x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Timeshift vs Untold. Bucureștiul poate lua locul Clujului

Timeshift vs Untold. Bucureștiul poate lua locul Clujului

de Diana Scarlat    |    30 Iun 2017   •   15:25
Timeshift vs Untold. Bucureștiul poate lua locul Clujului

Capitala ar putea ajunge din nou pe primul loc în topul orașelor cu cele mai mari festivaluri, după ce a fost declasată, în ultimii ani, de Cluj, mai ales de când Untold a devenit un adevărat fenomen, cu încasări uriașe. Deși Bucureștiul are cel mai mare potențial pentru a atrage sute de mii de fani, din țară și din străinătate, la un eveniment complex, până anul acesta nu s-a organizat în Capitală un festival similar celui din inima Transilvaniei. Timeshift este primul astfel de festival, care se va desfășura în perioada 20-23 iulie 2017 la București, în incinta Romexpo, care are potențial de a deveni un eveniment chiar mai important decât cel de la Cluj.

Untold nu este doar un festival de muzică techno, tech-house și dance, ci un adevărat fenomen care a adus Clujului, anul trecut, peste 300.000 de spectatori și încasări de 23 de milioane de euro, în patru zile, cu un buget de 4,5 milioane de euro pentru organizare. S-a calculat un buget de cheltuieli mediu de 50 de euro pe zi pentru fiecare spectator, pe lângă plata locurilor de cazare, a transportului și a biletelor de intrare la spectacole, ceea ce înseamnă un câștig enorm pentru comercianți. În plus, Clujul are un grad de ocupare a spațiilor de cazare de peste 100%, în timpul festivalului, iar rezervările se fac deja cu cel puțin șase luni înainte de data desfășurării evenimentului. Fenomenul a determinat primăria să aloce 1,8 milioane de euro anul trecut, pentru organizarea festivalului.

Experiența Sunwaves, de la Mamaia

Bucureștiul are potențial chiar mai mare decât Clujul, mai multe spații de cazare și spații comerciale, iar primul festival care ar putea aduce Capitalei cel puțin aceleași beneficii financiare este, de anul acesta, Timeshift. “Bucureștiul avea nevoie de un festival care să atragă turiștii străini, dar și oameni din toață țara. Nu există niciun eveniment de asemenea avengură în Capitală și cu un asemenea potențial în București. Noi suntem organizatorii Sunwaves, la Mamaia, festivalul care atrage, în medie, 50.000 de turiști la fiecare ediție, dintre care aproximativ 10.000 sunt străini. Acest lucru ne-a încurajat să facem un proiect și mai mare, la București”, explică Ioan Borzea, organziatorul Timeshift și Sunwaves. Iubitorii EDM, techno, tech-house, trance, indie-rock și alternative își vor găsi favoriții la cel mai mare eveniment din capitală, într-un decor desprins din filmele Science-Fiction. Capitala va avea patru zile de muzică techno, tech-house și dance de cea mai bună calitate, simultan patru scene, peste 100 de ore de muzică şi peste 100 de artişti. Cele patru scene, fiecare proiectată într-un stil aparte, dar interconectate, creează un univers virtual, digital, biomecanic, spaţial, la Romexpo.

Contracte cu cele mai mari hoteluri
În urma primei ediții Timeshift se va putea cedea, pe baza încasărilor, dacă acest eveniment de la București se poate apropia de amploarea Untold, ca număr de participanți, chiar de la prima ediție. „Este un festival nou, care reunește, alături de David Guetta, un playlist foarte bun. Sperăm să avem rezultate bune și oamenii să se bucure ce cel mai mare eveniment de muzică de acest gen din Capitală. Timeshift are potențial de a aduce Bucureștiului câștiguri mai mari decât aduce Untold Clujului, ca taxe și impozite, inclusiv din vânzări pentru hotelieri, restaurante, baruri, terase și magazine. Există rezervări făcute la cele mai mari hoteluri din Capitală, pentru Timeshift. Sunt foarte mulți tineri care vor veni la festival, atât din România, cât și din străinătate. Sunt deja foarte mulți străini care au cumpărat bilete la festival și au rezervări la cele mai bune hoteluri din Capitală, care ne sunt partenere”, mai spune organizatorul.

