x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Zece" face în instanţă un milion de euro

"Zece" face în instanţă un milion de euro

de Dana Andronie    |    05 Oct 2010   •   00:00
"Zece" face în instanţă un milion de euro
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

În luna mai 2008, Florin Chilian cerea justiţiei să constate încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe asupra compoziţiei "Zece", folosită în 2005 de Ministerul Culturii pentru realizarea campaniei "Mai bine o carte".



Potrivit părţii vătămate, spotul de promovare a campaniei a fost difuzat fără ca aceasta să cesioneze drepturile de autor şi conexe asupra respectivei piese şi fără să-şi fi dat acordul scris în vederea folosirii compoziţiei ce-i aparţine. În acest sens, artistul a cerut despăgubiri de un milion de euro, pentru că MCC i-ar fi încălcat dreptul său de autor.

S-a judecat şi iată că, după mai multe apeluri la recurs, a câştigat cel puţin un milion de euro, despăgubiri materiale şi morale. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) precizează faptul că beneficiul care i se cuvine artistului Florin Chilian trebuia să fie analizat de instanţa de apel în raport cu remuneraţia obţinută de terţi pentru acelaşi tip de utilizare, în condiţii identice, pentru o operă aproximativ egală ca valoare de un artist cu o cotă de piaţă similară sau apropiată de a sa.

Mai mult, ÎCCJ recunoaşte că este nedrept ca, pentru utilizarea operei inclusă în spotul publicitar "Mai bine o carte", spot difuzat vreme de un an, să nu se ia în considerare câştigul care ar fi putut fi obţinut prin încheierea unui contract privind cesionarea drepturile de autor şi conexe asupra operei.

"Practic, furturile de la Ministerul Culturii îi condamnă să-mi dea cel puţin un milion de euro", declară autorul piesei "Zece". Prin Decizia nr. 2156/26.03.2010 pronunţată în Dosarul nr. 16242/3/2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în mod irevocabil recursul declarat de Florin Chilian împotriva Deciziei nr. 49 A/26.02.2009 a Curţii de Apel în acţiunea declanşată împotriva Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Instanţa de apel a aplicat greşit dispoziţiile art. 139 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, limitând cuantumul daunelor solicitate de Florin Chilian la suma de 10.000 de euro.

În concluzie, ÎCCJ a reţinut faptul că "tocmai lipsa unui contract de cesiune între Florin Chilian şi Ministerul Culturii şi Cultelor îi permite artistului să solicite o remuneraţie cu titlu de despăgubiri". Joi se va judeca la Curtea de Apel, începând cu ora 9:00, cuantumul despăgubirilor. Suma de pornire: un milion de euro!

×
Subiecte în articol: antimonden