x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Nascatoarea lui Hristos

Nascatoarea lui Hristos

01 Aug 2005   •   00:00

Maria este Sfanta cu patru sarbatori mari, cea din care Mantuitorul lumii, Iisus Hristos, s-a nascut. Nasterea si viata Preafericitei Nascatoare de Dumnezeu sunt ele insele minuni, pilde din care oamenii au ce sa invete si in care sa gaseasca alinare. Romanii au o relatie speciala cu Maica Domnului.

La Manastirea Dalhauti, de langa Focsani, se pastreaza o icoana facatore de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Maicile au invatat lucrurile cele mai importante din viata Sfintei Maria, dornice sa impartaseasca tuturor credinciosilor care le calca pragul aspecte importante din trairile celei mai iubite femei care a trecut pe pamant - Fecioara Maria.

Nasterea Preacuratei Maria vine ca o pilda si totodata ca o imbarbatare pentru cei care nu au avut sau nu pot avea copii. Fecioara a venit pe lume in chip minunat, s-a nascut din lacrimile si din durerea parintilor sai, Ioachim si Ana. "La evrei, in Vechiul Testament, sa nu ai copii insemna ca ai ocara mare. Te banuiau oamenii ori ca ai prea multe pacate, ori ca sunt prea grave sau ca Dumnezeu te-a blestemat. Jertfele tale nu erau primite si nici la templu nu prea te primeau", povesteste sora Ioana, de la Manastirea Dalhauti, langa Focsani. Sfintii Ioachim si Ana aveau toate motivele sa fie suparati. La 100 de ani el si 90 de ani ea, cei doi simteau ca nu si-au indeplinit rostul pe lume, acela de a avea macar un copil, de a inmulti stirpea lui Israel; Ana era stearpa si nu putea avea prunci. Rugi neincetate, lacrimi fara numar si suspinuri sfasietoare se auzeau din casa celor doi batrani. Ziditorul Lumii le-a vazut durerea si le-a dat de veste ca vor fi roditori. Spune Sfantul Maxim Marturisitorul ca: "Mai intai i-a dat de veste lui Ioachim, pe cand acesta se afla la rugaciune, in templu. Un glas venit de Sus s-a facut auzit lui, spunand: Ă«Vei primi un prunc care va fi o slava nu numai pentru tine, ci pentru lumea intreagaĂ». A urmat Ana. Ingerul lui Dumnezeu a venit la ea si i-a spus: Ă«Dumnezeu a auzit rugaciunea ta si vei naste pe Vestitoarea bucuriei si vei pune numele ei Maria, caci prin ea se va face mantuirea lumii intregiĂ»".

"Sfanta Ana cu Maica Domnului-copil", 1526, Dobromir zugrav, fresca extrasa din Catedrala de la Curtea de Arges

INTRAREA MARIEI IN TEMPLU. Ioachim si Ana, pe cand se rugau Domnului sa le daruiasca un prunc, fie el baiat, fie fata, i-au promis lui Dumnezeu ca-i vor inchina Lui copilul si ca-l vor duce in Templu sa creasca intru slava si marirea Lui. Maria s-a nascut. Credinciosi promisiunilor facute, cand Maria avea 3 ani, parintii ei au dus-o la Templul din Ierusalim, la arhiereul Zaharia. Spune o legenda ca: "Ramanand Maria la biserica si fiind inca mica, venea la dansa un inger si acela o ungea cu mir pe la gura si aceea era toata mancarea ei, mancare cereasca. Si asa a petrecut ea la biserica aceea, de cum au dus-o si au lasat-o parintii sai acolo, 12 ani de-a randul, singura ziua si noaptea. Singurica, singurea,/ Si crestea, mereu crestea,/ Si voinica se facea,/ Si voinica si frumoasa/ Ca o floricic-aleasa si a lumii-mparateasa!". Viata Nascatoarei de Dumnezeu a insemnat, pana la varsta de 15 ani, rugaciune continua ascultare fata de cele sfinte. Intre timp, Sfintii Ioachim si Ana au murit, impacati si fericiti pentru faptul ca ei, doi oameni simpli, au adus-o pe lume pe cea ce il va naste pe Mantuitorul lumii.

