x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden “Sunt dur. Pentru că sunt perfecţionist”

“Sunt dur. Pentru că sunt perfecţionist”

de cristina stamatescu    |    21 Oct 2013   •   10:58
“Sunt dur. Pentru că sunt perfecţionist”
Şi totuşi…Joseph Hadad mărtuiseşte că va zâmbi mai mult în noul sezon Top Chef

Chef Joseph Hadad a fost atât de impresionat de doi dintre concurenţii din acest an de la Top Chef, încât şi-a propus să-i angajeze la propriul restaurant. Mărturiseşte că, deşi va zâmbi mai mult în acest sezon, râmâne la fel de dur în privinţa jurizării concurenţilor. Ce îl enervează la culme în bucătărie şi cum se descurcă acasă, în postura de mamă şi tată pentru copiii săi, povesteşte în cele ce urmează.

“Top Chef” revine la Antena 1 începând cu luni, 21 octombrie, ora 20:30…


În această ediţie Top Chef Joseph Hadad e mult mai zâmbăreţ, însă rămâne un dur, în ceea ce priveşte jurizarea. “Mi-am schimbat un pic atitudinea, nu mai sunt la fel de dur ca la prima ediţie. Aşa mi-a zis şi fiica mea mai mare, Daniela: “Tată, tu şi acasă te-ai schimbat, ce se întâmplă?”, pentru că eu şi acasă sunt dur. Mă enervam din orice. Dar anul ăsta m-am schimbat. Şi asta cred că e bine. Eu le impun respectul  copiilor mei. Le-am zis că nu trebuie să le fie frică de mine niciodată, dar că trebuie să-şi respecte părinţii. Dar să ne întoarcem la jurizare. Suntem într-un  concurs  profesional şi m-aş oftica foarte tare să ia titlul Top Chef 2013 şi 30.000 de euro cineva care nu merită. Şi, din experienţa mea personală, de peste 35 de ani de meserie, e foarte greu să încerc să fiu altfel. Atitudinea mea s-a schimbat, dar la jurizare eu sunt la cuţit! Ce văd eu, nu vede nimeni în jurul meu, eu văd tehnică!!! Asta înseamnă jurizare corectă. Dacă mâncarea nu e bună, dacă un element nu merge cu un alt element, a pierdut, la revedere. Aici nu pot ierta. Altfel, o să fiu mai zâmbăreţ. Asta mi-au spus şi Tudor, şi Nicolai: <>. Sunt dur când e vorba de o competiţie puternică. Pentru că sunt perfecţionist. Dacă la mine în bucătărie bucătarul nu taie pătrunjelul cum trebuie, pot să ard toată bucătăria pe ziua aia. Că a ars muşchiul de vită nu mă enervează atât de tare, dar dacă pastele nu sunt al dente, iau foc! Îmi las şorţul, mă duc acasă, fac un duş rece, şi mă întorc. Mai bine nu stau în bucătărie, pentru că pot să dărâm totul. Aşa sunt eu”.

La Top Chef au venit bucătari de nivel mondial. “Daniel, de exemplu, şi-a luat două luni de zile concediu fără plată, de la Londra, ca să vină aici, la concurs. Irimia a lucrat doi ani de zile, chef de party, la Comme Chez Soi, restaurant cu două stele Michelin! Ca să fii chef de party la două stele Michelin trebuie să fii nu rechin, ci mama şi tata rechinului! Şi are 26 de ani… Oamenii ăştia sunt de nivel mondial! Au dat peste cap la tot.  Îmi place că sunt foarte ambiţioşi concurenţii de anul acesta, că lucrează cu luciu în ochi, cu pasiune”.

A fost foarte impresionat de doi dintre concurenţi şi intenţionează să-i angajeze la propriul restaurant. “Doi concurenţi mi-au făcut pielea de găină de cât sunt de buni. Dacă o să am bani să le plătesc un salariu bun, o să-i iau la mine la restaurant. Uite, că vorbesc despre ei cu lacrimi în ochi. Eu am deja  oameni buni la bucătărie, pe Valentina Radu, care e chef bucătar, care lucrează cu mine de 14 ani, am un patiser care lucrează cu mine de zece ani, am un saucier de patru ani, adică echipa mea este formată. Dar dacă mai aduc încă două persoane puternice, rupem tot. E păcat pentru ţară să nu-i avem aici.”

