x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Oamenii apelor

Oamenii apelor

26 Sep 2005   •   00:00

Primii specialisti ai tarii in domeniul hidro prefera sa taca in legatura cu cea mai mare constructie a Romaniei din toate timpurile! De ce oare?

Poate parea paradoxal, dar primul si actualul tandem de conducatori democrati ai Romaniei, prin profesia "de baza", au fost si sunt "oameni ai apelor". Observam, cu uimire, in aceste zile, cand subiectul de varf al mass-media sunt ravagiile provocate de inundatii, ca intaiul si actualul cuplu de primi-barbati politici ai Romaniei post-comuniste are o nota comuna: sunt calificati, la varf, in domeniul practicii sau teoriei... apelor!

TACERE. Firesc ar fi fost, asadar, sa aflam de la acesti specialisti si totodata decizionali documentate informatii despre prezentul si viitorul Canalului.

Faxuri, mesaje electronice, telefoane, intermediari - nimic nu ne-a fost de folos: nimeni nu vrea sa ne vorbeasca. Am intrebat apoi pe la cunoscuti daca a auzit cineva ca in sutele (ori miile) de ore petrecute la diverse talk-show-uri, vreunul dintre "specialistii in ape" amintiti sa se fi referit vreodata la eficienta actuala a celei mai mari investitii din Romania. Nu-i auzise nimeni.

SEMNE DE INTREBARE. Am contactat Ministerul Transporturilor, care are in subordine Administratia Canalelor Navigabile. Aici am fost trimisi la ing. Chiriac Avadanei, "proiectantul a tot ce inseamna canal navigabil prin Romania", trecut demult de varsta de pensionare, care refuza asumarea responsabilitatii oricarei declaratii.

Ca si cum surprizele n-ar fi fost suficiente, de la cabinetul actualului prim-ministru am fost indrumati sa ne informam despre Canal la... Ministerul Afacerilor Externe!

"Canalul Dunare-Marea Neagra este dovada cea mai elocventa a capacitatii de creatie si de actiune a poporului nostru. Calea navigabila dintre Dunare si mare nu s-ar fi putut realiza fara abnegatia miilor de oameni veniti din toate judetele tarii." - Ion Iliescu, 2004 - aniversarea a 20 de ani de la inaugurarea Canalului
ION ILIESCU, fost presedinte al Romaniei (1990-1996, 2000-2004), actual senator PSD
Absolvent al Facultatii de Hidrologie (Moscova). In 1973 a fost de acord cu Ceausescu sa se redeschida santierul. Intre 1979 si 1984, a condus Consiliul National al Apelor si a redactat studii de specialitate.
PETRE ROMAN, fost prim-ministru al Romaniei (1990-1991), actual presedinte al Partidului Forta Democrata
Absolvent al Facultatii de Energetica (Sectia Hidroenergetica) Bucuresti, doctorat in mecanica fluidelor la Universitatea din Toulouse (Franta). In 1990 a decis sistarea calculului amortizarii investitiei la Canal.
TRAIAN BASESCU, comandant de nava maritima, fost ministru al Transporturilor (1991-1992 si 1996-2000), actual presedinte al Romaniei
Absolvent al Institutului de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, sef al Agentiei NAVROM din Anvers (Belgia). Ca ministru al Transporturilor a avut in subordine timp de cinci ani Canalul.
CALIN POPESCU-TARICEANU, actualul prim-ministru al Romaniei, membru fondator al Partidului National Liberal
Absolvent al Facultatii de Hidrotehnica, Bucuresti. Dupa 1989, cariere de succes, simultan construite, in politica, afaceri si... stiinta (a publicat 37 de lucrari si articole despre alimentarea cu apa si tratamentul apei).

×
Subiecte în articol: româniei diverse