x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Un Razvan Spiridon "ascuns" in ghetouri

Un Razvan Spiridon "ascuns" in ghetouri

14 Mar 2005   •   00:00

MONDEN
JAMAICA - Fosta vedeta B1 TV l-a vizitat pe fostul amic al lui Bob Marley Razvan Spiridon a parasit lumea televiziunii in favoarea printurilor de revista. Conform declaratiilor lui, retragerea din televiziune este o decizie definitiva. Insa statutul de redactor-sef al unei publicatii de life-style masculin se pare ca este formula care-l avantajeaza cel mai mult.
ROXANA I. ANCUTA

PRIETENIE. In Kingston Town, la casa memoriala Bob Marley, impreuna cu Michael Schroder si cu Bully, un fost prieten al celebrului cantaret
Publicatia cu pricina va satisface pofta de informatie a multor barbati (fitness, sex, relatii, moda, ingrijire, masini, sport, nutritie), deoarece ea este dedicata exlusiv sexului tare. Este vorba despre Men’s Helth, o revista cu 17 ani vechime in SUA, un brand american de succes. "In sfarsit, o revista pe care orice barbat o poate tine pe birou, cu coperta numarul 1 in sus si nu in jos", spune Razvan. Cum a ajuns aici? "Fiind cautat de firma Burda. M-au contactat la sfarsitul anului trecut. Mi-au cerut un CV si cateva poze. De la B1 TV plecasem inca de la inceputul toamnei trecute. Imi expirase contractul si intrasem in incompatibilitate cu ei. Eu conduceam Departamentul de Sport de-acolo, dar ei au redus sportul numai la buletinul de stiri. Visul meu nu era numai de a prezenta un buletin de stiri. Aveam alte perspective. Nu ne-am certat, am plecat in conditii foarte bune." O perioada, l-a ajutat pe Horatiu Nicolau in proiectul Telesport, ca redactor-sef la Departamentul de Stiri. Dupa care a primit aceasta oferta, de care a aflat mai tarziu ca venise abia dupa ce reprezentantii Burda l-au puricat cu mare atentie, intreband in stanga si in dreapta de el. "Mi-au trimis CV-ul la Burda, Germania, si a fost aprobat. Pentru ei conteaza sa fii imaginea revistei tu insuti. Si se stie deja faptul ca eu practic sporturi extreme, fac scufundari de opt ani de zile, am licenta de sportiv profesionist, parapanta, bungee jumping etc. Ma bucur ca m-au ales pe mine. De televiziune m-am rupt deocamdata. Nu mai am ganduri sa ma intorc."

Noua postura a lui Razvan, aceea de redactor-sef al unei reviste lunare, l-a obligat sa plece peste hotare, la traininguri, pentru aproape doua saptamani. "La finalul lui ianuarie si inceputul lui februarie am fost prezenti 12 zile in Jamaica, la conventia anuala Men’s Helth si apoi 5 zile la New York, ca sa ne scoleasca."

JAMAICA, OPT ZILE DE VIS. "In Jamaica, cea mai mare parte a zilelor a fost dedicata testelor, conferintelor, schimbului de experienta. Pentru cursurile media, au adus profesoare care au fost in campania electorala a lui George Bush Jr."

Spiridon a calcat pentru prima data pe pamant jamaican, de aceea si-a dorit ca macar in penultima zi de sedere acolo sa viziteze locuri si sa adulmece din cultura rasta. Asadar, program de voie. "Am fost in Kingston Town, capitala Jamaicai. Ne-am dus acolo pentru ca directorul nostru general, Michael Schroeder, este pasionat de cultura rasta, de muzica reggae si am fost sa vizitam, impreuna cu o cunostinta de-a lui, un coleg si un fost colaborator al lui Bob Marley. Are 60 de ani si se numeste Bully. Cu ajutorul lui si numai prin mijlocirea lui am ajuns in Trench Town, cel mai aprig si mai agresiv ghetou din Jamaica. Orice alb intra, jamaicanii spun imediat: «White man, white man, I kill ya». Daca intri acolo, nu mai iesi viu. Nici nu te intreaba de ce ai intrat. Te executa imediat si te ingroapa. Politia n-a mai intrat acolo de cand a murit Bob Marley. Adica de acum 27 de ani."

