x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Ochii lor vad numai iubire

Ochii lor vad numai iubire

05 Iun 2005   •   00:00

ZAMBETE DANTELATE
Peste ani, cand tu nu vei mai fi, copilul tau isi va aminti de tine. Desi vei fi fost transformat de mult in praf de stele, nu vei uita niciodata cand ai simtit pentru prima data inima copilului tau batand alaturi de a ta si ai respirat parfumul unei lumi noi...

  • de LORETA POPA

  • La venirea pe lume a copilului tau te patrunde o fericire ale carei intelesuri nu le puteai nici macar banui inainte. De cate ori va avea nevoie de tine copilul tau, va trebui sa gasesti in tine puteri nebanuite pentru a-l ocroti si a-i darui siguranta de care are atata nevoie, pentru a-l feri de rele si de lacrimi. Prin copilul nostru ne retraim copilaria, iar ratacindu-ne in privirea pruncului nostru putem sa uitam de griji si de necazuri. Momentele noastre de amaraciune isi vor pierde orice sens la aparitia zambetului dantelat al copilului pe care l-am conceput din iubire si pe care tot in iubire incercam sa il crestem. De noi depinde ca in ochii copiilor nostri sa fie intotdeauna numai iubire.

    TANDRETE. Sondajul realizat de cei de la CURS ne arata ca 47% din romani isi mangaie foarte des copilul, 41% isi lauda si saruta des copilul, 9% din ei fac acest lucru rar, 1% foarte rar, niciodata si 2% din respondenti nu au oferit nici un raspuns.

    La intrebarea cat de des se intampla sa mergeti impreuna cu copilul la plimbare, film sau teatru, 19% din respondenti au spus foarte des, 44% din romani merg des, 25% merg rar, 9% foarte rar, niciodata, iar 3% nu au raspuns. Ce e drept, 31% din respondenti afirma ca isi iau copilul cu ei cand merg in vizite la rude sau prieteni foarte des, 52% din romani fac acest lucru des, 13% din intervievati merg cu copilul rar in vizite, foarte rar, niciodata 2% si tot 2% nu au raspuns.

    PARERI. Totusi, la intrebarea cat de des se intampla sa cereti parerea copilului cand se iau decizii mai importante in familie, doar 7% din respondenti au afirmat ca iau parerea copilului lor in seama foarte des. 23% din romani fac acest lucru des, 26% ii intreaba pe copii rar, iar 39% din intervievati spun ca foarte rar, niciodata chiar nu cer parerea copilului lor in astfel de discutii. 5% nu au raspuns la aceasta intrebare.

    52% din cei cu studii sub liceu spun, conform sondajului efectuat de CURS, ca li se intampla foarte des sa isi mangaie copilul, ca si celor cu studii liceale, care fac acest lucru in proportie de 40%. 53% din cei cu studii peste liceu isi mangaie, isi lauda si isi saruta copilul foarte des. 8% din cei sub liceu fac acest lucru rar si 10% din cei cu studii liceale isi mangaie copilul rar, iar cei cu studii peste liceu obisnuiesc in proportie de 8% sa mangaie copilul rar. Atat cei cu studii sub liceu, 43%, cei cu studii liceale, 45%, si cei cu studii peste liceu, 44%, declara ca merg des cu copilul la plimbare, film sau teatru. Interesant este ca aceleasi categorii de persoane, in aceeasi ordine a studiilor, fac acest lucru rar in proportie de 28%, 26% si 19%.

    VIZITE. Desi nivelul de trai in Romania este in continua scadere si vizitele pe care le faceam cu ai nostri cand eram mici nu mai seamana de mult cu ce eram obisnuiti, 54% din romanii cu studii sub liceu merg des in vizite la rude si prieteni impreuna cu copiii lor, la fel si 54% din cei cu studii liceale si 44% din cei cu studii peste liceu.

    Procentele sunt foarte clare in privinta celor care fac asta foarte rar sau niciodata, 2% cei cu studii sub liceu, 2% cei cu liceul si 3% cei cu studii peste liceu.

    VARSTELE IUBIRII. Sondajul CURS releva ca 68% din respondentii cu varste intre 15 si 30 de ani isi mangaie si saruta copilul foarte des, 40% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani obisnuiesc sa isi laude foarte des copilul si cei cu varste peste 56 de ani fac acest lucru in proportie de 33%, desi copiii lor au la randul lor copii. 1% din respondentii cu varste intre 31 si 55 de ani au declarat ca li se intampla foarte rar sau niciodata sa isi mangaie copilul. Iar 5% din cei cu varste intre 15 si 30 de ani si 11% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani obisnuiesc sa faca acest lucru rar.

