x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole Reputatul profesor de economie Serge Latouche vine în România: " Trăim devoraţi de economia acumulării"

Reputatul profesor de economie Serge Latouche vine în România: " Trăim devoraţi de economia acumulării"

13 Mar 2017   •   16:08
Reputatul profesor de economie Serge Latouche vine în România: " Trăim devoraţi de economia acumulării"

Unul dintre cei mai reputaţi profesori de economie ai lumii, Serge Latouche, vine în România pentru a discuta despre teoriile sale, controversate pentru unii, salvatoare pentru alţii. Potrivit acestuia, o planetă cu resurse finite nu poate să susțină o creștere economică și demografică infinită, astfel că e timpul ca omenirea să se gândească şi să accepte o schimbare în ceea ce priveşte stilul de viaţă. Serge Latouche îi invită pe oamenii de afaceri, studenții, activiștii sau reprezentanții guvernamentali, între 21 şi 23 martie, la trei dezbateri despre decreștere, obsolescența programată și lansarea noii sale cărți „Deteriorare garantată”.

 

Obsolescența programată se traduce prin faptul că lucrurile pe care le folosim zi de zi sunt gândite astfel încât să se strice rapid și să fie mai ușor de înlocuit decât de reparat. Iar acest fenomen este nociv pentru planeta noastră, fiindcă generează cantități enorme de deșeuri și necesită resurse naturale care, în curând, nu vor mai fi disponibile. Societatea de hiper-producție și hiper-consum reprezintă un fenomen care ne privește pe noi toți: oamenii de afaceri în cursa pentru profit, studenții, viitori specialiști, în căutarea unei cariere de succes, activiștii într-o luptă continuă împotriva curentului. Cu toții contribuim fie prin alegerile noastre de consum, fie prin deciziile noastre de producție la economia actuală. Potrivit profesorului, se cere o schimbare de perspectivă, de dragul generațiilor viitoare, însă este pregătită omenirea să o accepte?

Serge Latouche, scriitor şi profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice, filosofie și economie, susţine că oamenii trebuie să adopte teoria decreșterii, un curent socio-economico-politic bazat pe economia ecologică și opus consumerismului. Un exemplu ar fi ca oamenii să micşoreze cantitatea de carne pe care o consumă, dar şi să opteze pentru una de calitate. "Oamenii sunt omnivori, deci trebuie să mănânce şi carne. Însă în cantităţi mai mici. Şi în nici un caz de la animale crescute cu hrană modificată genetic, care generează obezitate, colesterol mărit şi predispoziţie la boli de inimă. Însă deasupra tuturor acestor lucruri, ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că trebuie să micşorăm cantitatea de carne pe care o aruncăm: 40% din carnea vândută de supermarketuri se duce direct în coşul de gunoi", spune profesorul de 77 de ani, care susţine că goana producătorilor după bani, tradusă în sistemul creșterii intensive nu duce decât spre finalul omenirii.

Serge Latouche nu respinge valorile ştiinţei şi tehnologiei, ci doreşte folosirea acestora în concordanţă cu respectul pentru natură. "Trebuie să schimbăm ideea potrivit căreia omul este stăpânul naturii, pentru că nu putem să continuăm să o distrugem până la finalul acesteia".

"Unul din mijloacele prin care se poate aplica teoria descreșterii este relocarea activităților economice. Mi se pare totalmente irațional ca o cutiuță de iaurt cu căpșuni de la supermarket să încorporeze 9.000 de kilometri de transport. Cu o generație-două în urmă, un iaurt mai sănătos și mai gustos decât acum se făcea cu lapte de la fermele vecine și căpșuni din grădină și se vindea într-un vas din sticlă, reciclabil. Vorbesc de iaurt pentru că în acest caz s-au făcut niște studii și s-a produs o teză, dar toate obiectele pe care le consumăm cuprind tot mai mulți kilometri parcurși până să ajungă în casele noastre”, e de părere profesorul francez.

"Trăim devoraţi de economia acumulării, ceea ce conduce la frustrare și la a dori lucruri pe care nu le avem și de care nu avem nevoie. Asta duce la starea de nefericire. Fericirea depinde de alte lucruri: a trăi bine în familie, a lucra într-un mediu plăcut, a avea prieteni. Însă creşterea economică peste o anumită limită distruge calitatea aerului, a apei şi relaţiile sociale, deci viaţa oamenilor. Fostul secretar al preşedintelui Bill Clinton, Robert Reich, a demisionat când şi-a dat seama că a câştigat o mulţime de bani, dar şi-a distrus familia. Iar Robert Kennedy a spus într-un faimos discurs: Produsul Intern Brut (n.r. indicator macroeconomic prin care se măsoară prosperitatea materială a populaţiei) măsoară orice, cu excepţia lucrurilor importante în viaţa omului".

Previziunile lui Serge Latouche spun că, în cele din urmă, sistemul capitalist se va dezagrega într-o manieră traumatizantă pentru societatea occidentală. Totuși, în fiecare secundă, până atunci, decizia încă ne aparține.

 

Programul evenimentelor susţinute de Serge Latouche în România:

MĂSURI SUSTENABILE ÎN AFACERI - 21 martie, ora 19.00, Institutul Francez. Participare pe bază de invitație.

DETERIORARE GARANTATĂ - DIALOG CU STUDENȚII - 22 martie, ora 17, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”(Sala Frescelor).

LANSARE DE CARTE: DETERIORARE GARANTATĂ - ESEU DESPRE OBSOLESCENȚA PROGRAMATĂ - 23 martie, ora 19, Seneca Anticafe. Participare gratuită, cu înscriere prealabilă.

×
Subiecte în articol: Serge Latouche