x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Soul brother - James Brown a plecat dintre noi

Soul brother - James Brown a plecat dintre noi

de Alex Revenco    |    27 Dec 2006   •   00:00
Soul brother - James Brown a plecat dintre noi

Legendarul interpret de rhythm and blues, nasul muzicii soul, cel care a creat fundamentul pentru funk si rap, a incetat din viata la varsta de 73 de ani, la Emory Crawford Long Hospital din Atlanta.

In seara de Craciun. Legendarul interpret de rhythm and blues, nasul muzicii soul, cel care a creat fundamentul pentru funk si rap, a incetat din viata la varsta de 73 de ani, la Emory Crawford Long Hospital din Atlanta.

Potrivit lui Frank Copsidas, agentul artistului, James Brown a murit "in urma unui atac de cord provocat de pneumonie", iar managerul Charles Bobbit a povestit ca in ultimele sale clipe Brown a spus "Diseara va parasesc" si a inchis ochii. Brown, supranumit "Nasul muzicii soul", "Domnul dinamita" sau "Fratele de suflet numarul unu", a avut o enorma influenta asupra muzicii pop. El este autorul unor transformari ramase in istoria muzicii, din gospel in rhythm and blues si din soul in funk, iar electrizantele sale show-uri au inspirat nume mari ale rockului precum Mick Jagger, Iggy Pop sau Tina Turner.

MUNCITOR. Nascut James Joe Brown Junior (la 3 mai 1933) in Barnwell, Carolina de Sud, si abandonat de parinti a fost crescut de niste prostituate de la un bordel din Atlanta, Georgia. Si-a castigat existenta lustruind pantofi si dansand, iar la 16 ani a facut inchisoare pentru furtul unei masini. A inceput sa cante in 1955, iar un an mai tarziu a compus primul mare hit, "Please, Please, Please", vandut intr-un milion de exemplare, cifra record in acea vreme. Au urmat ani plini de concerte (cu 350 de zile ocupate pe an!) si porecla de "Cel mai muncitor om din show-business". Grupul de acompaniament se numea la inceput Famous Flames (ulterior The J.B.’s) si era alcatuit din muzicieni de mare valoare, precum saxofonistul Maceo Parker, chitaristul Jimmy Nolen sau (mai tarziu) basistul Bootsy Collins. Conducandu-se dupa principiul "Cand esti pe scena, publicul care plateste sa te vada este seful tau si prin urmare trebuie sa muncesti din greu pentru el", Brown facea "armata" cu cei din formatia de acompaniament. In anii ’60 a cantat frecvent la Apollo Theatre din Harlem, considerata atunci "Mecca muzicii negre". De altfel, albumul "Live at the Apollo" (1963) este considerat si acum unul dintre cele mai bune discuri live din toate timpurile. A urmat hiturile "Papa’s Got a Brand New Bag" (1965), Say it Loud (I’m Black and I’m Proud) (1968), "Get Up (I Feel Like Being Like A) Sex Machine" (1970), "Hot Pants" (1971), "The Payback" (1974) etc.
Show
"Muzica disco este James Brown, hip-hop e James Brown, rap inseamna James Brown, intelegeti ce va spun? Daca-i ascultati pe toti rapperii din lume, 90 la suta dintre ei canta muzica mea"
  • James Brown
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden brown james james brown