x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Reguli noi

Reguli noi

12 Sep 2005   •   00:00
SCHIMBARI
Parintii si copiii vor incheia un contract cu scoala, iar in cazul in care elevii nu vin la ore, parintii ar putea plati amenzi.

Noul regulament scolar, aflat in dezbatere publica si care poate fi accesat pe site-ul Ministerului Educatiei la www.edu.ro, a starnit controverse inca inainte sa fie facut public. Conform noului act, anul scolar va incepe la 1 septembrie. Asta, doar din toamna lui 2006, daca regulamentul se va aproba si va intra in vigoare in timp util. In unitatile de invatamant preuniversitar cursurile se desfasoara intr-un singur schimb, in situatia in care resursele materiale si umane permit acest lucru. De asemenea, tot in regulamentul scolar se precizeaza clar ca invatamantul primar, precum si clasele terminale din invatamantul gimnazial, liceal si din scoala de arte si meserii functioneaza, de regula, in aceasta ordine, in programul de dimineata.

CURSURI SI PAUZE. In invatamantul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauza de 15 minute dupa fiecare ora, si o pauza de 20 de minute dupa cea de-a doua ora de curs. In situatiile in care clasele I-IV functioneaza impreuna cu clasele din alte cicluri de invatamant, ora de curs este de 50 de minute, iar in ultimele cinci minute invatatorii organizeaza activitati extracurriculare cu caracter recreativ.

Pentru elevii mai mari, situatia ar trebui sa fie putin diferita. Respectiv, clasele din invatamantul gimnazial, liceal, scoala de arte si meserii si din invatamantul postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauza de 10 minute dupa fiecare ora, iar dupa a treia ora de curs se poate stabili o pauza de 15 minute.

OBLIGATII. Parintii au responsabilitati mai mari, iar daca pana acum erau obligati sa vina la scoala numai verbal, sunt "chemati" pe hartie. Parintii sau tutorii legali au obligatia ca, o data pe luna cel putin, sa ia legatura cu invatatorul sau, dupa caz, cu dirigintele pentru a cunoaste evolutia copilului lor.

O noutate pe gustul elevilor este ca acestia sau, dupa caz, reprezentantul sau legal, au dreptul de a contesta modalitatile si rezultatele evaluarii. Contestatia se adreseaza cadrului didactic respectiv, care are obligatia de a justifica modalitatea de evaluare si rezultatele acesteia. In situatia in care argumentele nu sunt satisfacatoare, elevul se poate adresa directorului unitatii scolare, care, pentru solutionarea contestatiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectiva.

FARA PROTOCOL. Noul act de functionare a scolilor interzice si implicarea elevilor sau a profesorilor in strangerea de fonduri. Parintii insa pot atrage catre scoala, daca vor sau pot, fonduri din sponsorizari si donatii. Mai mult, comitetele de parinti ar putea constitui asociatii nonprofit, care sa gestioneze banii stransi pentru scoala.

Regulamentul cuprinde si cateva prevederi care intra in concordanta cu legislatia privitoare la calitatea invatamantului. Astfel, Consiliul de Administratie al scolii se va mari prin noul regulament de la 5-11 membri la 9-15 membri, care trebuie sa provina din randul parintilor, consilierilor locali, profesorilor, afaceristilor si elevilor. Presedintele Consiliului de Administratie va fi directorul, care va fi scutit de munca la catedra, si anual va fi nevoit sa faca un raport public asupra starii scolii.

AMENZI PENTRU PARINTI

Nerespectarea, din culpa, de catre parinte sau de catre reprezentantul legal a obligatiei privind asigurarea frecventei scolare a elevului in invatamantul obligatoriu constituie contraventie in noul regulament scolar, conform contractului care se va semna intre parinte, elev si scoala si se sanctioneaza cu amenda intre 500.000 lei si 2.000.000 lei vechi, in conformitate cu prevederile art. 180, alin. (3), din Legea nr. 84/1995, cu modificarile si completarile ulterioare. Deocamdata, desi exista legea, nici un parinte nu a fost amendat ca nu a avut grija de copilul sau sa ajunga la scoala in fiecare zi.

TESTE NATIONALE DIFERITE

In vara lui 2006, la testele nationale daca se vor contesta note cuprinse intre 4,50 si 4,99, nota finala va fi cea obtinuta in urma recorectarii, chiar daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,5 puncte. De asemenea, daca la comisia de contestatii la testele nationale sau la Bacalaureat se constata intre nota initiala si nota de la contestatii o diferenta mai mare de 1,5 puncte, comisia va desemna o a treia comisie compusa din doi corectori, iar nota finala va fi media notelor celor doi corectori din a treia comisie.

ELEVII NU AU VOIE SA VORBEASCA LA MOBIL LA ORE

Elevilor le este interzis sa distruga documente scolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, sa aduca si sa difuzeze in scoli materiale care, prin continutul lor, atenteaza la independenta, suveranitatea si integritatea nationala a tarii sau care cultiva violenta si intoleranta. De asemenea, ei nu au voie sa detina si sa consume, in perimetrul unitatii de invatamant si in afara acestuia, droguri, bauturi alcoolice si tigari si sa participe la jocuri de noroc sau sa introduca in perimetrul unitatii de invatamant orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum munitie, petarde, pocnitori. Elevii nu au voie nici sa umble cu reviste deocheate, adica sa posede si sa difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic si nici sa utilizeze telefoanele celulare in timpul orelor de curs, a examenelor si a concursurilor. Si cei care lanseaza anunturi false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile in perimetrul unitatii de invatamant ar putea fi sanctionati. Nu in ultimul rand, la scoala vor conta si tinuta, comportamentul si atitudinea ostentativa si provocatoare a elevului.
×
Subiecte în articol: scoala minute diverse