    INEXPLICABIL. Daca am cautat o explicatie a faptului ca tot mai multi copii sunt abandonati de parinti iresponsabili, ca multi dintre ei dorm prin canale si indura suferinte pe care noi cu greu ni le putem inchipui, acest sondaj nu ne-a oferit-o. Pentru ca, desi mai toti romanii spun ca isi mangaie copilul, il lauda, il saruta, merg cu ei la plimbare in parc, la film si la teatru, nu stiu cum se face ca stirile pe care le privim la televizor in fiecare seara au ca personaje principale, in rol de victime, tot copiii. Acei copii mangaiati, laudati si iubiti, care merg alaturi de parintii lor in vizite la rude si prieteni nu sunt consultati niciodata de parintii lor atunci cand trebuie ca familia sa ia o decizie importanta. 62% din cei cu varste intre 15 si 30 de ani nu cer parerea copilului lor, 30% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani iau decizii fara a-si intreba copilul si 41% din repondentii care au peste 56 de ani nu se consulta niciodata cu copilul lor.

    "Adevarat va spun ca, daca nu va veti intoarce la Dumnezeu si nu va veti face ca niste copilasi, cu nici un chip nu veti intra in imparatia cerurilor. De aceea, oricine se va smeri ca acest copilas va fi cel mai mare in imparatia cerurilor. Si oricine va primi un copilas ca acesta in numele Meu Ma primeste pe Mine" - (Matei 18:3-6)

    Cat de des se intampla sa mergeti impreuna la plimbare, film, teatru? Cat de des se intampla sa-i cereti parerea copilului cand se iau decizii mai importante in familia dvs.? Cat de des se intampla sa mangaiati (laudati, sarutati) copilul?
  • Foarte des 19%
  • Des 44%
  • Rar 25%
  • Foarte rar/niciodata 9%
  • NS/NR 3%
  • Foarte des 7%
  • Des 23%
  • Rar 26%
  • Foarte rar/ niciodata 39%
  • NS/NR 5%
  • Foarte des 47%
  • Des 41%
  • Rar 9%
  • Foarte rar/ niciodata 1%
  • NS/NR 2%
  • TULBURATOAREA TAINA A RAPSODIEI SUFLETULUI
    Dragostea s-a nascut la sat. Asa o auzeam pe bunica mea povestindu-mi in fiecare seara la culcare. Taranii nostri au avut intotdeauna copii multi si i-au iubit pe fiecare in parte la fel de mult. Copilul este, dupa parerea lor, un cadou al lui Dumnezeu. Nu au nici un merit personal si nu au stiut niciodata cum va fi copilul lor. Au contribuit doar prin iubire la venirea lui pe lume. Iubirea unor oameni care vor neaparat sa-si implineasca destinul prin cresterea si protejarea unei noi vieti. Nu existau diferente, dupa cum nu existau nici prea multe lucruri de oferit in afara de dragoste parinteasca, ocrotire, ajutor, dar si responsabilitati. Si mai ales credinta. Pentru ca, la sate, taranii au ales calea cea mai sigura din punctul lor de vedere pentru a creste rodul iubirii lor, credinta in Dumnezeu.

    FAMILIE. 56% din cei din mediul rural, conform sondajului realizat de CURS, isi mangaie foarte des copilul si 33% din ei fac acest lucru des, totusi, 44% din respondentii care locuiesc la sat nu cer niciodata parerea copilului lor atunci cand trebuie sa ia o decizie care priveste familia, 21% fac acest lucru rar, 24% cer parerea copilului lor des, 8% din ei cer parerea foarte des, iar 3% nu au oferit nici un raspuns la aceasta intrebare. Astazi, 41% din respondentii din mediul rural afirma ca merg cu copilul lor la plimbare, film si teatru des, pe cand 27% din ei fac rar acest lucru. 55% din cei care locuiesc in mediul rural merg in vizite la rude si prieteni impreuna cu copilul des, 29% merg foarte des, 13% fac acest lucru rar, iar 2% nu o fac niciodata.

    IN ORAS. 40% din cei cu mediul rezidential urban isi mangaie foarte des copilul, iar 49% din respondentii din acelasi mediu urban fac acest lucru des. Doar 1% din cei care locuiesc la oras nu-si saruta si mangaie copilul niciodata. 47% din cei de la oras merg la plimbare cu copilul, la teatru si film des, iar 22% din ei foarte des. In vizite la rude si prieteni merg des 48% din cei care locuiesc in mediul urban, iar foarte des, 34% din ei. La intrebarea cat de des se intampla sa ceara parerea copilului lor atunci cand trebuie sa ia o decizie importanta in familie, 34% din cei de la oras au spus ca niciodata, 31% din ei fac acest lucru rar, 23% cer totusi des parerea copilului lor, foarte des 6% si tot 6% nu au dat nici un raspuns.

