x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ulise, adus în Itaca de un român

Ulise, adus în Itaca de un român

de Dana Andronie    |    31 Oct 2010   •   00:00
Ulise, adus în Itaca de un român

Deşi pare foarte greu de crezut, în zilele noastre cernite se mai întâmplă minuni din a căror distribuţie fac parte români. Un regizor buzoian a fost invitat să pună în scenă minunata operă barocă „Întoarcerea lui Ulise", de Monteverdi, chiar la Ulise acasă, în Insula Itaca.



Mulţi contemporani, majoritatea compatrioţi, ar cataloga această informaţie ca fiind neverosimilă. Ei bine, lăsăm vorba la o parte şi trecem concret la fapte.
Nimeni altul decât Cristian Mihăilescu a fost invitat să regizeze „Il Ritorno d'Ulisse in Patria", de Monteverdi, chiar în Grecia, în Itaca. „În luna septembrie a anului 2012 va fi un mare congres internaţional având ca temă istoria antică grecească. Cu acest prilej, va avea loc această operă în aer liber, exact în locurile în care a trăit Ulise... M-au invitat pe mine să regizez acest proiect mondial. La sfârşitul lunii trecute am străbătut insula. Am măsurat cu pasul unde va fi scena. Am ales locul exact unde se spune că Ulise a fost aruncat de fenicieni", povesteşte Mihăilescu.

Condiţia impusă de organizatori a fost ca din distribuţia internaţională să nu lipsească Felicia Filip. Noroc că regizorul Cristian Mihăilescu beneficiază, şi în calitate de soţ, de o poziţie privilegiată, iar Felicia nu a putut să refuze oferta de a face parte din acest proiect mondial. Grea misiune va avea Cristian Mihăilescu, mai ales că bugetul este nelimitat. „Am întrebat de câţi bani dispunem şi mi s-a răspuns: «Cât trebuie». Înmărmureşti! Este o producţie destul de costisitoare. Va avea promovare internaţională, vor fi aproximativ 2.500 de spectatori. Nu vor lipsi proiecţiile pe ecrane gigantice, se va face şi un DVD. Oricum, vreau să realizez o reprezentaţie pregătitoare în Braşov, la Pietrele lui Solomon", mărturiseşte directorul Cristian Mihăilescu.

Da, „regizorul lui Ulise" este şi director, şi nu de ieri, de azi, ci de 18 ani.
De 10 ani este un bun manager al Operei din Braşov. Nu o spunem doar noi, ci şi numărul de spectatori care vin la operă. „Dacă la 1 octombrie 2000, când am preluat conducerea Operei Braşov, erau 4.900 de spectatori, la 1 octombrie 2010 au fost 30.000. În 10 ani am avut o creştere de 600%", declară pe proprie răspundere domnul director care se în­grijeşte de prestigiul instituţiei pe care o conduce.

Opera din Braşov este parteneră, alături de Opera din Canada, a Concursului Internaţional de Canto „Jullian Gayarre" de la Pamplona - Spania. Până acum doi ani, preşedintele era Jose Carreras, iar acum Teresa Berganza, fostă parteneră de scenă a Mariei Callas, se ocupă de continuarea tradiţiei.

Cristian Mihăilescu a mai participat în regiunea Bordeaux, Franţa, la Concursul Internaţional de Canto de la Marmande - una dintre cele mai mari competiţii, care lansează voci importante din rândul tinerilor cântăreţi. În 2010 au participat 140 de candidaţi. Juriul este format în exclusivitate din directori de operă. Avantajul este că solistul este ascultat direct de director şi nu mai este nevoie să treacă de „furcile caudine" şi financiare ale unui impresar. „Este al 17-lea an consecutiv când sunt invitat să fac parte din juriu, eu fiind singurul director de operă din estul Europei care participă la acest concurs. De-a lungul anilor am angajat diferiţi concurenţi, japonezi, chinezi, francezi. Pentru premiera din anul acesta - «Faust» din cadrul Festivalului Internaţional de la Braşov - am invitat un concurent de la Marmande", spune Cristian Mihăilescu.

Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet (aflat la a opta ediţie) se desfăşoară, între 23 octombrie-27 noiembrie, cu casa închisă. Artişti din Elveţia, Spania, China, Polonia, Republica Moldova şi România vor urca pe scena Operei din Braşov. Ce mai, va fi o „canonadă" a valorilor! Se va cânta pentru prima oară un concert de Zarzuela, această operetă fermecătoare a spaniolilor. Pe modelul celor „trei tenori de vis", trei tenori cu voci superbe vor interpreta cele mai cunoscute arii din opere şi operete, sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. Plutirile de vis, piruetele înmărmuritoare vor fi la ele acasă în seara de 21 noiembrie, sub genericul „Balet nemuritor" cu valori ale dansului românesc, dar şi cu tinere speranţe. Cine nu crede să meargă şi să vadă la faţa locului. Cum bilete nu mai sunt, vă pun o vorbă bună la domn director, pentru a vă oferi un loc în picioare. Incredibil, dar la Opera din Braşov locurile fără scaun se vând mai ceva ca braşoavele!

×
Subiecte în articol: antimonden