x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii De ce sunt unii oameni infideli chiar dacă îşi iubesc partenerul

De ce sunt unii oameni infideli chiar dacă îşi iubesc partenerul

de Oana Portase    |    26 Noi 2018   •   19:30
De ce sunt unii oameni infideli chiar dacă îşi iubesc partenerul

Infidelitatea unui partener va rămâne mereu o temă dureroasă pentru orice cuplu. Nu doar sexul este principalul motiv pentru care o persoană îşi trădează un partener, infidelitatea având rădăcini mult mai adânci şi mai subtile decât credem. Specialiştii scot la suprafaţă motivele care duc la astfel de comportamente, dar sunt cu greu acceptate de cel care a fost înşelat şi negate de cel infidel. Relaţiile pot fi salvate şi după un episod de infidelitate, mai spun specialiştii, dar cu multă deschidere şi voinţă.

Filmele şi romanele ne oferă o imagine eronată asupra relaţiilor şi a iubirii. Încă din copilărie fetele sunt influenţate de poveşti şi desene animate şi cresc cu ideea că un prinţ va veni şi le va iubi pentru totdeauna. În realitate, iubirea nu este suficientă, oircât de mult ne-am dori acest lucru, iar o relaţie presupune compromisuri şi răbdare. Credem uneori eronat şi faptul că suntem înşelaţi pentru că a dispărut iubirea. Specialiştii spun că este foarte posibil ca o persoană să-şi înşele partenerul chiar dacă îl iubeşte, iar sexul nu este principala problemă. „Infidelitatea a fost şi rămâne o temă actuală ridicând semne de întrebare mai ales atunci când cei doi parteneri de cuplu se iubesc. Uneori, oamenilor le este greu să definească iubirea şi, deşi au sentimente puternice faţă de partener, nu ştiu că ceea ce îi leagă la un moment dat este ataşamentul care se dezvoltă în timp. Ceea ce „se pierde pe drum” este pasiunea, iar cei doi parteneri ajung, după ani petrecuţi împreună, să fie foarte ataşaţi, să nu conceapă viaţa unul fără celălalt, dar să caute pasiunea şi erotismul în afara cuplului, conform principiului eronat că deja partenerul a oferit cam tot ce era de oferit în acest sens”, explică psihologul Lorena Diaconescu.

 

Infidelitatea nu are legătură cu iubirea

După o anumită perioadă, în cuplu se instalează „obişnuinţa”, care nu este neapărat un lucru negativ. Ne cunoaştem partenerul bine şi simţim că pasiunea a dispărut, că ne plictisim şi luăm totul ca atare. Uităm să mai facem un compliment, uităm să oferim validare şi o vorbă bună. Uneori certurile mărunte şi lipsa de comunicare profundă duc la rupturi majore, chiar dacă sentimentele sunt încă puternice faţă de partener. „De cele mai multe ori, ceea ce lipseşte este comunicarea şi aici trebuie să avem în vedere nevoia de a vorbi, nevoia de a fi ascultat şi de a se simţi înţeles şi acceptat. Partenerul care nu are acoperite aceste nevoi, adesea caută în altă parte. Însă comunicarea de acest tip cu un prieten de sex opus poate veni la pachet cu pasiune şi cu erotism.

De asemenea, oricât de puternic este ataşamentul dintre parteneri şi chiar atracţia dintre ei, atunci când lipseşte valorizarea personală, când cei doi uită să-şi ofere validări unul celuilalt, scade stima de sine, iar ei se simt neiubiţi, nevalorizaţi şi caută aşadar aprecierea în altă parte, dar ea vine, cum spuneam, «la pachet» cu alte ingrediente: pasiune, sex, erotism, comunicare”, mai spune Lorena Diaconescu.

Un bărbat care va fi mereu certat, pus la treabă şi chestionat va căuta validare, calm şi afecţiune în altă persoană. La fel cum o femeie care va duce lipsă de afecţiune, de sprijin şi atenţie va căuta aceste lucruri extraconjugal. De aceea, spun specialiştii, nu doar sexul este principala problemă şi principalul motiv pentru care un partener este infidel.

 

Cum treci peste o infidelitate

Când un partener înşală, celălalt se simte profund trădat, iar peste această trădare cu greu se poate trece în totalitate. Există cazuri în care cu multă deschidere şi voinţă se poate trece peste un episod de infidelitate, spun specialiştii. De multe ori, unul dintre parteneri spune că iartă, dar frustrările şi rănile vor ieşi la suprafaţă chiar şi după ani de zile. Ideal ar fi ca cei doi să-şi vorbească deschis despre nemulţumiri, motivele infidelităţii, aşteptări, cu mult calm şi înţelepciune, fără reproşuri. De aceea, în astfel de cazuri este indicată terapia de cuplu pentru a beneficia de ajutorul unui specialist.

×