x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Marii boieri ai Romaniei

Marii boieri ai Romaniei

05 Dec 2005   •   00:00


Boierimea si boieria / "Apretuitorii invataturii" / Carturarul / Aventurierul / Idealul fratilor Golesti / Frati de cruce cu Mihai Voda / Patrioti cu inima, cu fapta / Corvinestii: mit si adevar / Motoc, boier necredincios / Negociatorul / "Adoratorul nestamparat" / Demnii Balaceni / Un luptator

FRATI DE CRUCE CU TARA

Fratii Buzesti au salvat viata lui Mihai Viteazul la Vidin. Au scris istorie alaturi de domnitor la Alba-Iulia. Radu era cel mai bun diplomat al Tarii Romanesti. Preda, mare ban al Craiovei, administra tara cat timp Mihai era la razboi si se ingrijea sa puna pe fuga invadatorii. Stroe a fost un razboinic talentat. La 70 de ani inca mai tinea sabia in mana si, batran cum era, a reusit sa-l omoare intr-un duel pe cumnatul hanului tataresc.

SUMAR

PATRIOTI CU FAPTA

Neamul "Hurmuzachestilor" a inceput cu Doxachi, Mare Vornic pe mosia din Cernauca. Toata viata a luptat pentru pastrarea constiintei romanilor din Bucovina. S-a imprumutat apoi prin banci, pentru a-i putea gazdui pe nationalistii romani alungati de unguri din Ardeal. Trei dintre copiii sai au ramas si ei istorie: Eudoxiu, Alexandru si Constantin.

NASUL DOMNITORILOR

Viclean, curajos, devotat propriului interes, marele vornic Ioan Motoc a invartit voievozii pe degete. Ii ajuta sa urce la tron, le poruncea si ii mazilea dupa voia lui. Comandant de osti, judecator la curte, Motoc a fost primul intre boieri, pana cand si-a gasit nasul. Sultanul otoman, domnitorul moldovean si regele polonez l-au urmarit, l-au prins si i-au taiat capul, in 1564, intr-o piata din orasul Lvov.

BALACENII CEI "NEBUNI"

Neamul Balacenilor continua sa existe de peste sapte veacuri. Un cronicar scria ca sunt "nebuni", fiindca au curajul de a-si sacrifica interesele pentru idei care, gandeau ei, sunt bune pentru tara. Aceasta a fost o caracteristica a Balacenilor. Din ramura prahoveana a familiei, Manolache Balaceanu este cel care a ramas o figura aparte in istorie, ca intemeietor al falansterului de la Scaieni.

NU RATATI!
Partea a doua a Jurnalului National Editie de Colectie cu "Marii boieri ai Romaniei" va aparea luni, 12 decembrie 2005
×
Subiecte în articol: diverse