x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Post: sacru sau profan

Post: sacru sau profan

01 Aug 2005   •   00:00

Daca deschizi astazi o revista adresata femeilor, este foarte posibil sa intalnesti ca metoda de slabit postul. Recomandarile sunt valabile pentru toata lumea, sanatos sau nu.

Prin post intelegem postul religios, adica infranarea de la alimentele "de dulce" - carne, lactate, oua, tot ce contine proteina animala. Posturile sunt ortodoxe sau catolice. Postul ortodox interzice orice proteina animala, asta incluzand si laptele cu toate derivatele lui, de asemenea ouale si carnea. Postul catolic permite consumul produselor lactate si ouale, dar interzice carnea de orice fel. Deci proteina din carne.

CURA DE SLABIT. Mai exista un post caruia i se face propaganda pe toate canalele mass-media, "postul de infometare", sinonimul curei de slabit. "Cu acesta nu sunt de acord in calitate de medic", spune Maria Mihaela Mihu - medic primar pediatru, Spitalul "Marie Curie". Pentru ca in timpul postului se pierd intr-adevar kilograme, dar, imediat ce se introduce alimentatia normala, acelea se pun la loc dublu. Aceasta din cauza faptului ca celula este infometata. Mai mult, vezica biliara si colecistul nu suporta aceasta trecere brusca la alimentatia normala. Sau postul prelungit in care in care sa nu consumi decat lichide sau sa mananci cateva legume sau fructe in cursul zilei, recomandat pentru detoxifierea organismului. Nici nu poate fi vorba de asa ceva. In special la copii, nu poate sa intre in calcul. Un singur post se face la copii de infometare si acesta este numai in glomerulonefrita difuza acuta - o boala renala, cand se tine acest post cel putin trei zile. Acolo este necesar pentru ca rinichiul nu functioneaza si, pana se stabilizeaza functia acestuia, se tine acest post. Dar dupa aceea copilul trece trepat la alimentatia normala, echilibrata. In rest, nu se recomanda postul nici la copil, nici la adult.

CANTITATE VERSUS CALITATE. O zi pe saptamana de post fara proteina animala, chiar si total, nu face rau nimanui, fie adult sau copil. Eu n-as indruma parintii sa aplice un astfel de tratament micutilor, poate doar celor cu varsta de peste 7 ani, cu conditia sa fie doar o zi pe saptamana, explica medicul. Cel putin pana la intreruperea cresterii - in jurul varstei de 14 ani, copiii nu trebuie sa tina posturi lungi. Copiii au nevoie de un regim alimentar echilibrat. Nici macar daca ii pregatim trupul, dandu-i mai multa proteina animala inainte de a intra in post. Pentru ca un copil acumuleaza tot timpul si creste.

Copiii privati de proteina animala din alimentatie nu sunt normal dezvoltati. O alimentatie dezechilibrata predispune micutul la boli de tot felul. Copilul in crestere are nevoie de zinc din proteina animala.

"Exista un post caruia i se face propaganda pe toate canalele mass-media, Ă«postul de infometareĂ», sinonimul curei de slabit. Cu acesta nu sunt de acord in calitate de medic. Pentru ca in timpul postului se pierd intr-adevar kilograme, dar, imediat ce se introduce alimentatia normala, acelea se pun la loc dublu" - dr. Maria Mihaela Mihu, medic primar pediatru

"O zi pe saptamana de post fie fara proteina animala, chiar si total, nu face rau nimanui, fie adult sau copil. Eu n-as indruma parintii sa aplice un astfel de tratament micutilor, poate doar celor cu varsta de peste 7 ani, cu conditia sa fie doar o zi pe saptamana" - dr. Maria Mihaela Mihu, medic primar pediatru

RETETA CARE TE SALVEAZA

Icre de post - o ceasca cu gris, 3 cesti cu suc dulce de rosii, 2-3 cepe, o ceasca cu ulei, sare, piper
Sucul de rosii se pune la foc mic, sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot uleiul. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa tocata fin, sarea si piperul.

RUGACIUNE LA ICOANA MAICII DOMNULUI

"Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti izvorul milei, invredniceste-ne si pe noi milostivirii Tale. Cauta spre robul Tau cel pacatos. Arata-Ti puterea Ta, ca totdeauna. Caci nadajduind intru Tine iti strigam, cum oarecand Ti-a strigat Gavriil, mai-marele voievod al celor fara de trup: Fecioara bucura-te! Amin."

IMN PENTRU PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU

"Cuvine-se cu adevarat, sa Te fericim pe Tine, Nascatoare de Dumnezeu; cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii; care fara stricaciune, pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut. Pe Tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim".

Aceasta rugaciune se numeste axion si este una dintre cele mai cunoscute, adresate Maicii Domnului. Isi are originea in diferite imnuri care insoteau pomenirea nominala a

Sfintei Fecioare ca o manifestare a sentimentului de evlavie fata de Nascatoarea de Dumnezeu. Aici sunt expuse motivele pentru care Ea este vrednica sa fie fericita si marita de noi, credinciosii.
×
Subiecte în articol: post postul proteina animala diverse