x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Inundatiile

Inundatiile

08 Aug 2005   •   00:00

Pe noi, europenii, nu prea ne lovesc tornadele mari si nici tsunami de proportiile celui de la sfarsitul anului trecut din Indonezia. Schimbarea climei inseamna multe inundatii.

ATACATI DE APE
Pe noi, europenii, nu prea ne lovesc tornadele mari si nici tsunami de proportiile celui de la sfarsitul anului trecut din Indonezia. Schimbarea climei inseamna multe inundatii.

Inundatiile reprezinta cel mai intalnit dezastru natural din Europa. Conform unor date ale Agentiei Europene de Mediu, cu sediul la Copenhaga, cele mai afectate tari in ultimii ani au fost Ungaria in partea de est, Romania, sud-estul Frantei, sudul Germaniei si Elvetia. Conform bazei de date internationale referitoare la dezastre EM-DAT, inundatiile reprezinta 43% din totalitatea dezastrelor din perioada 1998-2002, conform unui raport dat publicitatii anul acesta de agentie. In aceasta perioada, in Europa au avut loc in jur de 100 de inundatii grave, provocand 700 de victime, deplasarea a aproximativ jumatate de milion de oameni si pierderi economice de cel putin 25 miliarde de euro. Inundatiile au acoperit o suprafata estimata la circa un milion de kilometri patrati. Aproximativ 1,5% din populatia Europei a fost afectata. Romania se afla printre tarile in care inundatiile au facut victime.

Din ianuarie pana in decembrie 2002, au avut loc 15 inundatii importante in tari precum Austria, Republica Ceha, Germania, Ungaria si Federatia Rusa. Aceste inundatii au facut aproximativ 250 de victime si au afectat in plus un milion de oameni.

Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI

FENOMENUL. Schimbarile climatice, inclusiv cresterea in intensitate a ploilor abundente, provoaca revarsari ale raurilor si inundatii devastatoare in anumite zone, mai ales in centrul, nordul si nord-estul Europei.

Specialistii se asteapta la o crestere a numarului de inundatii locale, devastatoare, de scurta durata. Acest lucru va mari, probabil, numarul de victime. Tinand cont de faptul ca inundatiile au adesea caracter transfrontalier, ca si de nevoia de prevenire a acestora, Comisia Europeana a propus adoptarea unor demersuri concertate care sa controleze riscul de producere a inundatiilor, concentrandu-se asupra dezvoltarii si aplicarii planurilor coordonate de control al riscului de inundare si hartilor zonelor de risc.

TENDINTE. Inundatiile variaza ca frecventa, localizare si intensitate, ca urmare a variatiilor sezoniere si regionale de producere a precipitatiilor, a altor fenomene meteorologice si a mai multor modificari climatice pe termen lung. Despadurirea in regiunile muntoase accelereaza deversarea, prin urmare cresterea posibilitatilor de inundare. Dezvoltarea urbana in zonele de campie inundate la un moment dat poate creste dimensiunea impactului negativ al inundatiilor in zonele respective si poate creste posibilitatea inundarii in aval din cauza "amenajarilor" raurilor.

AVERTIZARI. Cercetatorii se asteapta ca frecventa si intensitatea inundatiilor foarte grave sa creasca in multe parti ale Europei, mai ales in zonele centrale, de nord sau de nord-est. Aceasta, daca tarile nu iau masuri serioase pentru a preveni inundatiile si pentru a le reduce impactul. Unele, precum Germania, iau deja masuri in acest sens, se arata in raportul agentiei de mediu.

Agentia Europeana a Mediului analizeaza in prezent diferitele modalitati prin care Uniunea Europeana si statele membre isi elaboreaza hartile privind zonele de risc in materie de inundatii.

DEVERSAREA RAURILOR

De-a lungul secolului al XX-lea, deversarea raurilor a scazut in multe dintre bazinele din sudul Europei, in timp ce in estul Europei s-au inregistrat cresteri importante. Este foarte posibil ca aceste schimbari sa se datoreze in mare parte modificarilor in regimul precipitatiilor, desi deversarea este afectata si de diversi alti factori, precum exploatarea terenurilor sau indreptarea albiilor raurilor. Se estimeaza ca, pana in 2070, va creste cu pana la 50% sau mai mult in multe dintre zonele de nord sau nord-est ale Europei.

PRECIPITATIILE, DIN CE IN CE MAI ABUNDENTE IN EUROPA

Precipitatiile anuale au crescut in nordul Europei cu 10-40% pe parcursul secolului al XX-lea, in timp ce parti din sudul Europei au suferit o scadere cu 20%. Modelele de modificare sezoniere prezinta tendinte si mai pronuntate. Mai ales in timpul iernii, sudul si estul Europei au devenit mai uscate, in timp ce multe regiuni din nord-vestul Europei au devenit mai bogate in precipitatii. Prognozele indica cresteri ale precipitatiilor anuale in nordul Europei si veri mai bogate in precipitatii in cea mai mare parte a Europei. In multe dintre regiuni, tendinta de aparitie a unor valori extreme ale precipitatiilor este mai pronuntata decat tendinta medie. Din 1976 s-a observat o crestere a numarului de zile foarte bogate in precipitatii in zona de centru si de nord a Europei, in timp ce in zone din sudul Europei s-au observat descresteri. Se intrevede o crestere a frecventei de producere a episoadelor de precipitatii abundente, deci si o crestere a riscului de producere a inundatiilor la nivelul bazinului. Precipitatiile in timpul iernii vor fi mai ales ploi, ca urmare a temperaturilor mai ridicate. Acest lucru va duce imediat la deversarea raurilor si la cresterea riscului de aparitie a inundatiilor.

TRAGEDIA ROMANILOR

Despre inundatiile din Romania din luna iulie a anului acesta s-a spus ca au fost mai mari decat cele din 1970. Apele au lasat in urma sute de sate devastate, 696 de case distruse, 94.000 de hectare de teren avariate, mii de oameni ramasi fara un acoperis deasupra capului si alti 22 morti. Bacaul, Timisoara, Vrancea, Teleorman, Olt, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Bihor, Alba au fost numai cateva dintre zonele grav afectate. Imaginile celor care si-au pierdut, in urma ploilor si furtunilor, toata munca de-o viata au fost cutremuratoare.
×
Subiecte în articol: europei inundatii inundatiile diverse