x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Furtul de 100 de miliarde

Furtul de 100 de miliarde

28 Noi 2005   •   00:00
PETRU NICA & CO
Petru Nica este soferul care a disparut intr-o noapte la volanul unei masini ce transporta nu mai putin de 100 de miliarde de lei. In numai o saptamana, Nica a fost arestat si cea mai mare parte a sumei, recuperata.

In dimineata zilei de 5 iulie 2004, pe la ora 4 si jumatate, o masina blindata intra in Bucuresti. Soferul Petru Nica si insotitorul Daniel Vlasceanu erau obositi dupa o noapte de munca. Masina blindata in care se aflau transporta fabuloasa suma de 100 de miliarde de lei, mai exact 88,4 de miliarde de lei si 33.396 de dolari. Banii fusesera colectati de cei doi, angajati ai firmei CPI Security, de la unele sucursale ale Bancii ABN Amro din Galati, Constanta si Ploiesti. La un moment dat, soferul Nica, il roaga pe insotitor, pe Daniel Vlasceanu, care era inarmat, sa-i cumpere un pachet de tigari. Cand insotitorul s-a intors cu tigarile, soferul disparuse cu masina cu tot.

ABANDONATA. Pe la ora 9 dimineata, masina blindata este descoperita in cartierul Baneasa, pe Strada Madrigalului, langa lacul Straulesti. Bineinteles, masina este goala, iar politistii isi dau repede seama ca in jaf nu este implicat numai un singur om si ca furtul a fost pregatit din vreme, pentru ca soferul nu putea pleca singur cu atata banet. Suta de miliarde era ambalata in 16 saci care cantareau in total cam 300 de kilograme.

Soferul Petru Nica, devenit repede principalul suspect, era angajat la firma SC International CPI Security de un an, timp in care se dovedise un fel de angajat model. Nu avusese pana atunci nici un fel de probleme cu oamenii legii, cu alte cuvinte, avea un cazier curat ca lacrima. Era prietenos, muncitor si baiat de gasca cu toata lumea. Dupa ce i-au aflat numarul telefonului mobil, politistii l-au sunat, dar Nica isi inchisese celularul. Nica era insurat, dar sotia nu stia nimic despre planurile barbatului. Pana una, alta, politia descopera primele nereguli: firma care transporta bani nu era autorizata sa faca astfel de operatiuni dintr-un judet in altul. Potrivit legii, conducerea firmei trebuia sa aiba la fiecare transport cel putin doi insotitori inarmati, iar o alta echipa trebuia sa escorteze transportul. SC International CPI Security este amendata cu 10 milioane de lei, dar conducerea acesteia deschide o investigatie proprie si apeleaza la o firma internationala specializata in investigarea acestor tipuri de furturi. Concluzia este ca Petru Nica n-a lucrat in nici un caz de unul singur si ca disparitia banilor era rezultatul unui plan minutios. Petru Nica se angajase la firma respectiva, in acel post, in urma cu un an, tocmai pentru ceea ce realizase in dimineata zilei de 5 iulie a anului trecut. Suspect este si insotitorul lui Nica, Daniel Vlasceanu, dar politistii, dupa ce il testeaza cu poligraful, il scot din calcul. Intre timp, oamenii legii nu stau cu mainile in san si deznodamantul intarzie doar o saptamana.

Petru Nica a fost prins in timp ce se ascundea intr-o vila din Snagov. Casa nu era racordata la reteaua de energie electrica si hotul a stat cateva zile pe intuneric, impreuna cu 40 de miliarde de lei

PRINDEREA. La 12 iulie, pe la ora 8 seara, Nica este saltat de politisti dintr-o vila situata in selectul cartier Snagov. Cand s-a simtit incoltit, nebarbieritul Petru Nica a spart zidul locuintei invecinate si a aruncat acolo o parte din banii furati. Zadarnic, pentru ca politistii l-au prins. Actiunea de la Snagov nu fusese singura in acea seara. O data cu Nica au fost arestati si complicii si prietenii acestuia: Gabriel Velescu, zis Gabi Grasu, si Aurelian Romulus Paven. Cei doi complici aveau un garaj in comuna Rosu, unde oamenii legii au gasit opt miliarde de lei. Cand a fost arestat, Nica avea cu el, in vila din Snagov, inca 40 de miliarde. Firul furtului iese repede la iveala. In noaptea cea mare, in timp ce conducea masina cu bani pe DN 1, Nica avea in spate masina prietenilor sai, un Dodge vechi. Dupa ce insotitorul transportului a coborat dupa tigari, cele doua masini au plecat impreuna pana pe strada Madrigalului, unde a fost gasita masina.