    VISURI. Copiii au visurile lor, iar daca le dam voie, ni le vor marturisi. Pe cat ne poate permite timpul pe care il petrecem cu ei, trebuie sa ii tratam ca pe egalii nostri. Sa ii ajutam sa isi descopere identitatea. Atunci cand o vor gasi, va trebui sa le dam drumul. Noi ne vom fi facut datoria. Ei cunosc mai multe taine decat noi. Din copilul nostru poate iesi un om minunat si noi vom trai prin ei...

    "Deasupra satului suna clopotul (...). Pe ulita cea mare si prin fata ograzilor nu se vedea tipenie de om in varsta; numai copii, de cei marunti care vorbesc cu gazele, se sfadesc cu vrabiile si se supara pe copaci. Satul parea al copiilor" Ionel Teodoreanu, "La Medeleni"

    CUM DAU MANA CU MANA CEI CU INIMA ROMANA
    Romania si-a iubit intotdeauna fiii, copiii care si-au dat sufletele pe campul de lupta pentru a-i apara acesteia teritoriile. Ienicerii turcilor erau si ei in majoritate romanasi de-ai nostri, copii rapiti din bratele mamelor pentru a deveni luptatorii altora. Copiii au fost mereu un subiect pe care romanii l-au pus de fiecare data pe primul plan. Indiferent de regiunea in care locuiesc, fie Est, fie Vest, Sud sau Nord, romanii au declarat pentru sondajul realizat de CURS ca isi iubesc copiii. 53% din bucuresteni isi mangaie des copilul, iar 31% foarte des. Se pare ca sarutati, mangaiati si laudati foarte des sunt copiii celor din Sud, care au declarat acest lucru in proportie de 54%, 34% din ei facand acest lucru des. Locuitorii Vestului Romaniei sunt la egalitate in privinta frecventei cu care isi lauda si mangaie copilul, 45% foarte des si des. Doar 7% din ei fac acest lucru rar. Cei din Est isi mangaie copilul foarte des in proportie de 45%, la fel si 43% care fac acest lucru des. 2% din ei mangaie copilul foarte rar.

    PLIMBARE. Atunci cand merg in vizite la rude si prieteni, cei mai multi locuitori din Est, 63%, isi iau copilul cu ei des, iar foarte des, 17% din ei. Locuitorii din Vest merg des in vizita cu copilul in proportie de 52% si foarte des 32%. Cei din Sudul tarii noastre fac acest lucru des - 48%, 32% din ei foarte des, la fel si cei din Bucuresti - 47% din ei des si 33% din ei foarte des. La plimbare, teatru si film, cei din Vest merg cel mai des alaturi de copilul lor, 53% din ei, 18% din ei foarte des, iar 3% nu au raspuns. Locuitorii Estului merg des la plimbare in proportie de 40% din ei, 10% foarte des si 10% nu au raspuns. Cei din Sud merg la film si teatru alaturi de copil 38% des, 20% foarte des, iar 2% nu au raspuns. Bucurestenii merg la plimbare cu copilul lor in proportie de 42% des, 25% foartes des, 31% rar si 3% foarte rar sau niciodata.

    LA PLIMBARE FARA SA VREI

    Doar 1% din barbati li se intampla foarte rar sau niciodata sa-si mangaie copilul, sa-l sarute sau sa il laude. 45% din ei fac acest lucru des, 37% foarte des si 2% nu au raspuns. 56% din femei isi mangaie copilul si il saruta foarte des, 38% des, 3% rar si tot 3% nu au dat nici un raspuns. Atat barbatii, 43%, cat si femeile, 36%, nu-si consulta niciodata sau foarte rar copilul in legatura cu deciziile pe care le iau in ceea ce priveste familia. Dar 39% din barbati si 48% din femei merg cu copilul la plimbare si la film des.

    OF, DECIZII, DECIZII...

    Atat celor saraci, cat si celor bogati nu li se intampla sa nu-si mangaie copilul, conform sondajului efectuat de CURS. 40% din cei cu venituri sub medie, 42% din cei cu venituri peste medie isi lauda si isi saruta des copilul. La film sau teatru merg des 41% din cei cu venituri sub medie si 48% din cei cu venituri peste medie, iar in vizite la prieteni sau in familie 53% din cei saraci isi iau copiii cu ei, la fel si 49% din cei bogati. Cu toate acestea, 40% din cei saraci si 38% din cei bogati nu-si consulta copilul atunci cand trebuie sa ia decizii importante in familie.

    SI NOI AM FOST CANDVA COPII

    Copilaria mea miroase a corcodus inflorit si a liliac, ce se gaseau din plin in curtea bunicii, a tamaie si clopote de manastire. Manastirea Plumbuita, de care doar o strada ne despartea, ma fascina, la fel si toaca, pe care o auzeam si seara, si la pranz, si dimineata. Turla si interioarele manastirii nu au avut nici un secret fata de mine si fratele meu, le-am cercetat de-a fir a par.
    ×