIVALURI ● Transilvania se îmbracă în haine de sărbătoare… medievale
"Prin grădini medievale ce rămîn doar în scrisori/ De-ai visat în seri banale că te plimbi adeseori", vorba cîntecului, vei avea de unde alege. Şase oraşe au pus la cale un program pentru a reînvia spiritul medieval românesc.

Bistriţa a dat startul serbărilor medievale. Mai mult decît atît, Primăria acestui oraş a trimis invitaţii către edilii altor foste cetăţi săseşti din Transilvania, reunite în Evul Mediu sub numele de Siebenburgen. Este vorba despre Braşov, Sibiu, Sighişoara, Mediaş şi Sebeş, reprezentanţii acestora urmînd să ia în discuţie conturarea unor strategii comune în domeniul reabilitării patrimoniului lor istoric, dar şi crearea unui Circuit turistic medieval integrat, Siebenburgen.

TRADIŢIE ŞI MISTER. Pînă la concretizarea ideii de a strînge festivalurile medievale sub o umbrelă comună, oraşele transilvane continuă să reînvie tradiţia pe cont propriu. După Braşov şi Bistriţa, Sighişoara va deschide porţile cetăţii pentru cavaleri şi domniţe între 25 şi 27 iulie. Dintre burguri, Sighişoara este cu siguranţă cel mai experimentat în domeniu: de 16 ani, în ultimul sfîrşit de săptămînă din luna iulie, realitatea şi fantezia, vechiul şi modernul se împletesc aici în armonie, purtînd vizitatorii într-o lume pe care mulţi o credeau apusă. În acest an, tema va fi "Tradiţie culturală şi mister medieval european". Aşa cum ne informează organizatorii, punctul de referinţă va fi "Masca, un simbol important ca formă de spectacol pentru publicul larg al pieţelor, al marilor aglomerări de spectatori, al hazului imediat, al tristeţii ce nu durează, al bucuriei nedisimulate". În această vară, Sighişoara va aduce mai mulţi artişti de talie internaţională, care vor însufleţi fiecare secţiune a festivalului: teatru, expoziţii, muzică veche, poezie, conferinţe. Petrecerea va ţine, ca în orice basm care se respectă, trei zile şi trei nopţi.

TÎRG DE MEŞTEŞUGURI VII. Chiar dacă e abia la a patra ediţie, Mediaşul tinde să prindă din urmă "capitala medievală a României" cu festivalul ce se va desfăşura între 10 şi 13 iulie. Ca şi la Sighişoara, organizatorii vor să redescopere tradiţia, portul şi meşteşugurile ancestrale, toate stropite cu un "vin auriu", pomenit chiar şi de Bram Stoker în romanul său, "Dracula". De altfel, zona a fost supranumită din timpuri străvechi "Weinland" ("Ţara Vinului"), aşa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus. Vinul (de Tîrnave) va da pentru cîteva zile numele unei străzi, pe care cu siguranţă se va perinda multă lume. Şi dacă licoarea nu e un motiv suficient, se va organiza şi un concurs de miss în straie populare, cîştigătoarea primind titlul de "Prinţesa vinului". Cavalerii şi domniţele îşi vor întinde tabăra cu arme şi bagaje (plus cortul din dotare) în parcul din Piaţa Ferdinand I. Tirul cu arcul, scrima, turnirul vor fi la ele acasă în curtea interioară a Bibliotecii Municipale, unde profesori specializaţi îi vor iniţia pe amatori în tirul cu arcul, iar profesioniştii vor lua la ţintă baloţii de paie. Sala Mare a Primăriei va găzdui o conferinţă cu tema "Ordinul Templier, mecanismul creării legendelor". Tot de pe tărîm mitic vin şi "Zînele Zalăului", care vor prezenta nouă "Descîntece de iele". Unelte şi obiecte străvechi vor fi reunite într-o expoziţie cu tema "Întoarcere în timp". 55 de artizani vor participa la "Tîrgul de meşteşuguri vii", prezentîndu-şi creaţiile sau executîndu-le chiar sub ochii vizitatorilor. Muzica străveche va fi adusă de trupele Naghual şi Trei Parale, dar şi de cimpoieri, timpanişti şi tulnicari. Amatorii de folk şi rock sînt aşteptaţi la scena din Piaţa Regele Ferdinand I, unde vor concerta Luna Amară, Sarmalele Reci, Narcisa Suciu şi Florin Săsărman.

×
Subiecte în articol: antimonden sighişoara