x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Postitorii

Postitorii

14 Noi 2005   •   00:00
SONDAJ
Un sondaj realizat de CURS pe un esantion de 2.000 de persoane, reprezentativ pentru toate zonele tarii si pentru toate categoriile socio-profesionale, arata care dintre romani posteste, cand si din ce motive.

Intrebati daca tin post miercurile si vinerile de peste an, romanii au raspuns astfel: 12% saptamanal, 15% aproape saptamanal, 35% destul de rar, iar 36% nu tin post niciodata miercuri si vineri. Dar ce posturi tineti? Postul Craciunului: 12% il tin, iar 56% nu; Postul Pastilor: 46% il tin, 56% nu; Postul Sfintei Maria: 27% il tin, 71% nu. (Diferentele de procente intra in categoria nu stiu / nu raspund). De ce credeti ca tin oamenii posturile? 21% cred ca pentru a-si purifica organismul, 71% pentru ca asa cere religia, 8% - nu stiu / nu raspund.

BARBATII. Sa vedem cat de postitori sunt barbatii din Romania. Aproape jumatate dintre ei nu postesc niciodata miercuri si vineri si doar 8% fac acest lucru intotdeauna; 65% dintre barbati nu tin Postul Craciunului, 61% nu tin Postul Pastilor, iar 79% nici Postul Sfintei Marii. Cei mai multi postitori de gen masculin sunt de varsta a treia, 20% postesc in fiecare miercuri si vineri, jumatate Postul Craciunului, mai mult de jumatate dintre ei tin Postul Mare, doar 38% insa pe cel al Fecioarei Maria. Cu cat au carte mai multa, cu atat nu mai postesc barbatii romani: dintre cei care au mai mult decat un liceu, 41% nu postesc niciodata cele doua zile saptamanale de post, 64% dintre ei niciodata nu postesc in Postul Nasterii Domnului, 60% nu tin Postul Pastilor, 77% nu tin Postul Adormirii Maicii Domnului.

FEMEILE. Din 100 de romance, 16 postesc in fiecare miercuri si vineri, 18 aproape saptamanal, 38 destul de rar, iar 26 niciodata. Miercuri si vineri, postesc saptamanal cele mai in varsta (20%), doar 3% dintre cele care au sub 30 de ani. Se pregatesc cu post de Sarbatorile de Craciun 51% dintre femeile de peste 56 de ani, 38% dintre cele care au intre 31 si 55 de ani si doar 33% dintre femeile de pana in 30 de ani. In Postul Pastilor se posteste ceva mai mult: femeile in varsta 55%, cele cu varsta intre 31 si 55 de ani 44%, iar cele sub 30 de ani 34%.

Miercurile si vinerile din tot anul nu sunt respectate prin post de 41% dintre femeile care au mai mult decat un liceu absolvit, de 36% dintre cele care au doar studii liceale si nici de 34% dintre cele care au studii subliceale. Sondajul a scos la iveala faptul ca la tara oamenii postesc mai mult: 48% dintre cei din mediul rural tin Postul Craciunului, fata de doar 37% dintre oraseni. "Postul este legiuit in Legea Veche in multe parti si obligatoriu. Cei mai mari sfinti ai lui Dumnezeu au postit foarte mult. Proorocul David auziti ce zice: Genunchii mei au slabit de post si trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului..., ca cenusa, ca painea am mancat si bautura mea cu plangere am amestecat-o"
Arhimandrit Cleopa Ilie

CELE DOUA FELURI DE POST TREBUIE SA FIE UNITE


"Postul este de doua feluri: Post trupesc, cand cineva posteste sa nu manance mult, sa nu bea mult si se infraneaza de la anumite mancaruri: de carne, de branza, de oua, de lapte, de untdelemn si de altele. Si cand cineva se infraneaza cu curatie trupeasca. Cei casatoriti trebuie sa duca viata curata si cinstita. Acesta-i post trupesc. Iar postul duhovnicesc este mult mai inalt decat cel trupesc. Pentru ca nu ajuta nimic postul trupesc fara cel duhovnicesc (...). Postul duhovnicesc este acesta: sa postim si cu limba, sa postim si cu ochii. Limba sa nu vorbeasca minciuni, nedreptati si cuvinte putrede si stricacioase; ochii sa nu priveasca cele spre sminteala; urechea sa se infraneze de a auzi cantece lumesti si de alte feluri; mana sa posteasca sa nu iscaleasca zapise nedrepte sau para sau sa fure ceva, sau sa bata pe cineva, sau sa faca alta nedreptate cu mana. Piciorul si el trebuie sa posteasca. Sa nu mergem acolo unde sunt pacate, sa nu ne duca la rautati si la faradelegi. Mintea trebuie si ea sa posteasca postul cel mai mare. Postul ei este sa nu primeasca ganduri spurcate, ganduri rele, ganduri de ura pe cineva si toate gandurile care duc la pacat. Toate organele noastre sa posteasca de la cele rele, si atunci si postul nostru de a bea si a manca este de mare folos. (...). Dar sa stiti ca nu toti pot posti la fel."

(Fragmente din predica rostita de Parintele Cleopa Ilie la inceputul Postului Mare din 1986)

SFANTUL VASILE CEL MARE SFATUIESTE


"Daca oamenii ar lua Postul ca sfatuitor al faptelor lor, o pace adanca ar domni in toata lumea. Nu s-ar mai rascula popoarele unele impotriva altora, nu s-ar mai fauri arme, n-ar mai fi tribunale si nici inchisori. Padurile si pustiurile n-ar mai avea talhari si viata oamenilor n-ar mai fi atat de plina de tristete si de lacrimi, pentru ca postul i-ar invata pe oameni sa se infraneze nu numai de la anumite mancaruri si bauturi, ci i-ar invata sa izgoneasca din viata lor: lacomia, egoismul, destrabalarea, viclenia, lenea si orice patima."

FAPTELE BUNE SE FAC IN ASCUNS


"Spuneau parintii ca era intr-un sat unul care postea mult, incat se chema numele lui Postitorul. Si auzind Avva Zinon pentru dansul, l-a chemat pe el; iar el s-a dus cu bucurie. Si rugandu-se ei, au sezut. Deci a inceput batranul sa lucreze tacand, iar postitorul, neafland sa vorbeasca cu dansul, a inceput sa se supere de trandavie. Si a zis batranului: roaga-te pentru mine, Avvo, ca voi sa ma duc! Zis-a lui batranul: pentru ce? Iar el, raspunzand, a zis: caci inima mea ca arzandu-se este si nu stiu ce are. Caci cand eram in sat, pana seara posteam si niciodata asa nu mi s-a facut. Zis-a lui batranul: in sat te hraneai din urechile tale. Ci mergi de acum si mananca la ceasul al noualea! Si orice faci, intru ascuns fa. Si cum a inceput sa faca, cu necaz a asteptat ceasul al noualea, si ziceau cei care-l stiau pe el, ca postitorul s-a indracit si venind el, a spus batranului toate. Iar el i-a zis lui: aceasta cale este dupa Dumnezeu." (Din "Pateric", la Avva Zinon).

POST TRUPESC, DAR SI SUFLETESC


Parintele Sofian Boghiu spunea intr-o predica: "Daca ne lasam robiti de pofte urate, de patimi, cu toate ca postim cu trupul, alungam de la noi harul lui Dumnezeu si pierdem rasplata postului". Marele duhovnic spunea ca degeaba nu mancam carne si lapte daca ucidem cinstea si numele bun al confratelui prin calomnii, minciuni si osandiri.
×
Subiecte în articol: post postul postesc diverse