Pe cand Maria avea 15 ani, preotii au hotarat ca bine ar fi ca Fecioara sa se casatoreasca. I-au incredintat-o lui Iosif, un om batran pentru vremurile acelea. De la Templul din Ierusalim, Iosif a dus-o pe fecioara in Nazaret, in Cetatea Galileei.

BUNA VESTIRE. La sase luni de cand Maria ajunsese in casa logodnicului sau Iosif, Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil, cel care o hranise pe Preacurata Fecioara 12 ani in templu cu hrana cereasca, sa-i vesteasca Mariei bucuria misiunii pe care El i-a incredintat-o. In Noul Testament, in Sfanta Evanghelie dupa Luca, este descrisa venirea ingerului binevestitor. "Si intrand ingerul la ea, a zis: Ă«Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femeiĂ». Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ă«Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?Ă». Si ingerul i-a zis: Ă«Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si, iata, vei lua in pantece si vei naste Fiu si vei chema numele Lui - Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsitĂ». Si a zis Maria catre inger: Ă«Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?Ă» Si raspunzand, ingerul i-a zis: Ă«Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul Lui Dumnezeu se va chema. Si, iata, Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta!Ă» Si a zis Maria: Ă«Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul tau!Ă». Si ingerul a plecat de la ea." Aceasta intamplare reprezinta pentru maicile de la Manastirea Dalhauti o pilda, un sprijin atunci cand "Vrajmasul" ne da tarcoale. "Este un moment foarte important. Ea liber primeste misiunea de la Domnul. Putea sa se impotriveasca, sa nu accepte. Dar a inteles duhul si s-a supus. Pentru noi ea este un model de credinta si ascultare", explica sora Ioana, istoriograful Manastirii Dalhauti. Bucuria Fecioarei Maria nu o stia Iosif. Acesta, vazand ca Maria "a luat in pantece", a inceput sa se indoiasca si sa-si faca griji. Dumnezeu l-a linistit. Un inger al Domnului i s-a aratat si i-a spus: "Nu te teme ca a inselat-o cineva! Nu te teme ca de comoara aceasta a Duhului Sfant s-a atins cineva sa ti-o fure! Nu. Este preasfanta, preacurata! Pentru dansa am facut cerul si pamantul si am zidit toata faptura! Ia-o, si nu te teme!".

NASTEREA DOMNULUI. La porunca Cezarului August, dupa cum spune Evanghelistul Luca, toti oamenii trebuiau sa mearga la autoritati pentru a fi luati in evidenta populatiei. "Si se duceau toti sa se inscrie, fiecare in cetatea sa." Iosif se tragea din neamul lui David, trebuia sa se mearga la Betleem pentru a-si face siesi si Mariei acte. Ajunsi in orasul tinta, sorocul Preacuratei Fecioare s-a implinit. Negasind nici un loc de dormit in oras, ei s-au dus sa doarma intr-un staul la marginea Betleemului. Aici s-a nascut Hristos. Slavit fie Dumnezeu! La Fiul Domnului s-au inchinat cei trei magi, s-au inchinat si dobitoacele din staul.

SUFERINTA MAMEI. Cand a ajuns la 30 de ani, Iisus a inceput sa predice in lume. Cu cei 12 Apostoli, Mielul Domnului a raspandit binele si credinta in lume. A impartit bucurie, dar multi L-au urat pentru binele pe care-l aducea oamenilor. Dupa vanzarea Mantuitorului de catre Iuda, chinurile materne au inceput pentru Maria. Romanii L-au batut pe Iisus, L-au maltratat, L-au facut sa indure chinuri pe care mintea omeneasca nu le poate concepe. Iar Maria, Preacurata Fecioara, mama a Fiului Domnului, a vazut toate acestea. A vazut cum Fiul ei iubit Isi cara singur crucea, cum este batjocorit, hulit si rastignit intre doi talhari. Maria a vazut cum Iisus este strapuns cu sulita si moare. Atunci si-ar fi dorit, poate, sa moara ea in locul Lui. Dar nu asta era planul lui Dumnezeu.