Fanii muzicii dance din țările vecine

Pe baza abonamentelor și a biletelor vândute până în prezent, organizatorii festivalului Timeshift estmează un trafic de până la 200.000 de oameni, în cele patru zile de festival. “Am promovat mult festivalul în țările vecine, Bulgaria, Moldova, Ucraina, dar şi în Ungaria, pentru că cei de acolo trag mai mult către festivalurile din Croaţia sau Serbia. Până la urmă, cred că toată lumea îşi doreşte un festival în Bucureşti”, mai spune Ioan Borzea. Indiferent de ceea ce se va întâmpla la prima ediție, Timeshift Bucharest Music Festival pune Capitala pe harta celor mai mari festivaluri techno, tech-house și dance din Europa, cu peste 100 de artiști și 100 de ore de muzică. Și va fi un adevărat spectacol, gândit astfel încât să satisfacă pe deplin gusturile publicului deja obișnuit cu cele mai bune astfel de evenimente din lume. Tehnologia și muzica se vor îmbina într-un decor futurist, care va include cele patru scene, simultan.

David Guetta poartă noroc evenimentelor

Din istoria recentă a evenimentelor de gen se poate trage concluzia că David Guetta poartă noroc festivalurilor techno, tech-house și dance din România. Tot celebrul DJ francez a lansat, practic, și fenomenul Untold, de la Cluj, care a avut un succes răsunător încă de la prima ediție, din 2015. În prima zi de festival, fanii muzicii techno, tech-house și dance se vor bucura de o varietate de stiluri muzicale, iar headliner va fi DJ Snake. Acesta este cunoscut pentru colaborările cu artiști precum Justin Bieber, MØ, Lil Jon sau Diplo, câștigând și o nominalizare la premiile Grammy’s pentru rolul său de producător al albumului “Born this way”, semnat Lady Gaga. Ummet Ozcan, AronChupa, Faithless (DJ SET), Loco Dice, Death in Vegas și Mala sunt o parte dintre artiștii confirmați pentru data de 20 Iulie. Cea de-a doua zi va fi marcată de eclectismul artiștilor invitați - Bloc Party, Orbital, Mystery Jets, White Lies, Rudimental (DJ SET), Hot Chip (DJ SET), Leftfield, Cosmic Gate și John O'Callaghan vor pune stăpânire pe București cu sound-urile bine cunoscute.

Marele așteptat al festivalului

Sâmbată, 22 Iulie, David Guetta va veni cu un show spectaculos de lumini și visuals, iar hitul său, „Titanium”, va răsuna cel mai bine pe Main Stage-ul din cadrul Timeshift. Colaborările DJ-ului francez cu Sia, Nicki Minaj, Akon, Kelly Rowland, Kid Cudi sau Fergie i-au adus recunoașterea internațională și primele locuri în topuri, de-a lungul anilor. Robin Schulz, Jonas Blue, Dubfire, Markus Schulz, Joseph Capriati completează lineup-ul zilei. Duminica ve aduce artiști precum Above & Beyond, ATB, Gareth Emery, Chicane, Lee Burridge, Damian Lazarus și Goldie, la cele patru scene Timeshift.

Ne dorim ca autoritățile locale să înțeleagă importanța și amploarea acestui festival pentru Capitală și să ni se alăture în acest proiect menit să aducă beneficii orașului, inclusiv din punct de vedere turistic. Timeshift este un eveniment care pune Bucurestiul și pe harta turistică a Europei.
 

Capitala are anual mai multe evenimente decât Cluj, Brașov sau Constanța, dar niciun festival din București nu a reușit să devină la fel de răsunător precum cele de la Cluj, nici să depășească numărul de spectatori Untold. Jazz, Electric Castle, deja celebrul eveniment de la Castelul Banffy, din localitatea Bonțida, Untold, MOX (Music Outdoor Experience) și TIFF, festivalul internațional de film, au transformat Clujul în cel mai important centru de spectacole, în ultimii ani, orașul ajungând mai important decât Capitala, mai ales după răsunătorul succes Untold 2016. Prima ediție a festivalului Untold, din 2015, a fost un eveniment public, proiectul major al programului Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015, gestionat de Federaţia Share. Primăria Cluj a alocat 1,8 milioane de eujro pentru cei doi artişti principali: Avicii şi David Guetta.

 

×
Subiecte în articol: timeshift Untold bucuresti cluj