Chef Joseph Hadad i-a pus pe concurenţi în dificultate, cu câteva feluri de mâncare tradiţionale marocane, pe care aceştia au trebuit să le pregătească. “Le-am povestit  că nu am trăit cu lingura de aur ori într-o casă cu zece camere. Eu am trait într-o casă mică şi, din cauza sărăciei, mâncam linte, năut, cuscus, tajine, care nu costau mult. Unii poate se întreabă ce mănâncă Hadad. Eu pot să mănânc şi o baghetă unsă cu ulei de măsline… Le-am arătat cum am trăit eu. Şi pe urmă le-am dat de făcut  trei preparate mai sofisticate, pe care le pregătesc şi la mine la restaurant, o raţă caramelizată, asiatică, cu sos demi-glace, cu sparanghel şi castane caramelizate, cu piure, apoi au avut de făcut o demonstraţie de muşchi de vită şi să pregătească un scorpion fish cu anghinare şi şofran. Le-am dat astea ca temă, dar le-am lăsat şi mână liberă, să le facă aşa cum vor.”

Anul acesta, Chef Joseph şi-a văzut visul cu ochii. Și-a deschis propriul restaurant, care-i poartă numele. L-am întrebat dacă e scump să mănânci la Hadad. “Am cu 10-15% mai ieftin decât în multe restaurante scumpe din Bucureşti. La mine, poţi să mănânci o gustare rece, un fel de bază, un desert şi să bei o sticlă de vin de casă, cu 200 de lei. Am 32 de angajaţi, bucătari şi ospătari. Prefer să câştig mai puţin decât să ard clienţii la buzunar. Şi plec mulţumit acasă. Eu nu am o maşină de 100.000 de euro, eu am un Renault Clio din 2005. Dimineaţa, eu fac piaţa, cu Renault-ul meu. Cum mă vede lumea în piaţă, înnebuneşte: <>, aşa mă strigă. Se bucură oamenii să mă vadă şi să le dau autografe…”

De mai bine de cinci ani, de când şi-a pierdut soţia, Joseph Hadad le este copiilor lui şi mamă, şi tată.  “Cui are încredere în Dumnezeu, se roagă în fiecare dimineaţă, ţine Sabatul, ca noi evreii, îi dă Dumnezeu putere! Eu nu pot să fac nici o prostie, nu pot să merg la club, să dansez cu femei. Aş putea să merg, dar nu vreau să se spună despre mine: “Uite, a fost Hadad la club, acolo a băut cu aia şi a plecat. A murit nevasta lui şi el uite ce face”. Copiii sunt foarte şmecheri, dacă simt că tata e puţin mai moale, încep să facă ce vor, apar problemele. Iar eu trebuie să fiu puternic.  Avem şi o menajeră, Ira, care se înţelege cu copiii mei  în ebraică, deşi ei ştiu foarte bine româneşte. Ea le face de mâncare în timpul săptămânii, pentru că eu nu am timp.  Sunt tată. Nu pot să-i las aşa, să facă fiecare ce vrea. Trebuie să am grijă de ei. Daniela termină liceul anul ăsta, apoi pleacă în armată, în Israel. Băiatul e deja în armată, acolo.”

Top Chef are acţiune, precum filmele lui Steven Seagal, ne spune Chef Joseph.  “Emisiunea este o lecţie pentru voi, ca să învăţaţi şi preparate simple, dar şi sofisticate. Ca să aveţi parte de acţiune, tensiune, ca să vedeţi ce presiune este pe oameni. Este o emisiune de acţiune, precum în filmele lui Steven Seagal, dar în domeniul  gătitului. O emisiune la cuţit!”

Emisiunea este o lecţie pentru voi, ca să învăţaţi şi preparate simple, dar şi sofisticate. Ca să aveţi parte de acţiune, tensiune, ca să vedeţi ce presiune este pe oameni. Este o emisiune de acţiune, precum în filmele lui Steven Seagal, dar în domeniul  gătitului...” Joseph Hadad

×