INCREDINTAREA MARIEI UCENICULUI. Spune Sfanta Scriptura: "Si stateau langa crucea lui Iisus mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa si Maria Magdalena. Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela, ucenicul a luat-o la sine". Fiul a incredintat-o pe Maria Apostolului Ioan, ucenicul sau iubit. Astfel, El rasplateste iubirea pe care Preacurata Maria I-a purtat-o toata viata sa. Sfanta Fecioara Maria a fost printre primii oameni care L-au vazut pe Iisus dupa ce Acesta s-a ridicat din morti, invingand moartea, asa cum prezisese. Imaginati-va bucuria Mamei vazandu-si Fiul "viu", la trei zile dupa ce murise pentru iertarea pacatelor noastre, ale oamenilor. Imaginati-va bucuria duhovniceasca a Celei Pururea Fecioara cand L-a vazut pe Mielul Domnului inviat si biruitor de moarte si pacate!

Vad izvoare de minuni revarsandu-se de la sfanta ta icoana, Nascatoare de Dumnezeu, asupra celor care in genunchi stau si cu credinta se roaga tie, ca tu, fiind buna, esti grabnic ajutatoare tuturor; aparatoarea celor asupriti, nadejdea celor deznadajduiti, mangaierea celor intristati, hranitoarea celor flamanzi; celor goi imbracaminte, celor feciorelnici curatie, celor straini buna povatuitoare.

Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din vesnica moarte, prin darul Celui ce S-a nascut din tine, Hristos Dumnezeul nostru si prin mijlocirea ta cea de Maica inaintea Lui, aducem tie, noi, robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi robii tai din toate nevoile si suferintele, care strigam Tie: Bucura-te, cea plina de dar, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucuria tuturor celor necajiti!

Bucura-te, cea care ne curatesti de intinaciunea pacatelor! Bucura-te, baie, care speli cugetul nostru. Bucura-te, ceea ce ai nascut pe Izbavitorul, Care in dar curata faradelegile noastre! Bucura-te, cea cu totul minunata, impacarea tuturor catre Dumnezeu! Bucura-te, pod, care cu adevarat ne treci pe noi de la moarte la viata!

Bucura-te, ceea ce ai nascut lumii bucurie, pe Hristos, Mantuitorul nostru! Bucura-te, ceea ce izbavesti lumea din necazuri cu mijlocirile tale! Bucura-te, ceea ce ai rabdat ocarile si clevetirile asupra Fiului tau! Bucura-te, ceea ce, cu patimile Lui, dimpreuna ai patimit! Bucura-te, mangaierea maicilor celor intristate.

Bucura-te, adapostire buna a celor inviforati! Bucura-te, intarire a celor ce slabesc in credinta! Bucura-te, ceea ce esti singura maica a milostivirii! Bucura-te, grabnica ajutatoare a celor ce sunt in nevoi si in necazuri! Bucura-te, ceea ce prin intristari vindeci neputintele noastre cele sufletesti si trupesti!

De felurite necazuri, de ispite si de nevoi sunt cuprinsi robii tai, ale caror greutati nu le mai pot rabda; dar tu, fiind Maica milostiva a Mantuitorului si Dumnezeului nostru, ridica mainile tale catre Fiul tau, rugandu-L sa caute spre intristarea inimii robilor tai si din adancul deznadejdii sa ne ridice pe noi, care cu credinta cantam Lui: Aliluia!

