x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole România - reprezentată la unul dintre cele mai importante concursuri de balet din Italia

România - reprezentată la unul dintre cele mai importante concursuri de balet din Italia

de Eveline Păuna    |    30 Apr 2017   •   09:58
România - reprezentată la unul dintre cele mai importante concursuri de balet din Italia

Zilele acestea, orașul Udine din Italia devine o adevărată capitală europeană a dansului. Concorso Internazionale di Danza - Citta di Udine este evenimentul care reunește, pentru două zile (30 aprilie - 1 mai) nume importante ale dansului internațional. Coregrafi renumiți, maești de balet, precum și dansatori din Europa, se întâlnesc la Udine în încercarea de a obține burse de studiu și un loc pe podium. 

 

Bella Ratchinskaja, un nume cu greutate în baletul clasic internațional, care și-a legat cariera de balerină și coregraf de scene precum Academia Vaganova din Sankt Petersburg, de Teatrul Mariinski, Opera Scala din Milano sau Opera din Viena, va juriza la categoria ”Balet clasic” alături de Sanja Nešković Peršin, directorul artistic al companiei de balet a operei din Lublijana - Slovenia. Cariera sa notează succese pe scene precum Cannes, Viena și New York. Cel de al treilea membru al juriului pentru categoria ”Balet clasic” este Renatto Zanella care, în prezent, este coordonatorul companiei de balet a Operei Naționale București. Succesul său l-a purtat de la Basel la Stuttgart, unde a interpretat coregrafii semnate de John Cranko, Maurice Béjárt, Jiri Kylián, Mats Ek, John Neumeier, William Forsythe, Azary Plisetsky, Glen Tetley, e Kenneth MacMillan. Timp de zece ani a fost directorul companiei de balet a Operei din Viena, și mai apoi directorul artistic al aceleiași instituții. Renato Zanella a fost, pentru câțiva ani, și directorul companiei de balet a Operei Naționale din Grecia.  

La categoria ”Dans Modern si Contemporan”, vor juriza: Michele Pogliani - o personalitate internațională a dansului, care și-a împărțit cariera de dansator și coregraf pe două continente, făcând performanță atât la Roma cât și la New York, Macia del Prete - o vedetă de televiziune a show-urilor de dans din Italia, precum și Nike Negretti - coregraf specializat în jazz-dance, dans contemporan, street dance și video-dance, cu experiență pe scenele din Europa și New York. 

Concursul este organizat de scoala cu cea mai veche tradiție în lumea dansului din regiunea Udine - Axis Danza, instituție condusă de Federica Comello (foto). Axis Danza, prin performanța pe care o cere cursanților, a reușit să se impună și dincolo de granițele Italiei. Erica Pinzano, una dintre absolventele acestei școli de balet este, în prezent, angajată la Opera Română din Iași. Mai mult decât atât, cea care coordonează cursurile de balet clasic ale celor patru sedii ale Axis Danza este o româncă - prof. Nicoleta Iosifescu.

În competiția din 1 mai, România va fi reprezentată de Ana Toderică (12 ani) elevă la Studioul de balet al Operei Naționale București, condus de Magdalena Rovinescu.

×