x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei

Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei

de Theodora Şutiu    |    20 Aug 2018   •   11:30
Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei

Deja celebru, evenimentul „Reuniunea satelor", din cadrul proiectului cultural "Satele Unite ale României", a strâns, în acest weekend, în comuna Săpânţa din Maramureş, peste 2.000 de participanţi. Iubitorii de tradiţie, în cel mai pur sens al cuvântului, au venit din toate colţurile ţării, dar şi din Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova, să horească împreună cu localnicii.

Pe scena în aer liber având ca simbol un fus cu zurgălăi de câţiva metri, aşezat în centru, pe care a fost arborat drapelul României şi al UE, au evoluat până târziu în noapte numeroşi artişti.  

Spectacolul a fost orchestrat de irlandezul Peter Hurley: "Aici, în Săpânţa, s-a petrecut un adevărat miracol. Am invitat toţi reprezentanţii împreună cu publicul să vină aici, pe pajişte. Este o idee extraordinară, se observă din toate zonele ţării costume populare, obiceiuri, tradiţii”, a spus el. La rândul lor, artiştii au fost extrem de bucuroşi că li s-a oferit oportunitatea de a participa la acest eveniment. "Suntem încântaţi că prin muzica noastră am fost aleşi să reprezentăm Maramureşul", a declarat artistul Petre Giurgi. 

Potrivit organizatorilor, proiectul cultural încearcă să unească comunităţile rurale ale României cu lumea urbană, ca un veritabil pod durabil de promovare a culturii tradiţionale.

"Foarte rar se întâmplă să poţi asculta într-un singur loc atâtea formaţii sau trupe de muzică populară, totul e diversificat. Pe lângă muzică, sunt costumele populare care încântă privirea" - turist

Evenimentul este iniţiat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, condusă de irlandezul Peter Hurley, şi organizat de Consiliul Judeţean Maramureş, alături de mai multe asociaţii neguvernamentale

×