MINUNILE DIN CEASUL MORTII FECIOAREI MARIA
Cu Acoperamantul sau, Maica Domnului ne fereste de rele
Maica Domnului, in casa Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan, isi petrecea timpul in rugaciune neincetata. Asa a si placut ea Domnului si El a invrednicit-o cu o misiune asa de importanta ca aducerea pe lume a Fiului lui Dumnezeu. "Am aflat din diferite izvoare ca Preacurata Fecioara Maria cunostea lucrul mainii. Ea facea haine preotesti, diverse podoabe, alte tipuri de haine", povesteste Sora Ioana. In Sinaxarul Ortodox sta scris: "Cand a binevoit Hristos Dumnezeul nostru sa ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai inainte a facut-o sa cunoasca, prin mijlocirea ingerului, mutarea sa de pe pamant. Caci Arhanghelul Gavril, venind la dansa, a zis: "Acestea zice Fiul tau. Vremea este de a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare". Vesela a fost Fecioara Maria cand a aflat ca se va reintalni cu Iisus. Spun cartile ca, dupa ce a mers Maica Fiului Domnului sa se roage pe Muntele Maslinilor, atunci cand s-a intors in casa lui Ioan, "indata s-a cutremurat casa cu totul". In jurul Mariei s-au strans toti cunoscutii, prietenii si Sfintii Apostoli. Toma singur lipsea, plecat fiind sa propovaduiasca credinta in Domnul Nostru in India. Pe un drum format din nori, a venit si el in cele din urma. Inconjurata de cei apropiati ei, Preacurata Fecioara Maria s-a asezat in patul dinainte pregatit si si-a inchis ochii. Iisus a venit la ea si i-a ridicat sufletul la Cer. Imediat, orbii si-au recapatat vazul si surzii auzul! Apostolii au purtat patul Maicii Preciste inspre mormant. Pe drum, trimisi ai iudeilor au incercat sa rastoarne patul Celei Adormite, spre batjocorirea ei. Unii din acestia au orbit, altii au surzit! Cel mai rau dintre ei, care deja se prinsese cu mainile de patul Mariei, s-a trezit in chip minunat ca are mainile taiate de pe la coate. Bucatile desprinse atarnau de patul Fecioarei. Vazand puterea Cerului, omul a inceput sa se roage, cu el si ceilalti nesabuiti. Domnul i-a iertat. Nebunului i s-au reintregit mainile, celorlalti le-au revenit simturile pierdute. In satul Ghetsimani, Maica Domnului a fost asezata si privegheata trei zile, si de ingeri, si de oameni.

SARBATOAREA DE LA 1 OCTOMBRIE

La 1 octombrie, credinciosii sarbatoresc Acoperamantul Maicii Domnului. "Aceasta sarbatoare este mai putin cunoscuta, este mai recenta", afirma sora Ioana. Aparitia "acoperamantului" este una din minunile Maicii Domnului de dupa moartea sa. "Din ce-am aflat, Sfantul Andrei si cu Epifanie erau la rugaciune in biserica cu alti credinciosi pe langa ei. Rugaciunile fierbinti au facut ca Maica Domnului sa apara cu acoperamantul in mainile sale", povesteste sora. Despre "acoperamant" spune ca este o bucata de panza mai mare. "Este simbolul material, la noi in ortodoxism fizicul si spiritualul se imbina foarte mult", afirma tanara aspiranta la statutul de maica.

MINUNILE ACOPERAMANTULUI

"Cu acoperamantul sau Maica Domnului ne protejeaza pe toti, este si un acatist prin care noi, oamenii, o putem ruga pe Preacurata Fecioara Maria sa ne ajute. Ea ne acopera, ne fereste de Dusman si de toate cele rele", explica Maica Stareta. Maicile de la schit o roaga acum pe Sfanta Fecioara Maria sa le ajute sa realizeze ce si-au propus. Visul lor este acela de a ridica o biserica falnica, asa cum ii place Domnului! Acum au un mic paraclis frumos desenat de o tanara pictorita. "Cu mila Maicii Domnului vom reusi sa facem ce ne-am propus", spune increzatoare stareta.

VISUL PREASFINTITULUI EPIFANIE A FOST SA RIDICE UN SCHIT

Schitul "Acoperamantul Maicii Domnului", din comuna Urechesti, judetul Vrancea, a aparut ca o floare intre spini, ce tinde sa devina o mica Gradina a Maicii Domnului. Pentru ochiul neavizat, schitul pare ciudat. Forma constructiei la fel. Maica Stareta Pricop spune ca: "inainte aici era un grajd, se tineau animale aici". De aici si forma ciudata a constructiei. Podurile inalte bune ca fanare, usi late pentru animale. Preasfintitul Epifanie Norocel, Episcopul Buzaului si Vrancei, a vrut sa schimbe destinul locurilor. Profitand de faptul ca Episcopia are niste vii in zona, inalta fata bisericeasca a hotarat infiintarea schitului. "Nu era nici o manastire sau biserica in zona care sa poarte hramul nostru, nu era pacat?", afirma Stareta Pricop. Zona e deosebit de frumoasa, natura te imbie la meditatie, la contemplarea muncii lui Dumnezeu pe pamantul Romaniei. In cinci ani, maicile au reusit sa schimbe fata locului. "E lucratura Maicii Domnului aici. Noi, simpli oameni n-am fi reusit nimic fara ea. Cu acoperamantul sau ea ne protejeaza si ne ajuta", spune Maica Pricop.
×