x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Net... mania

Net... mania

22 Aug 2005   •   00:00
FENOMEN
In ultimii ani, Internetul a devenit un nou stil de viata. Milioane de oameni folosesc aceasta modalitate pentru a comunica sau pentru a afla lucruri noi.

In cursul anului trecut, angajatii din Statele Unite ale Americii au declarat ca modalitatea preferata de a pierde timpul la serviciu, si nu numai, este... navigarea pe Internet. In jur de doua ore pe zi se concentreaza asupra ciudateniilor pe care le ofera Internetul si pe crearea unor noi relatii. Scuza cea mai populara? Nu au suficient de munca. Si noi, romanii, am intrat in era calculatoarelor. Vezi limbajul internetist al tinerilor : pls. (in loc de please), nope (in loc de no) si yap (in loc de yes). Pentru unii, singurele carti pe care le mai citesc sunt cele impuse de institutiile de invatamant. Asta in cazul in care subiectele nu pot fi gasite si pe site-urile corespunzatoare. In concluzie, Internetul a oprit razboiul rece. Cu toate acestea, potrivit sondajului realizat de CURS, 86% dintre respondenti au declarat ca nu folosesc Internetul si doar 14% au recunoscut ca da. 35% dintre cei care au raspuns afirmativ au varste cuprinse intre 15 si 30 de ani (35%), provin din mediul urban (20%) si au venituri peste medie (22%).

CHELTUIELI PROPRII. Mai mult, 86% dintre femei si 91% dintre barbati, cu un nivel de educatie peste liceu (93%) au afirmat ca nu au incercat sa navigheze mai putin pe Internet. Asta inseamna sa renunte la informare, corespondenta, discutii on-line, comunicare prin telefon si, de ce nu, cumparaturi on-line. Unde acceseaza romanii Internetul ? Oriunde. Acasa, la serviciu, la Universitate, la scoala, la salile de Internet si asa mai departe. Intr-o zi obisnuita, in medie, bucurestenii petrec cam doua ore si jumatate. Chiar si cei din mediul rural ajung sa stea zilnic aproape doua ore cu ochii in calculator.

In ceea ce priveste sumele de bani pe care romanii le scot din buzunar pentru a putea avea acces la informatiile de pe Internet, ele variaza intre 30.000 si 260.000 de lei vechi. In medie, barbatii cheltuiesc 312.000, iar femeile 201.000. Cei cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani dau lunar din propriile venituri 276.368 de lei pentru a-si satisface aceasta "necesitate".

REACTIILE. Un procent de 95 din respondentii acestui sondaj, atat barbati, cat si femei sustin ca nu au avut certuri sau conflicte cu apropiatii (partener, parinti) din cauza acestei activitati. Dintre acestia, 97% provin din mediul rural si au un nivel educational sub liceu (97%). Conflictele insa nu sunt totul. Dependenta de Internet, mai ales in randul tinerilor, a dus la cazuri grave de boala. Dureri de coloana, boli de inima, tulburari de vedere, disfunctionalitati ale tiroidei si chiar labilitate psihica.

Click pentru a mari imaginea
Navigati pe Internet?
  • 91% dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani au afirmat ca nu folosesc niciodata Internetul
  • Cei cu studii sub liceu isi petrec, in medie, pe zi, circa doua ore si jumatate navigand pe Internet
  • Cei cu venituri sub medie (89%) si cei care au venituri peste medie (89%) sustin ca nu au incercat sa navigheze mai putin pe Internet
  • CANAL DE COMUNICARE


    Mai mult decat un canal de comunicare, Internetul este mediul de dezvoltare a unor aplicatii de afaceri care inlocuiesc sau completeaza sistemele sau procedeele clasice. Este interesant ca Internetul a fost indicat drept principala metoda de a pierde timpul. Aceasta demonstreaza cat de bine s-a integrat el in viata noastra de zi cu zi. Teoretic. Pentru tineri, Internetul a devenit deja un simplu instrument de informare si comunicare. Nu o tehnologie de ultima ora. Pentru unii insa reprezinta televizorul de acum 50 de ani, o aparitie care s-a raspandit si a facut furori. Un lux. Pentru altii, o sursa inepuizabila de a "toca" bani. Da! Internetul mananca bani. Aaa... si somn! Iar pentru altii... "Hmm... mi s-a intamplat sa caut ceva prin casa si sa nu gasesc. Problema mare. As vrea sa fac un buton de cautare si pentru asta."

    EVOLUTIA INTERNETULUI IN ROMANIA


    Potrivit unor rapoarte realizate de-a lungul timpului de catre marile companii care se ocupa cu importul de calculatoare, rata cresterii numarului de utilizatori de Internet din Romania este de un milion de an. Conform acelorasi rapoarte, in 2006, 5,5 milioane de romani vor ajunge sa acceseze Internetul. Daca in 2000 doar 3,6% dintre romani detineau un calculator, in 2003 aceasta cifra a crescut la 10%. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) arata ca, in 2003, la nivelul tarii existau 2.1 milioane de calculatoare personale. In ceea ce priveste utilizarea Internetului, MCTI preciza ca in anul 2001 existau un milion de utilizatori, in 2002, doua milioane, in 2003, trei milioane, in 2004, patru milioane si in 2005, cinci milioane. Comparativ, tot in perioada 2000 - 2005, in Statele Unite ale Americii aproximativ 170 de milioane de oameni utilizau Internetul. Adica 68% din populatie.

    MANEAUA INFORMATICIANULUI


    Romanul e inventiv. O data cu raspandirea Internetului la noi in tara au aparut si diverse "hituri". Maneaua informaticianului a fost unul dintre ele. La serviciu sau la salile de Internet s-a fredonat in cor, o buna perioada de timp: "Astazi toata satra mea, mai... s-a conectat la retea/Si sa-i vezi pe puradei mai... conectati la Pentium 3, mai/Nu stie nici sa vorbeste dar sa-i vezi cum chetuieste (...)"
    ×
    Subiecte în articol: milioane internet diverse