x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Aroma care te relaxeaza

Aroma care te relaxeaza

06 Mar 2005   •   00:00

EMOTII
Aromaterapia are puteri binefacatoare pe care nu le-am fi banuit. In scopul de a te vindeca, revigora sau relaxa, chiar si la serviciu poti folosi aromaterapia, reusind astfel imbunatatirea starii de spirit.
LORETA POPA

Cateva picaturi de ulei ne pot reface starea de spirit sau ne pot aprinde simturile
Simtul mirosului este legat de o anumita parte a creierului, de unde sunt transmise semnalele aromatice care exercita un efect direct asupra emotiilor. Aromaterapia datoreaza succesul esentelor aromatice continute de plante, extrase prin distilare cu vapori, prin stoarcere sau prin incizia cojii plantei.

DESCOPERIRE. Chimistul francez Gattefosse, a carui familie conducea o parfumerie, e descoperitorul aromoterapiei moderne. Lucrand in laborator, s-a ars la o mana si a observat ca, dupa ce a inmuiat-o imediat intr-un vas cu ulei de lavanda, aceasta s-a vindecat de la sine. Accidentul l-a determinat pe parfumier sa-si dedice intreaga viata studierii efectelor terapeutice ale uleiurilor aromatice. Biochimista franceza Marguerite Maury a fost cea care a dezvoltat metoda diluarii si a aplicarii uleiurilor esentiale prin masaj. Aceste uleiuri necesita uneori aplicarea lor direct pe piele, facand parte din ritualul masajului.

UTILIZARI. Cateva picaturi de ulei pot fi diluate in apa fierbinte, inainte de a se face baie. Se pot, de asemenea, pregati si comprese fierbinti, uneori si reci. O procedura bine cunoscuta este si inhalarea aromei. Pentru aceasta fie se arde uleiul parfumat intr-o candela speciala, fie, pentru un efect mai puternic, se adauga 3-4 picaturi de ulei intr-un vas cu apa fierbinte si se sta cu capul acoperit de un prosop, deasupra vasului. Aromaterapia are efecte benefice in diverse afectiuni si se poate utiliza in mentinerea unei stari psihice excelente. Spre deosebire de antibiotice, daca sunt administrate corect, uleiurile volatile administrate in scop bacteriostatic sau bactericid au toxicitate redusa, nu produc efecte secundare.

ULEIURI. Coaja fructelor de Bergamota contine un ulei revigorant, improspateaza si ofera incredere. Piperul negru energizeaza, actioneaza impotriva racelii, a gripelor si a infectiilor. Cedrul este un bun calmant si poate fi folosit impotriva caderii parului. Coriandrul este foarte indicat in insomnii, dureri reumatice sau raceli. Eucaliptul actioneaza impotriva racelilor, scade febra si usureaza respiratia. Grapefruitul este recomandat celor care nu au incredere in propriile forte sau persoanelor frustrate. Iasomia are o aroma dulce care ajuta la eliberarea sentimentelor reprimate si are utilitati si ca afrodiziac. Uleiul de lavanda ofera prilejul unei intalniri cu mirosul proaspat si dulce, folosit destul de des pentru echilibrarea emotiilor. Ylang-Ylang este ideala in combaterea durerilor musculare si ofera momente de relaxare.

MIRESME, CA ARGUMENT
Impotriva anxietatii: Bergamota, Cimbru, Lavanda, Smirna, Portocala, Piersica, Trandafir. Impotriva depresiei: Salvie, Iasomie, Lavanda, Citrice, Ylang-Ylang. Imbunatatirea memoriei: Iasomie, Lavanda, Lamaie, Rozmarin. Efecte afrodiziace: Iasomie, Trandafir, Santal, Vanilie. Impotriva oboselii: Piper, Busuioc, Eucalipt, Cimbru, Menta, Lamai, Pin. Impotriva insomniei: Bergamota, Musetel, Scortisoara, Cuisoare, Lavanda, Maghiran, Smirna, Trandafir.

MIROSURILE AU SI ELE SEX
Exista note feminine, imbatatoare, dulci in general, de flori (iasomie, trandafir, lacramioare), dar si note masculine, impetuoase (feriga, stejar, muscata). Pana in era moderna, mirosurile preferate de femei nu au fost cele delicate, ci cele aprige, animalice, senzuale: ambra, mosc, tutun. Anumite arome intensifica vascularizarea in zona genitala: lavanda si bostanul pentru barbati, respectiv salcamul, castravetele, talcul pentru femei.

Folosirea uleiurilor
  • o picatura, ca parfum si pe batiste
  • doua picaturi pentru parfumarea unui dulap si saruri parfumate
  • doua picaturi in sacul de la aspirator
  • 4 picaturi pentru inhalari, puse intr-un vas
  • 5 picaturi in cada
  • 6 picaturi in crema de corp sau in gelul de dus
  • 12 picaturi in gelul de masaj
  • 24 de picaturi in sarurile de baie sau in ulei de baie hidratant
  • ×
    Subiecte în articol: impotriva lavanda picaturi diverse