x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ţăndărică, în turneu armânesc

Ţăndărică, în turneu armânesc

de Loreta Popa    |    29 Apr 2008   •   00:00
Ţăndărică, în  turneu armânesc
Sursa foto: Lucian Alecu/

După trei ani de concerte prin străinătate, Ovidiu Lipan Ţăndărică revine pe scenele româneşti cu un turneu alături de cei de la Balkano şi Stelu Enache.



Toboşar al grupului Phoenix, unul dintre artiştii români care a adunat tot ceea ce ţine de muzica greu de catalogat, dar cu influenţe vădite din muzica diferitor popoare, Ovidiu Lipan Ţăndărică a ştiut că menirea lui în viaţă este muzica. Fiecare melodie reprezintă o părticică din sufletul său. În ultimii ani s-a consacrat experimentelor muzicale speciale, drept urmare, după "Visul Toboşarului”, "Renaşterea”, "Aniversare”, a apărut un album care a exploatat teme folclorice româneşti sau slave, "Bachita”, la care a colaborat cu fanfara 10 Prăjini, dar şi cu Stelu Enache, solist aromân apreciat. Orchestraţiile i-au aparţinut întotdeauna lui Ţăndărică, reuşind să ne descopere o lume muzicală pe care nu ne-am fi imaginat-o.


CONCERTE. Cel mai bun baterist român al tuturor timpurilor nu stă mai deloc degeaba.
A lansat anul trecut "Iskender - Alexandru Cel Mare”, de aceea cîntecul Iskander, care a dat titlul albumului  are un intro aromân şi text românesc. Ţăndărică şi Stelu Enache neaflîndu-se la prima colaborare. Ei au mai înregistrat împreună albumul "Bachita”, ieşit pe piaţă în 2004. În proiectul "Iskender”, ei s-au gîndit să-l atragă şi pe Gheorghe Zamfir cu naiul său, care a acceptat propunerea fără să stea pe gînduri. Acum, pentru că se apropie sfintele sărbători de Paşti, cunoscutul toboşar a avut ideea de a organiza un turneu. Este vorba despre cîteva concerte marca Ovidiu Lipan Ţăndărică, alături de Fanfara 10 prăjini, Stelu Enache şi trupa Balkano, plus un buzukia din Grecia. În concert vor fi ascultate melodii tradiţionale aromâne, de dragoste, din perioade diferite, aranjate şi reorchestrate de către Ovidiu Lipan Ţăndărică. "În deschiderea concertului îl avem ca şi invitat pe Mircea Vintilă, care va susţine un recital de o oră”, ne-a spus Ovidiu Lipan Ţăndărică. "Includem piese de pe ultimele mele albume, , şi . Concertele vor avea loc astfel: pe 28 la Tulcea, în aer liber, pe 29, la Constanţa, la Clubul Phoenix, pe 30, tot la Constanţa, dar la Casa Sindicatelor, bilete point e, Diverta, pe 1 mai (unde vor fi Zilele Tineretului) la Costineşti, lîngă obelisc, apoi pe 2 mai la Iaşi, Casa de Cultură a Studenţilor. Am avut cu trupa Balkano un concert, dar şi o emisiune în direct la Antena 1, unde am prezentat albumul . Atunci mi-a venit ideea unui turneu. Am orchestrat toate piesele armâneşti împreună cu Stelu Enache şi m-am gîndit că ar fi un spectacol amplu, interesant. Turneul spectacol este realizat cu ajutorul Casei de Cultură a Studenţilor Grigore Preoteasa”.


UN IZVOR NESECAT DE INSPIRAŢIE. Ovidiu Lipan Ţăndărică s-a născut la Iaşi la 31 ianuarie 1953. În anul 1969 se alătură trupei "Roşu & Negru”, iar din 1974 începe colaborarea sa cu trupa "Phoenix”, în cadrul căreia are o prestaţie remarcabilă, care continuă pînă astăzi. Neobositul Ţăndărică a creat de fiecare dată o muzică prin care a reuşit să transmită celor care l-au ascultat toate trăirile sale. De fiecare dată, a reuşit să vină cu ceva nou în muzica internaţională susţinînd concerte în lumea întreagă. A participat la nenumărate festivaluri de World Music şi a primit gradul de cavaler de onoare al culturii româneşti. "Renaşterea”, "Bachita", "Getica”, "Visul Toboşarului” sunt doar câteva din creaţiile acestui maestru al tobelor a cărui energie şi forţă creativă par un izvor nesecat.


Un talent care se exprimă permanent

A învăţat să meargă agăţându-se de tobe. A moştenit harul muzicii de la bunicul său, care a fost la rându-i percuţionist. Ovidiu Lipan s-a născut la Iaşi şi avea vecini evrei, ţigani, aromâni, greci, ruşi, lipoveni. A fost crescut de mamă şi bunici, deoarece tatăl se stabilise în Suedia.  "Am luat tot ce era mai frumos din cultura fiecăruia. Cu unii dintre ei ţin legătura şi astăzi, iar bunica a fost pentru mine o sfântă. Oricine intra la noi în casă era invitat la masă”, ne-a mărturisit Ţăndărică. Pentru un artist este cumplit de greu să nu îşi poată exprima talentul. Tinereţea lui Ovidiu Lipan Ţăndărică a fost nemaipomenită, iar experienţa petrecută ascuns în boxe, alături de Nicu Covaci şi colegii din Phoenix la două zile după ce le-a fost interzis oficial să părăsească România, i-a schimbat complet viaţa şi concepţia despre ea. În ciuda pericolelor prin care a trecut, Ovidiu Lipan a prins aripi şi a depăşit toate obstacolele. ”Dacă acceptam regulile impuse de comunism, nu mai eram eu”. Optimismul şi încrederea în viitor l-au ajutat pe artist să treacă peste toate obstacolele şi să se încarce cu învăţăturile fiecărei experienţe în parte. Prin muzica pe care a creat-o a arătat mereu lumii cât de frumoasă este ţara lui, România. Convins ca destinul are o mare importanţă, iar ca să-l poţi urma trebuie să ajungi să te cunoşti foarte bine, Ovidiu Lipan a trăit într-o continuă căutare de sine şi este un autodidact care şi-a depăşit limitele. A încercat şi a reuşit să se redescopere, este adept al căutării de sine permanente, "nu de alta, dar nu este bine să fim rătăciţi pe drumul vieţii. Eu am înţeles care este drumul pe care trebuie să-l urmez şi am avut continuitate. A fost foarte puternică dorinţa de a-mi duce crucea. Nu ştiu de unde îmi vin forţa şi imaginaţia, ştiu doar că ăsta e drumul meu. Viaţa nu este o continuă stare de bucurie, iar pentru a fi creativ este nevoie să treci prin suferinţă”, spune Ţăndărică. Ascultându-i muzica, te surprinzi plângând nu o dată şi mulţi oameni spun că atunci când îi ascultă muzica, se simt copleşiti de o stare de linişte. E foarte greu să scrii despre muncă de o viaţă a lui Ovidiu Lipan Ţăndărică. E suficient să-i pronunţi numele şi în minte îţi vor veni toate melodiile cântate vreodată de el. Muzica lui rămâne. Renaşte ca celebra pasăre, din propria cenuşă… Jarul întreţine flacăra aprinsă…

×
Subiecte în articol: antimonden muzica ţăndărică ovidiu lipan