FEMEIA. Initial, dupa ce Nica, Velescu si Paven au fost arestati, primul a declarat politiei ca in masina CPI Security nu se aflau decat 60 de miliarde si ca restul de 40 au fost declarate in plus de catre conducerea firmei. Politistii gasisera atunci doar circa 50 de miliarde, iar Nica spera ca in felul acesta sa pastreze restul. In zilele urmatoare insa oamenii legii au descoperit si celelalte miliarde care mai lipseau. O parte din bani, 26,2 miliarde, a fost gasita in casa in care Nica se ascunsese initial, in cartierul Colentina, sub patul prietenei lui Velescu, Ionela Popa. Dupa arestarea celor trei, Ionela s-a intors acasa, dar proprietarul imobilului, care aflase din presa ca in casa pe care i-o inchiriase acesteia se ascunsese Petru Nica, i-a cerut sa se mute. Speriata, tanara de 24 de ani a incercat sa se sinucida. N-a reusit, dar cu aceasta ocazie proprietarul a gasit sub pat cateva genti cu bani. A doua zi, temandu-se ca nu cumva alti bani sa mai fie ascunsi prin casa, proprietarul a chemat din nou politia. Agentii au descoperit inca 4,5 miliarde in niste pungi ascunse in magazia din spatele casei. Tot in acea zi, politistii mai descopereau inca 3.500 de dolari in vila de la Snagov. La o luna de la arestarea bandei lui Petru Nica, pe numele Ionelei a fost emis un mandat de arestare sub acuzatia de favorizare a infractorului. Ionela jucase un rol deosebit de important in organizarea furtului secolului.

Trei zile a stat ascuns Nica in casa din Colentina. Vila din Snagov, pe care hotii voiau s-o cumpere si pentru care platisera deja un avans de 12.000 de dolari, era tot pe numele ei. Nica, Paven si Velescu sunt acum in arest, iar procesul lor este pe rol la Tribunalul Bucuresti. Desi au comis "jaful secolului" din Romania, cei trei nu prea au stiut ce sa faca cu banii, unde sa-i ascunda si unde sa se ascunda pe ei insisi. 8,5 miliarde de lei vechi nu au fost inca recuperate.

IONELA POPA


Intregul furt al secolului a devenit curand un adevarat show, nelipsit de momente comice. Petru Nica, barbatul de 30 de ani, care a plecat cu atata usurinta cu o masina plina de bani, nu avea antecedente penale. Sotia lui nu stia nimic si, desi era insarcinata in luna a opta, sarcina nu a impiedicat-o sa agreseze niste reporteri de televiziune cam insistenti. Ionela Popa, prietena lui Gabriel Velescu, alias Gabi Grasu, parea ea insasi aterizata dintr-o telenovela. Pe parcursul anchetei, Ionela s-a dovedit un personaj destul de important in actiunile de dupa jaf ale complicilor. In primul rand, ea l-a ascuns pe Nica in primele trei zile de dupa furt. In casa din Colentina stateau ascunsi cei trei, iar Ionela era singura lor legatura cu lumea de afara: ea era singura care iesea din casa. Dupa trei zile, temandu-se ca nu cumva sa le fie descoperit barlogul, hotii au hotarat ca Petru Nica trebuia mutat in alta parte. Pentru ca tot aveau atatia bani la dispozitie, hotii n-au mai inchiriat nimic, ci s-au gandit ca sunt destul de instariti pentru a cumpara o ditamai vila la Snagov. Casa urma sa fie achizitionata pe numele Ionelei. La Snagov a fost mutat Nica si jumatate din banii furati. Casa nu era racordata la reteaua de energie electrica, iar Nica a locuit, pana la capturare, pe intuneric. Cea care ii aducea de mancare a fost tot Ionela Popa.

Se pare insa ca sangele Ionelei nu a fost atat de rece cat i se cere unui hot care se respecta. Dupa ce a fost audiata de politisti si dupa ce proprietarul casei din Colentina a amenintat-o cu evacuarea, la 13 iulie 2005, Ionela Popa a incercat sa se sinucida, incercare ratata. Sub patul ei, politistii au gasit alte sapte genti cu bani. A doua zi, politistii chemati de proprietarul casei au mai gasit o sacosa cu bani in magazie. In septembrie 2004, Ionela a fost arestata sub acuzatia de favorizare a infractorului. Acum este judecata in stare de libertate.

Velescu inchiriase, pentru doua luni, un imobil in comuna Tartasesti din judetul Dambovita. Desi a fost perchezitionata si aceasta locuinta, restul de bani nu a fost gasit. Dupa ce a sustinut initial ca in masina firmei CPI Security se gaseau doar 60 de miliarde, Nica a mai crescut pretul, afirmand ca in masina erau doar cu 9 miliarde mai putin decat a declarat conducerea firmei. Este chiar suma care nu a fost inca gasita.

RECOMPENSA PENTRU POLITISTI


Dupa prinderea lui Petru Nica si a prietenilor sai, 12 politisti au fost premiati de catre Marian Saniuta, pe atunci ministrul Administratiei si Internelor. Recompensele pe care cei 12 le-au primit pentru profesionalismul lor au totalizat valoarea de 140 de milioane de lei. Nu numai ca au incasat prime, dar ministrul le-a promis ca unii vor fi si avansati in grad. Politistii au reusit intr-adevar, in numai o saptamana de la comiterea jafului secolului, sa prinda autorii, complicii si mai ales sa recupereze cea mai mare parte a banilor disparuti.

Gabriel Velescu si Aurelian Paven, complicii si prietenii lui Petru Nica, lucrau ca mecanici auto intr-un garaj inchiriat in comuna Rosu din judetul Ilfov. Si Petru Nica lucrase cu ei pana sa se angajeze ca sofer la SC International CPI Security. Complicii cumparau masini vechi pe care le reparau si le reconditionau pentru a le vinde la un pret mai bun. O data ce au fost identificati si urmariti de politisti, cei doi i-au condus pe oamenii legii la ascunzatoarea lui Petru Nica.
×