LA UN PAHAR DE LIMONADA CU BULLY. Razvan a tinut neaparat sa spuna ca nu s-a dus in Trench Town pentru "a se da mare", ci pentru ca acest Bully, unul dintre invatatorii jamaicanilor, o persoana foarte respectata in toata capitala Jamaicai, i-a invitat acasa la el. "Fiind invitatii de onoare ai lui Bully, toti au respectat acest lucru. Oamenii sunt foarte educati, insa au o aversiune impotriva albilor, in partea din ghetouri, pentru ca pana acum 82 de ani ei au fost sclavi, au fost colonie britanica si de atunci au acest recul fata de albi. E ca si cum te-ai duce in Ferentari la puterea 20." Razvan Spiridon si directorul general de la Burda au baut acasa la Bully o limonada preparata pe loc. I-au cunoscut familia si au stat la discutii. "Michael Schroder este prieten cu el de acum 14 ani. Dupa o ora ne-am dus sa vizitam orasul. Am vazut muzeul lui Bob Marley, am fost si-am vizitat gradina lor botanica, cel mai mare studio de inregistrari din Jamaica, unde inclusiv Bob Marley si-a inregistrat toate piesele. Am fost impresionat de ceea ce am vazut. Jamaica este o tara placuta, daca esti turist. Locuitorii sunt de doua ori mai saraci decat romanii. Se chinuiesc sa-ti depaseasca conditia. Au de toate. Si dealuri cu struguri, si munti la peste 2.000 de metri, ca in Romania, de jur imprejur au Marea Caraibelor, deci sunt in mijlocul Oceanului Atlantic in Indiile de Vest, in Arhipelagul Caraibelor, au fructe exotice, au animale... deci nu sufera de nimic. Dar nu au iarna. La ei, iarna sunt 26 de grade. In schimb, ei sunt usor abrutizati, pentru ca turisii occidentali si mai ales americanii ii abordeaza foarte dur. Ii trateaza exact ca pe niste sclavi. Au auzit de Romania, dar numai de Ceausescu, Dracula si Nadia."

MARIJUANA PE TOATE STRAZILE
Razvan Spiridon a vrut sa faca scufundari in mare, insa recunoaste ca n-a prea avut timp si ca pretul era destul de mare totusi. "Cele mai frumoase recife de corali le gasesti in Caraibe. N-am avut experiente neplacute, n-am avut experiente noi, adica n-am testat alte substante decat cele de pana acum. Am ramas in continuare o persoana curata, corecta si pot sa ma supun oricarui test antidoping. Jamaicanii sunt recunoscuti ca fumeaza marijuana dimineata, la pranz si seara, desi este ilegal si la ei. Ii vezi la orice colt de strada, cu papiroasele lor, ca incep sa fumeze. In Kingstone Town Politia este in alerta permanenta. Stau cu geamurile lasate jos si cu pustile scose pe fereastra, pentru ca este un fenomen infractional de speriat, de aceea si toate zonele turistice sunt in afara oraselor, la 10-15 de km, ca niste fortarete inchise, la malul marii, fiecare cu universul lui. Este adevarat ca atunci cand ne-am dus in KS Town ne-am imbracat foarte saracacios, nu ne-am luat ceasurile, nici bani foarte multi." "Plus de asta, mi-a placut foarte mult atmosfera. Una tacuta, linistita. Oceanul si apele intinse, in general, te imbie la tacere. Te domina.

Oricat ai vrea sa fi de galagios ori sa fii de fericit ca esti intr-un loc exotic, la un moment dat, cand pasesc la malul marii sau oceanului, imi tin gura si ma gandesc cata imensitate."

SHOPPING
Cum era de asteptat, Spiridon nu a plecat din Jamaica fara sa faca mici cumparaturi: tricouri specifice pentru colegi, CD-uri cu muzica raggae, o prajitura traditionala cu rom, pentru Andreea, o sticluta de rom jamaican pentru tatal lui, cadouri pentru familie, amulete si alte maruntisuri, pe care "pe multe dintre ele scriind «Made in China»". Pentru fetita lui a cumparat un body, pe care scrie "I’m jamaican child" si pe care este imprimat un cap de copil cu plete.
×
Subiecte în articol: antimonden spiridon razvan jamaica bob marley