x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Un norvegian pentru români

Un norvegian pentru români

de Dana Andronie    |    08 Noi 2009   •   00:00
Un norvegian pentru români

La 20 de ani, Tom Andreassen suferă un grav accident de circulaţie. În cei trei ani de recuperare se străduieşte să vadă "partea frumoasă" a lucrurilor care-l înconjoară. Aşa îşi descoperă pasiunea pentru fotografie. Pasiunea sa este dublată de un real talent: a absolvit cursurile New York Photo Institute cu media cea mai mare din 10.000 de cursanţi.

Tom şi-a promis că, odată refăcut, îşi va dedica viaţa ajutându-i pe alţii mai defavorizaţi în alte colţuri ale lumii. Astfel a devenit activist umanitar cu acţiuni depline în Kenya, Uganda, Afganistan, Albania, Kosovo, Ucraina şi România.

S-a căsătorit cu o româncă (Alina) pe care a cunoscut-o... într-o fotografie şi de care s-a îndrăgostit în 2004. Înainte de cununie s-a botezat ortodox, luându-şi (şi) numele de Nicolay. Acum este foarte mândru de soţia sa, deoarece vorbeşte fluent norvegiana şi predă copiilor cu dizabilităţi.

Din 1994 până în 2009, Nicolay a efectuat peste 130 de drumuri în România, fiind un fel de "ajutor al lui Moş Crăciun"... I-a strâns pe "copiii străzii" din Gara de Nord şi le-a construit un aşezământ la Mogoşoaia, inaugurat de Regele Norvegiei - aflat în vizită oficială în România în 1999.

FAPTE, NU VORBE!
A dotat şi a angajat personal calificat pentru o şcoală în Periş destinată copiilor abandonaţi. A organizat pentru artiştii români multiple expoziţii şi concerte în Norvegia. I-a făcut astfel cunoscuţi publicului norvegian pe meşterii populari ceramişti din Cucuteni, pe "artizanul sticlei" Ion Nemţoi, pe Vali Sterian sau pe Paula Seling.

Recent a adus în România 52.000 de coroane (peste 25.000 de lei), bani încasaţi în urma Festivalului Hand 2 hand, organizat în Halden. Timp de trei zile au evoluat 24 de artişti din Scandinavia. Tot la Halden a fost prezentată în formă cvasifinală Rock-opera "The taste of Transylvania" - proiectul muzicianului Trond Holter, la care participă şi artiştii români Cornelia Tihon (instrumente de suflat) şi Cătălin Popa (vioară).

Destinaţia acestor bani: rechizite, haine, hrană pentru cei 20 de copii luaţi din canalele din preajma Gării de Nord şi instituţionalizaţi la Periş. Ce om frumos!

Şi nu este român! Este un norvegian care a făcut pentru noi mai mult decât şi-ar fi propus 1.000 de politicieni să realizeze în 100 de ani! De ce Tom (sau Nicolay) îi ajută pe copiii din România? Răspunsul e foarte simplu: doar pentru că ochiul său a fost impresionat de frumuseţea ţării noastre. Iar inima nu l-a lăsat să nu dea o mână de ajutor copiilor abandonaţi... Mai rar!

×
Subiecte în articol: antimonden