x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Falsificatorii

Falsificatorii

13 Iun 2005   •   00:00

Prin 1912, banda lui Ilie "Iliuta" Dumitrescu se apucase sa falsifice bani. Afacerea mersese foarte bine.

Prin 1912, banda lui Ilie "Iliuta" Dumitrescu se apucase sa falsifice bani. Afacerea mersese foarte bine.

Ilie Dumitrescu si oamenii lui se gandeau sa dea o mare lovitura. Voiau sa scoata pe piata vreo 600 de milioane de lei falsi, in bancnote de cate 1.000 de lei. Atat de bine circulau banii falsi in Romania Mare, incat, dupa primul razboi mondial, Iliuta isi cumparase o mosioara langa Craiova. Nu mai conta ca facuse patru ani de puscarie, de vreme ce avea acum in buzunare aproape 8 milioane de lei, bani adevarati de aceasta data. Plastografia ii intrase insa in sange si in anul 1922, impreuna cu un fost consilier comunal din Bucuresti, Ciorobea, incepe sa falsifice certificate de export de vite. Smecheria este descoperita, Ciorobea se sinucide, iar Dumitrescu este arestat.

PLANUL. Reuseste insa sa iasa pe cautiune si nu se da batut. Vorbeste cu vechiul sau prieten Isidor Ornstein sa-i gaseasca litografi priceputi pentru a face falsul perfect. Nu trece mult si oamenii cautati au aparut: erau doi maghiari care lucrau intr-o tipografie din Craiova. Fabrica de bani falsi trebuia instalata la mosia lui Dumitrescu de la Tatomiresti.

FLAGRANTUL. Litografii trebuiau sa primeasca 10 milioane de lei, dupa care trebuiau sa fuga din tara impreuna cu familiile lor. Iliuta si Isidor, cei doi capi ai afacerii, incepura chiar sa insiste ca familiile acestora sa plece din tara inaintea litografilor, lucru care i-a facut pe unguri sa se intrebe daca nu cumva vor fi omorati dupa ce vor tipari banii. Asa ca frica de moarte i-a dus la politie, unde au marturisit totul. Fabrica nu era insa gata si politistii au trebuit sa mai astepte trei saptamani, pana cand totul a fost pregatit.

Ziua cea mare a sosit si tiparnita a fost impachetata in trei lazi mari si trimisa la mosia de la Tatomiresti. Banditii isi frecau mainile de bucurie, gandindu-se la bancnotele nou-noute care vor iesi in curand de sub tipar. Pana una alta, s-au gandit sa sarbatoreasca evenimentul cu o bere. Cand au iesit insa din casa au cazut chiar in bratele politistilor. Dupa ce au examinat tiparnita si i-au arestat pe toti complicii lui Iliuta Dumitrescu, oamenii legii au ajuns la concluzia ca noile bancnote ar fi fost aproape imposibil de deosebit de cele oficiale. 600 de milioane de lei falsi ar fi adus un prejudiciu urias economiei. Banditii erau atat de bine organizati, incat raspandirea banilor nu punea nici o problema.

BANI FALSI ADUSI DE PESTE CARPATI
Anchetarea ulterioara a bandei falsificatorilor de bani condusa de Ilie Dumitrescu a fost in epoca un eveniment care a produs panica in randul intregii societati.
Se raspandise zvonul ca politia intervenise prea tarziu si ca falsificatorii reusisera sa puna in circulatie cateva sute de milioane.
Vanzatorii si cumparatorii incepusera se se priveasca unii pe altii cu cea mai mare neincredere. Teama romanilor fusese amplificata si de faptul ca intr-adevar se gasisera pe piata bani falsi.
Dupa ce politistii au mai investigat o vreme, au ajuns la concluzia ca in Vechiul Regat ajunsesera bancnote false, dar care fusesera aduse din Transilvania.
×
Subiecte în articol: diverse